Σάββατο 11 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Αδιέξοδη εμφανίζεται η κρίση

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Συνεχίστηκαν και χτες οι διαδηλώσεις των οπαδών της αντιπολίτευσης, που ζητούν από τον Σέρβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να ακυρώσει τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της 17ης Νοέμβρη.

Οι φοιτητές, μετά την ολονύκτια συγκέντρωσή τους, επέδωσαν χτες το πρωί επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Μίρκο Μαριάνοβιτς, μετέδωσε ο ραδιοσταθμός "Ιντεξ", χωρίς όμως να αποκαλύπτει το περιεχόμενό της. Πάντως, νωρίτερα είχαν ζητήσει συνάντηση με τον Σέρβο πρωθυπουργό.

Η αντιπροσωπεία των φοιτητών ζήτησαν άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ώστε να του εκθέσουν δύο βασικά αιτήματά τους: την αναγνώριση της νίκης της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές και την άρση εκ μέρους της κυβέρνησης της απαγόρευσης των διαδηλώσεων.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή, οι φοιτητές παρέμειναν μπροστά στις αστυνομικές δυνάμεις για 13 ώρες στο κέντρο του Βελιγραδίου, μέχρι που τελικά αποσύρθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις. Πάντως, οι φοιτητές χτες "ξεκουράστηκαν", αλλά ανακοίνωσαν πως σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν νέα διαμαρτυρία σήμερα το βράδυ στο κέντρο του Βελιγραδίου. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι θα είναι προετοιμασμένοι και πάλι να μείνουν αντιμέτωποι με την αστυνομία για "όσο διάστημα χρειαστεί", αν απαγορευτεί η πορεία τους.

Από την Ουάσιγκτον έγινε γνωστό ότι αναχώρησε την Πέμπτη για περιοδεία στην Ευρώπη και κυρίως στη Βαλκανική ο Αμερικανός απεσταλμένος στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Τζον Κορνμπλουμ με βασικό άξονα της επίσκεψής του την πολιτική κρίση στη Σερβία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, ο Κορνμπλουμ θα ζητήσει από τους εταίρους του στην Ομάδα Επαφής να "διατηρήσουν τις πιέσεις" προς τον Σέρβο Πρόεδρο, προκειμένου αυτός να σεβαστεί τις προτάσεις που έχει διατυπώσει ο ΟΑΣΕ.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ενωση κάλεσε χτες τον Μιλόσεβιτς να αποδεχτεί το πόρισμα των διεθνών παρατηρητών, το οποίο αναγνωρίζει τη νίκη της αντιπολίτευσης σε πολλούς δήμους της χώρας κατά τις δημοτικές εκλογές του Νοέμβρη. Απηύθυνε επίσης έκκληση για διάλογο μεταξύ των αρχών και της αντιπολίτευσης και κάλεσε τις αρχές να μην προσφεύγουν στη βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και δημοσιογράφων.

Στο μεταξύ, δικαστήριο της Σμεντερέβσκα Παλάνκα απέρριψε χτες την προσφυγή της αντιπολίτευσης, που διεκδικεί τη νίκη της στην πόλη αυτή, μετέδωσε το πρακτορείο "Τανγιούγκ". Η Σμεντερέβσκα Παλάνκα είναι μία από τις 14 πόλεις, όπου η νίκη της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές διαπιστώθηκε από την ερευνητική αποστολή του ΟΑΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ