Σάββατο 11 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πώς "καταπολεμούν" την ανεργία

Επειδή, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, οι απολογητές του νεοφιλελευθερισμού επιχειρούν να παρουσιάσουν απεγνωσμένα "επιτυχίες" στην αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων, αξίζει να εξεταστεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, που λένε και ξαναλένε, αυτό της πτώσης της ανεργίας στις ΗΠΑ (Παρόμοια περίπτωση είναι και η Αγγλία).

Ποια είναι, όμως, η πραγματικότητα, για την πτώση της ανεργίας στις δύο αυτές χώρες; Ας δώσουμε το λόγο σε έναν γνωστό Αμερικανό οικονομολόγο, τον Τζέρεμι Ρίφκιν, ο οποίος όχι μόνο δε συμμερίζεται ότι η ανεργία μειώθηκε στο 5,3%, όπως επίσημα υποστηρίζεται, αλλά υπολογίζει ότι η πραγματική ανεργία στην Αμερική είναι 13 - 15%. Κι αυτό γιατί στο επίσημο ποσοστό πρέπει να προστεθούν 5 - 6 εκατομμύρια "αγνοούμενων", που τα τελευταία χρόνια έχουν πάψει να ζητούν δουλιά, καθώς και το 3% του ανδρικού πληθυσμού που είναι στη φυλακή ή τελεί υπό επιτήρηση!

Ιδιαίτερα όσον αφορά τον τρόπο που μετράνε την ανεργία στην Αμερική, ο Τζ. Ρίφκιν γράφει (αντιγράφουμε από τα "Νέα"): "Ενας νεαρός που δουλεύει δύο ημέρες στα McDonald's, ένας εργάτης με σύμβαση ορισμένου χρόνου, ένας υπάλληλος που εργάζεται part time, όλοι αυτοί θεωρούνται στη χώρα μας απασχολούμενοι! Η πλήρης και μόνιμη απασχόληση όμως είναι κάτι τελείως διαφορετικό".

Πέραν των άλλων, χρειάζεται να επισημανθούν τα παραπάνω, γιατί ανάλογες μεθόδους ετοιμάζουν και οι κυβερνώντες "εκσυγχρονιστές".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ