Σάββατο 11 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Στη βία εναντίον εργαζομένων καταφεύγουν οι αρχές

ΣΕΟΥΛ.-

Συνεχίστηκαν και χτες, 16η μέρα των απεργιακών κινητοποιήσεων χιλιάδων εργαζομένων, οι συγκρούσεις με την αστυνομία στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις της Νότιας Κορέας. Οι δυνάμεις καταστολής αντιμετώπισαν και πάλι τους διαδηλωτές χρησιμοποιώντας δακρυγόνα σε μαζική κλίμακα, ενώ πληροφορίες για υπάρχον σχέδιο αιφνιδιαστικών συλλήψεων των ηγετών εργατικών ενώσεων και συνδικάτων συνέχιζαν να διοχετεύονται από κυβερνητικούς κύκλους.

Η "Χιουντάι Μότορς", η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας, αναγκάστηκε να κλείσει το εργοστάσιό της χτες, καθώς έχει υποστεί ζημιές 476 εκατομμυρίων δολαρίων σε χαμένη παραγωγή.

Οι εργαζόμενοι της "Χιουντάι" συνέχισαν την απεργία και τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, παρά το ότι αντιμετωπίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις με "υπερβολική βία", όπως κατήγγειλαν αυτόπτες μάρτυρες, με αποτέλεσμα 20 πολίτες και αστυνομικοί να τραυματιστούν. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων "Γιονχάπ" μετέδωσε ότι οι δρόμοι της βιομηχανικής πόλης Ουλσάν "μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης".

Αυτοπυρπόληση

Ενας 33χρονος εργαζόμενος της "Χιουντάι" μόλις διέφυγε το θάνατο χτες, όταν περιέλουσε το σώμα του με εύφλεκτο υγρό και στη συνέχεια αυτοπυρπολήθηκε. Συνάδελφοί του τον μετέφεραν σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι υπέστη εγκαύματα στο 30% του σώματός του.

Στο μεταξύ ο Κουόν Γιουνγκ - Ιλ, ηγέτης ενός από τα μεγαλύτερα εργατικά κινήματα της χώρας, προειδοποίησε ότι αν η αστυνομία επιχειρήσει μια βίαιη επέμβαση, προκειμένου να συλλάβει τους ηγέτες των συνδικαλιστών, "θα αρχίσει γενική απεργία σε ολική κλίμακα".

Η έκρηξη των εργαζομένων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το νέο νόμο περί τα εργασιακά, τον οποίο ψήφισε το Κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας με συνοπτικές διαδικασίες στα τέλη του έτους, συναντά την παγερή άρνηση της επίσημης πολιτικής ηγεσίας να διαπραγματευτεί οποιαδήποτε από τις διατάξεις του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ