Τετάρτη 8 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
Παχιά λόγια και μεγάλες παγίδες

Τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων επιδιώκει η κυβέρνηση Σημίτη με το νέο μισθολόγιο και τις δήθεν αυξήσεις που υποτίθεται πως δίνονται στους δημοσίους υπαλλήλους

Ενα το κρατούμενο θεωρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την ανάγκη κλιμάκωσης των επιθέσεών της ενάντια στα εισοδήματα των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα και τη δημιουργία προϋποθέσεων για την επιβολή λιτότητας μακράς διαρκείας. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από μια πρώτη ανάγνωση του σχεδίου νόμου για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, που δόθηκε χτες ταυτόχρονα στην ΑΔΕΔΥ και στη δημοσιότητα. Ενα νομοσχέδιο γεμάτο παγίδες για όσους δε διαβάσουν προσεκτικά τις γενικές και τις επιμέρους διατάξεις του. Η κυβέρνηση, προσφέροντας παράλληλα άλλοθι σε όσους εκπροσώπους της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ θα επιθυμούσαν περιστολή των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών προχώρησε στην επεξεργασία και προβολή προπαγανδιστικού φυλλαδίου, με το οποίο επιχειρείται όχι μόνο να θολώσει τα νερά, αλλά και να υποστηρίξει την άποψη πως τάχα δίνονται πραγματικές αυξήσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων. Για το σκοπό αυτό προβάλλεται η κατά 3.000 δραχμές "βελτίωση" της προηγούμενης εκδοχής του "νέου μισθολογίου", αποσιωπώντας πλήρως τις αρνητικές ρυθμίσεις που επιχειρεί να θεσμοθετήσει:

Πάντως, με βάση το σχέδιο του νέου μισθολογίου και τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, προκύπτει ότι η κυβέρνηση:

  • Καταργεί κάθε ιδέα αύξησης των μισθών, ακόμα και στο επίπεδο του πληθωρισμού, αφού πρώτον καταργεί το διορθωτικό ποσό για τις απώλειες των εισοδημάτων του 1996 και δε δίνει αυξήσεις ανάλογα με την αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για το 1997.
  • Προβάλλει την αύξηση του "πριμ αποδοτικότητας" κατά 3.000 δραχμές για τις 4 κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων (με πτυχίο υποχρεωτικής, μέσης, τεχνικής και ανώτατης εκπαίδευσης). Αποσιωπά όμως την ουσία των κυβερνητικών μεθοδεύσεις για το σύνολο του νέου μισθολογίου. Ετσι, όλα τα στοιχεία που μέχρι σήμερα προβάλλονται για το ύψος των νέων μισθών δεν αποτελούν παρά έναν απροκάλυπτο εμπαιγμό, αφού το κονδύλι "κίνητρο αποδοτικότητας" δεν μπορεί να θεωρηθεί μέρος των τακτικών αποδοχών.Αυτό συμβαίνει επειδή η χορήγησή του εξαρτάται "από την έκθεση αξιολόγησης" για την ποσότητα και ποιότητα εργασίας του κάθε δημοσίου υπαλλήλου, που θα συντάσσει ανά δίμηνο ο προϊστάμενος και ο διευθυντής του!
  • Καταργεί την αυτόματη εξέλιξη των βαθμών με βάση τα χρόνια υπηρεσίας και ενεργοποιεί τα υπηρεσιακά συμβούλια, τα οποία θα πρέπει να κάνουν σχετική θετική εισήγηση.
  • Θέτει υπό αμφισβήτηση ακόμα και τη χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων, τα οποία στο εξής θα καταβάλλονται μόνο σε όσους ο ή η σύζυγος που απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα δεν το εισπράττει.
  • Θέτει τη βάση για μικρότερες αυξήσεις στο σύνολο των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, για το 1998 και τα επόμενα χρόνια, καθώς το ποσοστό αύξησης των μισθών, που θα συμφωνείται στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις κράτους και ΑΔΕΔΥ, θα υπολογίζεται στο εξής μόνο στο βασικό μισθό των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή επί των 110.000 δραχμών) και όχι στο σύνολο των τακτικών αποδοχών.
  • Κάνει πίσω από την αρχική δέσμευση για "νοικοκύρεμα" στο μισθολόγιο με την κατάργηση της σωρείας επιδομάτων, που είχαν θεσπιστεί στο παρελθόν για διάφορες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων με "αυξήσεις κάτω από το τραπέζι", στα πλαίσια της πολιτικής του "διαίρει και βασίλευε". Ενώ αρχικά η κυβέρνηση δήλωνε ότι οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων θα απαρτίζονται από το νέο βασικό μισθό και 3 επιδόματα (το χρονοεπίδομα, το επίδομα εξομάλυνσης και το επίδομα "αποδοτικότητας"), με το σχέδιο νόμου διατηρούνται μια σειρά από τα παλιά επιδόματα και ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα θέσπισης νέων με τις ειδικές συλλογικές συμβάσεις, που θα υπογράφονται όταν θεσπιστούν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και στο δημόσιο τομέα!

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ