Σάββατο 11 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Φιέστα κοροϊδίας των αγροτών

Μακριά από τα πραγματικά προβλήματα της αγροτιάς, αλλά και με απόντες τους πραγματικούς εκπροσώπους της, άρχισε χτες η διήμερη σύνοδος του ΣΑΠ. Υβριστικός προς τους αγωνιζόμενους αγρότες ο πρωθυπουργός, υπεραμύνθηκε της ΕΕ και της ΚΑΠ και εξήγγειλε στην ουσία το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών

"Θέατρο διαλόγου" για αποπροσανατολισμό των αγροτών και της κοινής γνώμης και για την προώθηση της συναίνεσης στην καταστροφική αγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, την ΚΑΠ, την ΓΚΑΤΤ και το Πρόγραμμα Σύγκλισης του Μάαστριχτ, έστησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συμβολή και των κομμάτων ΝΔ, ΣΥΝ και ΠΟΛ.ΑΝ με το λεγόμενο Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής (ΣΑΠ) που άρχισε χτες και τελειώνει σήμερα σε ξενοδοχείο της Αθήνας. Τόσο από τις ομιλίες του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και των άλλων εταίρων του Μάαστριχτ, Μ. Εβερτ, Ν. Κωνσταντόπουλου και Αντ. Σαμαρά οι οποίοι συμμετείχαν, όσο και με τις παρεμβάσεις των καρεκλοκένταυρων υποτακτικών της κυβερνητικής πολιτικής ηγεσιών των αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, και ΣΥΔΑΣΕ, επιβεβαιώθηκε ότι στόχος της φιέστας δεν ήταν να συζητηθούν τα μεγάλα οξυμένα προβλήματα, αλλά πώς η καταστροφική πολιτική της ΕΕ θα προωθηθεί ευκολότερα και χωρίς αντιστάσεις...

Με δεδομένη, λοιπόν, την κατεύθυνση της αντιαγροτικής πολιτικής, τόσο ο Κ. Σημίτης, όσο και οι άλλοι τρεις, στις ομιλίες τους περιορίστηκαν σε αναφορές για τις διαδικασίες και τους τρόπους που εφαρμόζεται η πολιτική αυτή, αντί να προτείνουν μέτρα αντιμετώπισης της δραματικής κατάστασης στη γεωργία που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.

Ο Κ. Σημίτης, αφού πρόβαλε τη θέση για την προσαρμογή του αγροτικού τομέα στους κανόνες της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ, επανέλαβε τις γνωστές εξαγγελίες του για μέτρα που ήδη εφαρμόζει η κυβέρνησή του είτε έχει ανακοινώσει στα πλαίσια της Κοινοτικής αντιαγροτικής πολιτικής και οδηγούν στο ξεκλήρισμα των εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών. Κι αυτό αντί απαντήσεων στα δίκαια αιτήματα που πρόβαλαν οι εξεγερμένοι αγρότες πρόσφατα, για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών, για μέτρα ανάπτυξης του γεωργικού τομέα.

Από την άλλη, ο Μ. Εβερτ προσπάθησε να δικαιολογήσει τη συμμετοχή του στη φιέστα αποπροσανατολισμού, υποστηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ πως άλλα περίμενε ν' ακούσει, δηλαδή λύσεις και αποφάσεις για τα αγροτικά προβλήματα, όπως είπε. Κατά τα άλλα, αποσιωπώντας τα πραγματικά μεγάλα προβλήματα που δημιουργούν οι κοινοτικές επιλογές, αναφέρθηκε δημαγωγικά στην ανάγκη μείωσης του κόστους παραγωγής και άλλες επιμέρους διακηρύξεις του κόμματός του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, εξαντλήθηκε όλο κι όλο στο να διεκδικεί την πατρότητα για την πρόταση συγκρότησης του ΣΑΠ και εξέφρασε την ανησυχία του μήπως και αυτό χάσει την αξιοπιστία του σαν θεσμός, όπως έγινε με τη γνωστή ΟΚΕ! Τέλος, ο Αντ. Σαμαράς, χωρίς να αμφισβητήσει τίποτε από την αντιαγροτική πολιτική, απλώς ανέφερε κάποιες από τις ανώδυνες θέσεις του κόμματός του σχετικά με την αγροτική οικονομία.

"Ανώδυνα" αιτήματα και "πακέτα"

Οσον αφορά τους εκπροσώπους των συμβιβασμένων ηγεσιών των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων - τους προέδρους των ΠΑΣΕΓΕΣ Ν. Λιόλιο,ΓΕΣΑΣΕ Μ. Γιαννακίδη και ΣΥΔΑΣΕ Γ. Πίττα - έσπευσαν να χαιρετίσουν την κυβερνητική φιέστα. Επανέλαβαν ορισμένα ανώδυνα αιτήματα που προβάλλουν στα πλαίσια, πάντα, της αντιαγροτικής πολιτικής ΕΕ και κυβέρνησης, την οποία υποστηρίζουν. Σε μια προσπάθεια να "διαφοροποιηθεί" και να μην απομονωθεί κι από τα αγροτικά στελέχη της παράταξης της ΝΔ, ο πρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ, Γ. Πίττας, απλώς δήλωσε πως θα περίμενε να ακούσει κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση των μεγάλων αγροτικών προβλημάτων των αγροτών σήμερα - Αυτό όλο κι όλο!

Ο υπουργός Γεωργίας, ως συνήθως επανέλαβε τα γνωστά "πακέτα" νομοσχεδίων που ανακοινώνει κάθε φορά ότι θα προωθήσει στη Βουλή. Νομοσχέδια που ενισχύουν το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ακόμα μίλησε και για τα γνωστά ημίμετρα που πρόβαλε και κατά τη διάρκεια της μεγάλης αγροτικής εξέγερσης, χωρίς να μπορέσει τότε να κοροϊδέψει τους αγρότες. Κι ενώ, είναι γνωστό πως η κυβέρνησή του αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, που θα αντιμετώπιζαν πραγματικά τα δραματικά τους προβλήματα, ο Στ. Τζουμάκας στοχεύοντας ξανά στον αποπροσανατολισμό των αγροτών, εξάγγειλε "στόχους" για στήριξη των νέων αγροτών, για εκπαίδευσή τους, για υποδομές που όλο εξαγγέλλονται και όλο ξεχνιούνται κλπ.

Απόντες οι αγρότες

Ετσι, μπορεί να ήταν απόντες οι πραγματικοί εκπρόσωποι των αγροτών - καθώς η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών της Θεσσαλίας ούτε προσκλήθηκε, αλλά και μέλη της που είχαν "μεμονωμένα και εκ του πονηρού" περιληφθεί στις λίστες των προσκεκλημένων δεν προσήλθαν - όμως ήταν φανερό πως η όλη επιχείρηση της, εσπευσμένης μάλιστα, διοργάνωσης του ΣΑΠ γινόταν κάτω από την πίεση του ηρωικού αγώνα των αγροτών, με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και την υπονόμευση του αγώνα των αγροτών ενόψει νέων κινητοποιήσεων.

Από το απόγευμα που άρχισαν οι ομιλίες των συμμετεχόντων - κυρίως υπηρεσιακών παραγόντων διαφόρων υπουργείων, διορισμένων από την κυβέρνηση διοικήσεων κρατικών οργανισμών, εκπροσώπων οργανώσεων των εμποροβιομηχάνων και "ορισμένων ιδιωτών" - φάνηκε ακόμα πιο καθαρά πως πρόκειται για φιέστα θεωρητικού διαλόγου γύρω από τα προβλήματα που δημιουργεί η διεθνοποίηση στον αγροτικό τομέα. Και παρ' όλο που αναγνωρίζονταν οι δυσκολίες που δημιουργούνται με την πολιτική της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ, όλη η συζήτηση γινόταν για το... πώς θα προσαρμοστεί η γεωργία στις κατευθύνσεις που προδιαγράφονται από την πολιτική αυτή.

Η "παράσταση" συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα - απόντων και πάλι, βεβαίως, των αγροτών για τους οποίους, υποτίθεται, γίνεται ο διάλογος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ