Παρασκευή 10 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Κλιμακώνεται ο αγώνας των εργαζομένων

ΣΕΟΥΛ.-

Εκτός κυβερνητικού ελέγχου δείχνουν τα πράγματα στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, καθώς η Αστυνομία, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και ρόπαλα, ήρθε σε βίαιες συγκρούσεις με τους εργαζόμενους και τους φοιτητές που διαδήλωναν την αντίθεσή τους στο νέο εργατικό νόμο της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης. Ακόμη χειρότερα, οι δικαστικές αρχές ανακοίνωσαν χτες ότι θα εκδώσουν εντάλματα σύλληψης για τους 20 ηγέτες εργατικών συνδικαλιστικών ενώσεων της χώρας - γεγονός το οποίο, όπως προειδοποιούν πολιτικοί παρατηρητές, ίσως ωθήσει τη βία σε κλιμάκωση.

Δικαστικός λειτουργός στη Σεούλ δήλωσε ότι ανάμεσα στους ηγέτες που βρίσκονται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης είναι και ο ηγέτης της μεγαλύτερης εργατικής ένωσης της χώρας - της Συνομοσπονδίας Νοτιοκορεατικών Εργατικών Ενώσεων - Κουόν Γιουνγκ Ιλ.

Η δικαστική αρχή προτίθεται, κατά την ίδια πηγή, να συζητήσει το θέμα της σύλληψης με τις εκκλησιαστικές αρχές του καθεδρικού ναού της Μιονγκντόνγκ, στον οποίο ο Κουόν έχει εγκαταστήσει το αρχηγείο του από όπου συντονίζει τις κινητοποιήσεις.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοτιοκορεατικών Εργατικών Ενώσεων, (που αριθμεί 1,2 εκατομμύρια μέλη), Παρκ Ιν Σανγκ, κάλεσε τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα σε απεργιακή κινητοποίηση από την ερχόμενη Τρίτη, χωρίς πάντως να διευκρινίσει αν οι εργατικές ενώσεις θα κινηθούν σε ενιαίο πλαίσιο.

Οι ηγέτες των εργατικών ενώσεων δείχνουν αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν τις ποινικές διώξεις σε βάρος τους με αποφασιστικότητα. Ο Κουόν Γιουνγκ Ιλ, πρώην δημοσιογράφος, δηλώνει μέσω ενός εκπροσώπου του ότι θα αντιταχθεί στη δικαστική δίωξη, επειδή οι απεργίες αποτελούν δικαιολογημένη πράξη, προκειμένου να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους.

Οι συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις είναι πιθανό να "σπιλώσουν" την εικόνα της ραγδαία αναπτυσσόμενης οικονομίας που προσπαθεί να χτίσει η Σεούλ, τη αφίξει, μάλιστα, του Καναδού πρωθυπουργού Ζαν Κρετιέν και της πολυπληθέστερης αντιπροσωπείας επιχειρηματιών που έχει επισκεφθεί ποτέ τη χώρα, η οποία αποτελεί την πέμπτη μεγαλύτερη εξαγωγική της αγορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ