Σάββατο 11 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενταση και έκτακτα μέτρα ασφαλείας
  • Κανένα επίσημο συμπέρασμα για τους υπευθύνους των εκρήξεων στο κέντρο του Τελ Αβίβ
  • Διαρκείς περιπολίες και αποκλεισμός, με αφορμή την έναρξη του εορτασμού του Ραμαζανιού

Με διαφορά μερικών λεπτών εξερράγησαν οι δύο αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, το βράδυ της Πέμπτης, σε κεντρική, αλλά και κακόφημη συνοικία του Τελ Αβίβ. Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι υπήρχε και τρίτος εκρηκτικός μηχανισμός, που εξουδετερώθηκε. Από τις ισχυρότατες εκρήξεις τραυματίστηκαν 13 άτομα, εκ των οποίων τα 4 φέρονται να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σε δηλώσεις του, λίγη ώρα αργότερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέδωσε την ευθύνη των βομβιστικών επιθέσεων στις παλαιστινιακές εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις και άφησε να εννοηθεί ότι αν επιβεβαιωθούν οι υποψίες του, τότε πιθανότατα θα υπάρξουν συνέπειες και στην πορεία των συνομιλιών για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χεβρώνα. Παρ' όλα αυτά, μέχρι χτες το βράδυ, ανώτεροι αξιωματούχοι της ισραηλινής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας επιφυλάσσονταν να εκδώσουν ένα τελικό ανακοινωθέν, καθώς δεν είχαν στη διάθεσή τους στοιχεία τέτοια που να αποκλείουν το ενδεχόμενο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών ανάμεσα σε ανθρώπους του υποκόσμου.

Παρ' όλα αυτά, οι περιπολίες της ισραηλινής αστυνομίας και του στρατού έχουν πολλαπλασιαστεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις και ιδιαίτερα στην Ιερουσαλήμ. Ταυτόχρονα έχει επιβληθεί αυστηρότατος αποκλεισμός στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Υπό το βλέμμα εκατοντάδων Ισραηλινών στρατιωτών και αφού είχαν περάσει από εξονυχιστικό έλεγχο, 70.000 πιστοί μουσουλμάνοι γιόρτασαν, χτες, στο τζαμί Αλ Ακσά την έναρξη της γιορτής του Ραμαζανιού. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο θρησκευτικός ηγέτης των μουσουλμάνων στον τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ άφησε εντονότατες αιχμές κατά της ισραηλινής κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε ότι "κρούει τα τύμπανα του πολέμου".

Απειλές της "Χαμάς", στάσιμες οι συνομιλίες

Με αφορμή την έναρξη του Ραμαζανιού, αλλά και τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του Γιεχία Αγιάς, ηγετικού στελέχους της εξτρεμιστικής οργάνωσης "Χαμάς", οπαδοί της οργάνωσης πραγματοποίησαν μεγάλοι συγκέντρωση σε στάδιο της πόλης της Γάζας. Οι συγκεντρωμένοι, που ξεπέρασαν τις 15.000, φώναζαν συνθήματα κατά του Ισραήλ και κάλεσαν την ισραηλινή κυβέρνηση να προετοιμαστεί για ένα μεγάλο αιματοκύλισμα.

Μέσα σε αυτήν την τεταμένη ατμόσφαιρα, ο Ντένις Ρος, ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου στην περιοχή, συνέχισε τις επαφές του με υψηλόβαθμους Παλαιστινίους αξιωματούχους - ο Παλαιστίνιος ηγέτης επρόκειτο να μεταβεί, χτες, στο Παρίσι όπου θα είχε συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ - και με κυβερνητικά στελέχη της ισραηλινής ηγεσίας. Εντούτοις, οι επίμονες προσπάθειες του Ρος δεν απέδωσαν τίποτα συγκεκριμένο, τουλάχιστον, όπως είχε διαμορφωθεί η κατάσταση μέχρι χτες το βράδυ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ