Κυριακή 5 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
Νότια Κορέα (Ανασκόπηση)

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Μαχητικές πορείες

Μάλλον "δίσεκτο" ήταν για τη Νότια Κορέα το 1996. Μαχητικές πορείες φοιτητών κατέληξαν σε αιματηρά επεισόδια και αυτοπυρπολισμούς νεαρών, που κατήγγειλαν με τους πιο ακραίους τρόπους την αστυνομική βία και την κυβερνητική αναλγησία του Προέδρου Κιμ Γιανγκ - σαμ. Δύο πρώην δικτάτορες μπήκαν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής ως ένοχοι για το αιματοκύλισμα της λαϊκής πορείας στο Κουαντζού το 1980. Παρά τα ελαφρυντικά, οι ποινές που τους επιβλήθηκαν ήταν οι πρώτες που εφαρμόστηκαν σε βάρος πρώην Προέδρων αλλά και στρατηγών αυτής της χώρας. Μέσα σ' αυτή τη χρονιά, το κλίμα έντασης επικράτησε και πάλι στη μεθόριο της Νότιας με τη Λαοκρατική Δημοκρατία Κορέας, όπως τεταμένες ήταν για αρκετούς μήνες και οι σχέσεις ανάμεσα σε Σεούλ και Τόκιο.

Στις 18 Γενάρη τρεις Νοτιοκορεάτες στρατηγοί εν αποστρατεία συλλαμβάνονται με την κατηγορία της ανταρσίας και συμμετοχής στο πραξικόπημα του πρώην "Προέδρου", Τσου Ντου Χγουάν.

Στις 12 Φλεβάρη,η Νότια Κορέα κάνει στρατιωτικές ασκήσεις στη βραχονησίδα "Τοκ - Ντο", την οποία οι Ιάπωνες ονομάζουν "Τακεσίμα" και διεκδικούν εξίσου την κυριότητά της. Δεκάδες Νοτιοκορεάτες διαδηλώνουν στην ιαπωνική πρεσβεία στη Σεούλ μετά τις δηλώσεις του Ιάπωνα υπουργού Εξωτερικών, Γιουκιχίρο Ικέντα, περί της "ιαπωνικής βραχονησίδας Τακεσίμα"! Την επόμενη μέρα, στις 13 Φλεβάρη,ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Κιμ Γιανγκ - σαμ θέτει σε κατάσταση ετοιμότητας τις δυνάμεις της ακτοφυλακής για να "περιφρουρηθεί η πατρίδα και η κυριαρχία του λαού". Ο εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών υπαναχωρεί ζητώντας την ειρηνική επίλυση του ζητήματος...

Στις 11 Μάρτη,αρχίζει στη Σεούλ η δίκη του αιώνα. Δύο πρώην "Πρόεδροι", που αναρριχήθηκαν στην εξουσία με τη βοήθεια των στρατιωτικών, οι Τσουν Ντου Χγουάν και Ρο Τάε Βου, κατηγορούνται για ανταρσία και προτροπή σε στάση στο πραξικόπημα του 1979 και ως υπεύθυνοι για τη σφαγή πολιτών στο Κουαντζού το 1980.

Στις 2 Απρίλη,μαχητικές διαδηλώσεις φοιτητών γεμίζουν τους δρόμους της Σεούλ από νέους που εξοργίζονται από το θάνατο του 20χρονου Ρο Σου - σοκ από τα κλομπ των αστυνομικών. Οι φοιτητές ζητούν την παραίτηση του Προέδρου μετά το σκάνδαλο χρηματισμού στελεχών του κυβερνώντος κόμματος από βιομηχάνους στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 1992.

11 Απρίλη.Διεξάγονται γενικές εκλογές στη Νότια Κορέα. Προπορεύεται το κόμμα του Προέδρου Κιμ αλλά υπάρχουν αισθητές απώλειες στην κυβερνώσα παράταξη.

16 Απρίλη.Στο νοτιοκορεατικό νησάκι Τσεζού πραγματοποιούνται μαχητικές αντιαμερικανικές διαδηλώσεις εκατοντάδων πολιτών με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου Κλίντον στη Νότια Κορέα. Στις 19 του ίδιου μήνα,πυκνώνουν οι φοιτητικές πορείες σε διάφορες πόλεις της χώρας υπέρ της ενοποίησης και της φιλίας ανάμεσα σε ΛΔ και Ν. Κορέα. Ενας 20χρονος και μία 19χρονη φοιτήτρια αυτοπυρπολούνται διαμαρτυρόμενοι για την αστυνομική βία. Ιδιαίτερα "θερμός" μήνας ο Αύγουστος! Στις 5 του μήνα, ο εισαγγελέας της Σεούλ ζητά την εσχάτη των ποινών για τον πρώην Πρόεδρο Τσουν Ντου Χγουάν και ισόβια κάθειρξη για τον προκάτοχό του, Ρο Τάε Βου. Τον Δεκαπενταύγουστο κορυφώνονται οι φοιτητικές πορείες με αφορμή το γιορτασμό για τα 50χρονα της ανεξαρτησίας της Νότιας Κορέας από την ιαπωνική κατοχή στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Εκατοντάδες φοιτητές συλλαμβάνονται και τραυματίζονται. Το πανεπιστήμιο Γιονσέι θυμίζει πεδίο μάχης μέχρι τις 20 Αυγούστου,οπότε εκατοντάδες αστυνομικοί επιχειρούν να λύσουν την πολυήμερη κατάληψη των φοιτητών του τμήματος φυσικών επιστημών. Ο απολογισμός των επεισοδίων θλιβερός: 1.400 οι συλληφθέντες και δεκάδες οι τραυματισμένοι φοιτητές.

Στις 26 Αυγούστου το ανώτατο δικαστήριο καταδικάζει τον πρώην Πρόεδρο Τσουν Ντου Χγουάν σε θανατική ποινή και τον επίσης πρώην Πρόεδρο Ρο Τάε Βου σε κάθειρξη 22,5 χρόνων. Ολα αυτά μέχρι τις 16 Δεκέμβρη,οπότε το δικαστήριο αναθεωρεί την προηγούμενη απόφασή του, ανακοινώνοντας ότι η θανατική ποινή σε βάρος του Τσου Ντου Χγουάν μετατρέπεται σε ισόβια κάθειρξη και η ποινή φυλάκισης των 22,5 χρόνων σε βάρος του Ρο Τάε Βου σε 17 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ