Σάββατο 11 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Μέτρα ενόψει κινητοποιήσεων

Μέτρα για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες αναμένεται να εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη βδομάδα ο υπουργός, τέσσερις μέρες πριν την έναρξη της απεργίας διαρκείας των καθηγητών

Σε νομοθετικές ρυθμίσεις για το πανεπιστημιακό μισθολόγιο και την αυτοτέλεια των πανεπιστημίων, προχωρά το επόμενο διάστημα το υπουργείο Παιδείας. Στο Υπουργικό Συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης, 16 Γενάρη, ο υπουργός Παιδείας αναμένεται να παρουσιάσει εισήγηση για θέματα νεολαίας και παιδείας, που θα περιλαμβάνουν προτάσεις του υπουργείου για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και θα αφορούν ζητήματα νεολαίας και παιδείαςστις κατευθύνσεις που χάραξε στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό.

Οι εξαγγελίες αυτές, τέσσερις μόλις μέρες πριν την έναρξη της απεργίας διαρκείας των καθηγητών, έρχονται ως αντίβαρο στα οικονομικά αιτήματα των εκπαιδευτικών, καθώς ο Γερ. Αρσένης δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι οι αυξήσεις που δίνονται στους εκπαιδευτικούς εξαντλούν τα περιθώρια της οικονομικής πολιτικής, ενώ κάνει λόγο για σταδιακές αυξήσεις στους μισθούς του κλάδου τα επόμενα χρόνια, σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσει την εντύπωση ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανατραπεί αυτή η πολιτική.

Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Παιδείας σε συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, κατά την κοπή της πίτας του υπουργείου, το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Φλεβάρη. Το νέο μισθολόγιο θα προβλέπει αυξήσεις μόνο για τα μέλη ΔΕΠ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και όχι για μερικής απασχόλησης, ενώ το υπουργείο Παιδείας αναζητεί ακόμα το μηχανισμό με τον οποίο θα γίνει ο διαχωρισμός ανάμεσα στις δύο κατηγορίες.

Στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας πάντως δε φαίνεται να περιλαμβάνεται η προώθηση του Εθνικού Απολυτηρίου, τουλάχιστον με τη μορφή που ανακοινώθηκε από τον πρώην υπουργό Παιδείας, Γ. Παπανδρέου, το περασμένο καλοκαίρι, καθώς ο νυν υπουργός δηλώνει υπέρ της κατάργησης των εισαγωγικών εξετάσεων και του κλειστού αριθμού εισακτέων.

Επόμενος σταθμός στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας αποτελεί νομοθετική ρύθμιση για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων. Η σχετική διάταξη που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προβλέπει ότι θα χρειάζεται η λειτουργία τεσσάρων τμημάτων για την εκλογή πρυτανικών αρχών και τη συγκρότηση Συγκλήτου, προϋπόθεση που μέχρι τώρα πληρεί μόνο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου από το σύνολο των μη αυτοδιοικουμένων ιδρυμάτων (Ιόνιο, Θεσσαλίας). Στην ίδια ρύθμιση θα περιλαμβάνεται και το ζήτημα του ελέγχου της αποδοτικότητας των ΑΕΙ, ενώ ανάλογο νομοσχέδιο ετοιμάζεται και για τα ΤΕΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ