Τετάρτη 8 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Αρνούνται την προστασία από τις τηλεφωνικές απάτες

Με γενικολογίες απαντήθηκε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Β. Εφραιμίδη, για την προστασία των παιδιών από ροζ τηλέφωνα και τυχερά παιχνίδια

Παρά τις φραστικές καταδίκες, η ΕΕ αρνείται να προχωρήσει στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία των παιδιών από τα ροζ τηλέφωνα, τα τυχερά παιχνίδια και άλλες παρόμοιες υπηρεσίες, που διατίθενται ανεξέλεγκτα παρά τις σοβαρές επιπτώσεις που έχουν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και στην κοινωνική προσαρμογή τους.

Απαντώντας το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Βασίλη Εφραιμίδη, με θέμα "Προστασία των παιδιών από τηλεφωνικά παιχνίδια, ροζ τηλέφωνα και άλλες τηλεφωνικές υπηρεσίες τέτοιου τύπου", αναφέρει ότι "αποδοκιμάζει οτιδήποτε θα μπορούσε να είναι επιβλαβές για την προαγωγή της σωματικής και πνευματικής ευημερίας των παιδιών" και παραπέμπει σε ψήφισμά του σχετικά με το παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο του "Ιντερνέτ". Δεν αναφέρει όμως πουθενά τις λέξεις "τυχερά παιχνίδια" ή "ροζ τηλέφωνα".

Συγκεκριμένα στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι "εδώ και καιρό ολοένα αυξάνονται τα τυχερά παιχνίδια μέσω τηλεφώνου, δελεάζοντας το κοινό με χρηματικά ποσά, ενώ πλήθος παραπλανητικών και οιονεί παρανόμων διαφημίσεων προτρέπουν το κοινό να απαντήσει τηλεφωνικά σε ερωτήσεις με προφανείς απαντήσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλοι κερδίζουν υψηλά χρηματικά ποσά".

"Αν σε αυτά τα τηλεφωνικά τυχερά παιχνίδια προστεθούν και τα ροζ τηλέφωνα κι άλλες αμφιβόλου ποιότητας ή χρησιμότητας υπηρεσίες, μέσω τηλεφώνου, δημιουργείται ένα δυσμενές και ταυτόχρονα ανεξέλεγκτο περιβάλλον ιδιαίτερα για τα ανήλικα παιδιά, με βλαβερές επιπτώσεις στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και την κοινωνική προσαρμογή τους".

Καμιά απάντηση επίσης δεν έδωσε το Συμβούλιο στον ευρωβουλευτή Β. Εφραιμίδη που ρωτούσε για τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να λάβει ώστε να προστατευτούν τα παιδιά και οι οικογένειές τους θέτοντας υπό έλεγχο τα τυχερά παιχνίδια και απαγορεύοντας τις υπηρεσίες στις οποίες δεν μπορεί να εμποδιστεί η πρόσβαση παιδιών και δεν μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο.

Το Συμβούλιο περιορίστηκε ουσιαστικά σε ένα ευχολόγιο, διαπιστώνοντας ότι υπάρχουν "ορισμένα αδίστακτα άτομα που θα έκαναν οτιδήποτε για το χρήμα", όπως και στο να δηλώσει πως "η κοινωνία των πολιτικών στην οποία ζούμε δεν μπορεί να ανεχθεί τη συμπεριφορά αυτή, η οποία υποσκάπτει τα θεμέλια πάνω στα οποία είναι οικοδομημένη, οπότε θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσουμε την ιδιαζόντως ειδεχθή αυτή συμπεριφορά".

Το Συμβούλιο δεν κάνει επίσης λόγο για τις ευθύνες που υπάρχουν για την κατάσταση που επικρατεί και για τις ενισχύσεις που παίρνουν διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα μαζικής επικοινωνίας, τα οποία προτρέπουν ανήλικους να παίρνουν μέρος σε τέτοιου είδους τηλεφωνικές συνδιαλέξεις μέσω διαφημίσεων και άλλων δημοσιεύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ