Κυριακή 5 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες

ΓΙΑΝΝΕΝΑ (Ανταπόκριση).-

Μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί στην παραγωγή καλαμποκιού στην περιοχή του κάμπου της Λαψίστας, όπου έχουν πλημμυρίσει χιλιάδες στρέμματα μετά τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις. Η περιοχή θυμίζει την παλιά λίμνη που υπήρχε εκεί, πριν την αποξήρανσή της και την παράδοση της έκτασης που κάλυπτε στους κατοίκους για καλλιέργεια.

Το καλαμπόκι είναι η μοναδική καλλιέργεια των χωριών του κάμπου. Δεν μπόρεσαν να το μαζέψουν, λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων και, τώρα, μετά τις τελευταίες πλημμύρες, καταστράφηκε ολοσχερώς, με αποτέλεσμα οι αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση.

Κλιμάκιο της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τον βουλευτή του Κόμματος Αποστόλη Τασούλα και το γραμματέα της ΝΕ, επισκέφθηκε την περιοχή και συζήτησε με τους κατοίκους και τον πρόεδρο της Κοινότητας και τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Κάτω Λαψίστας. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος και ο Απ. Τασούλας υποσχέθηκε να φέρει το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στη ουλή και τους αρμόδιους υπουργούς.

Οπως ανέφεραν οι κάτοικοι στο κλιμάκιο του ΚΚΕ, τα χωράφια τους βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο της στάθμης του κάμπου και τα νερά, που έχουν συγκεντρωθεί, για να στραγγίσουν θα πρέπει να περάσει ένας μήνας ξηρασίας. Μέχρι το Μάη, είπαν, δεν πρόκειται να μπουν στα χωράφια τους για να μαζέψουν καλαμπόκι. Αυτό σημαίνει πως όλη η παραγωγή θα σαπίσει και δεν πρόκειται να μαζέψουν τίποτα. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται, γιατί από τότε που παραδόθηκε η αποξηραμένη λίμνη για καλλιέργεια, παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων, δεν έγιναν ποτέ τα αποστραγγιστικά έργα που χρειάζονται. Αποτέλεσμα αυτής της αδιαφορίας είναι η σημερινή καταστροφή.

Κοινή απαίτηση των κατοίκων της περιοχής είναι η πολιτεία να αποζημιώσει τους αγρότες για όλη την καταστροφή και όχι μόνον ένα μέρος που πληρώνει ο ΕΛΓΑ. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος οριστικά, οι κάτοικοι απαιτούν από την κυβέρνηση άμεσα να διαθέσει τις απαραίτητες πιστώσεις και να αρχίσει την κατασκευή των αναγκαίων αποστραγγιστικών έργων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ