Σάββατο 11 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οργή και αγανάκτηση για τις διώξεις αγροτών

Αποκαλύπτοντας το πραγματικό, αυταρχικό και αντιδημοκρατικό πρόσωπό της η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που στήνει φιέστες "διαλόγου", χρησιμοποιεί - και μάλιστα με υπερβάλλοντα ζήλο - την ποινικοποίηση των αγώνων, με στόχο να τρομοκρατήσει την αγροτιά. Βαριές καταδίκες χτες σε 14 αγρότες στη Λάρισα

Τα δικαστήρια χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, ως ύστατο όπλο απελπισίας, για να σταματήσει, εν τη γενέσει τους, τις νέες αγροτικές κινητοποιήσεις. Με πολύμηνες καταδίκες αγροτών, που συμμετείχαν σε παλιότερες κινητοποιήσεις, επιχειρεί να τρομοκρατήσει την αγροτιά, που ετοιμάζεται πυρετωδώς να ξαναβγεί στους δρόμους του αγώνα στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Μια "βιομηχανία" δικών έχει στηθεί σε πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας και εκατοντάδες αγωνιστές αγρότες σέρνονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, επειδή πάλεψαν και παλεύουν για το ψωμί τους και για να παραμείνουν και να καλλιεργούν τη γη που κληρονόμησαν από τους πατεράδες τους. Η ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων "σ' όλο το μεγαλείο" της, από μια κυβέρνηση που έχει το θράσος την ίδια στιγμή να στήνει φιέστες "διαλόγου". Το βάρος η κυβέρνηση, και η "ανεξάρτητη" δικαιοσύνη που τίθεται στην υπηρεσία της, το ρίχνει και πάλι στη Θεσσαλία, η οποία κι αυτή τη φορά θ' αποτελέσει την καρδιά και την ψυχή του νέου αγροτικού ξεσηκωμού που έρχεται, αφού οι αγρότες της περιοχής δηλώνουν πανέτοιμοι κι αναμένουν το σύνθημα της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, για να ξεκινήσουν τις νέες κινητοποιήσεις.

Ετσι χτες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Λάρισας - με πρόεδρο τον κ. Θεοδωρόπουλο,μέλη τον κ. Βογιατζή και την κυρία Προϊμάκη και εισαγγελέα της έδρας τον κ. Δασκαλόπουλο - "ξεπέταξε στο άψε - σβήσε" 6 δίκες και προχώρησε σε πολύμηνες καταδίκες 14 αγροτών που πήραν μέρος στα συλλαλητήρια καπνοπαραγωγών, που πραγματοποιήθηκαν στα τέλη Φλεβάρη και στις αρχές Μάρτη του 1995 στη Λάρισα.

Συγκεκριμένα, σε 12μηνη φυλάκιση καταδικάστηκαν οι αγρότες Ιακ. Ασσιχίδης από την Ολυμπιάδα, Χρ. Τζιώλας από το Μεσοχώρι, Θωμ. Κανταρίνος και Κ. Κατσιούλας από τους Γόννους.

Σε 8μηνη φυλάκιση - λόγω ελαφρυντικών - καταδικάστηκαν οι Κ. Μπουρουζίκας από τη Σκοπιά Ελασσόνας, Θαν. Μητράκας από το Φλάμπουρο, Θοδ. Γκέκας και Αστερ. Γκαμπέτας από το Μεσοχώρι, Δ. Ζαχαριάδης, Γ. Τσιούρβας, Ν. Γκατζιάς, Γ. Παντρεμένος από τους Γόννους, Αν. Τσιαμπαλής και Γ. Μακαντάσης από το Ομόλιο.

Κατηγορούμενος ήταν και ο Ν. Ζάχος από την Αιγάνη, αλλά δεν ...πρόλαβε να δικαστεί, επειδή στο διάστημα από την κινητοποίηση μέχρι τη δίκη πέθανε. Επίσης απαλλάχτηκε ο Τ. Δημηράς,πρόεδρος της Κοινότητας Γόννων, που κατηγορούνταν για ηθική αυτουργία στην κινητοποίηση!

Υπερβάλλων ζήλος των δικαστών

Οι δικαστές του Πλημμελειοδικείου έδειξαν "υπερβάλλοντα ζήλο" κατά των αγωνιστών αγροτών, φορτώνοντάς τους με πολύ βαριές ποινές. Ιδιαίτερα ο εισαγγελέας της έδρας Στ. Δασκαλόπουλος,ο οποίος ζήτησε να στηθεί και άλλη δίκη και να καταλογιστούν ευθύνες στους "ηθικούς αυτουργούς των κινητοποιήσεων" - όπως τους χαρακτήρισε - εννοώντας τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής και τα στελέχη των αγροτικών οργανώσεων και ιδιαίτερα τον Γ. Παττάκη,που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης των αγροτών! Ο εισαγγελέας πρότεινε, μάλιστα, να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα η έφεση που θα κάνουν οι καταδικασθέντες, πρόταση η οποία - αν τη δεχόταν το δικαστήριο - θα σήμαινε ότι οι καταδικασθέντες θα οδηγούνταν στη φυλακή, αφού δε διέθεταν να πληρώσουν ποσό μέχρι ενός εκατομμυρίου δραχμών περίπου, που αναλογεί στον καθένα η καταδίκη, μετατρεπόμενη σε μεταλλικές δραχμές!

"Συσκέψεις" Τσουκάτου

Η κυβέρνηση μετά την αποτυχία της επιχείρησης - με τη χρησιμοποίηση του λεγόμενου Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής, των ΜΜΕ και του υπονομευτικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ - να εξαπατήσει τους αγρότες και να σταματήσει τους αγώνες τους, εναποθέτει τώρα τις ελπίδες της στην τρομοκρατική δραστηριότητα των δικαστηρίων, για να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημά τους. Την ίδια τακτική, όμως, είχε ακολουθήσει και πριν τη μεγαλειώδη κινητοποίηση του περασμένου Δεκέμβρη - δικαστήρια της Λάρισας και άλλων περιοχών είχαν επιβάλει μεγάλες ποινές σε πολλούς αγρότες - αλλά δεν "έπιασε". Φαίνεται ότι δεν έβγαλε τα κατάλληλα συμπεράσματα κι επιμένει στην τρομοκρατική, πλην όμως αναποτελεσματική, τακτική της.

Από χτες βρίσκεται και πάλι στη Θεσσαλία ο "στρατηγός" Θ. Τσουκάτος,ο οποίος προεδρεύει σε συσκέψεις, σε μια προσπάθεια να "μαντρώσει" στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ ενόψει των επερχόμενων κινητοποιήσεων.

Κι αυτή τη φορά οι προσπάθειες της κυβέρνησης θ' αποτύχουν. Οι αγρότες της Θεσσαλίας κι ολόκληρης της χώρας δεν τρομοκρατούνται. Αυτό θα το συνειδητοποιήσει πολύ γρήγορα, όταν πάλι "θα τρέχει και δε θα φτάνει" να σβήσει τη φωτιά που άναψε. Οι δικαστικές καταδίκες πεισμώνουν την αγροτιά και στις επαρχίες και τα χωριά της ελληνικής υπαίθρου, που "βράζουν" από θυμό και αγανάκτηση, όλοι δηλώνουν πως αυτή τη φορά στις κινητοποιήσεις θα βγουν πιο πολλοί, πιο αποφασιστικοί, καλύτερα οργανωμένοι και θα παλέψουν εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, μέχρι ν' ανατραπεί αυτή η πολιτική και να λυθούν τα προβλήματά τους.

Στις Σέρρες

Και νέα αναβολή πήρε η δίκη των 20 αγροτών από τη Νιγρίτα, που ήταν να γίνει σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σερρών. Η δίκη ορίστηκε για τις 3 Απρίλη. Συνολικά περισσότεροι από 450 αγρότες θα καθίσουν στο εδώλιο με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών, στις 5 δίκες που είναι προγραμματισμένες να γίνουν μέχρι τον Απρίλη. Ουσιαστικά οι αγρότες, στο σύνολό τους καπνοπαραγωγοί, δικάζονται για τη συμμετοχή τους στις μεγάλες κινητοποιήσεις του Απρίλη του '94. Οι επόμενες δίκες έχουν οριστεί να γίνουν στο ίδιο δικαστήριο και με την ίδια κατηγορία, στις 16 και 23 Γενάρη, στις 6 και 27 Φλεβάρη, στις 27 Μάρτη και στις 3 Απρίλη.

Αξιο λόγου είναι το γεγονός ότι σε βάρος πολλών αγροτών υπάρχουν δύο και τρεις μηνύσεις με την ίδια κατηγορία, γιατί όπως προκύπτει από το κατηγορητήριο βρίσκονταν την ίδια μέρα και την ίδια ώρα σε τρία διαφορετικά μπλόκα!!!

Δίπλα στους αγρότες το ΚΚΕ

"Αντί για τους εκατοντάδες αγρότες στο εδώλιο έπρεπε να καθίσει η πολιτική της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ, που οδηγεί τη μικρομεσαία αγροτιά στον αφανισμό", δήλωσε στο "Ρ" ο βουλευτής Σερρών του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου, που και χτες βρέθηκε δίπλα στους αγρότες, για να εκφράσει τη συμπαράσταση του Κόμματος και να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης. Μάλιστα αναφερόμενος στις μεθόδους που χρησιμοποιούνται, προκειμένου να καμφθεί η αγωνιστικότητα των αγροτών, ο Στ. Παναγιώτου είπε: "Εχουμε ένα πισωγύρισμα σε άλλες εποχές. Είναι επόμενο να στρέφεται η κυβέρνηση ενάντια στις συνδικαλιστικές και προσωπικές ελευθερίες των αγροτών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων του τόπου. Και δεν μπορεί να πράξει διαφορετικά από τη στιγμή που η πολιτική της στρέφεται ενάντια στις οικονομικές και κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρομεσαίων κλπ. Μια τόσο αντιλαϊκή πολιτική μόνο με αντιδημοκρατικά μέτρα και μεθόδους μπορεί να περάσει".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντικομμουνιστικό παραλήρημα εισαγγελέα (2001-03-13 00:00:00.0)
Στο «εδώλιο» αύριο 180 αγρότες (2000-02-22 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι καταδίκες αγωνιστών αγροτών (2000-02-09 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διώξεις αγροτών (1997-11-06 00:00:00.0)
Στο "αγροτοδικείο" άλλοι 60 (1997-10-31 00:00:00.0)
Γενικεύονται οι διώξεις αγροτών (1997-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ