Σάββατο 11 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μέντιουμ και χαρτομάντισσες

Να σας πω τι μου τι δίνει τώρα τελευταία και είμαι σίγουρος πως θα συμφωνήσετε μαζί μου. Κι εσείς, δεν μπορεί, το ίδιο θα αισθάνεστε, αηδία και υποβάθμιση της νοημοσύνης σας. Νεύρα έχετε και τα νεύρα έχουν κάποια αντοχή. Μέσα σ' όλη αυτή τη συμφορά και την αθλιότητα που μας βολοδέρνει, μέσα στο μαύρο μας το χάλι - δείγμα κι αυτό του αδιεξόδου και της παρακμής - νάσου οι χαρτομάντισσες και οι καφετζούδες, να πέφτουν στα πόδια μας και να εκλιπαρούν, σώνει και καλά, να μας σώσουν απ' την κακοδαιμονία και τον κακό μας τον καιρό, μ' ένα απλό τηλεφωνηματάκι.

Ντουπ... ντουπ και νάτη πάνω στο γυαλί. Ντεκόρ ένα τζάκι αναμμένο, αποξηραμένα αγριολούλουδα, ατμόσφαιρα χλιδάτη. Μια στημένη χροντρομάγουλη κυρία, μαλλί τσίτα οξυζενέ, χαμόγελο προδιαγεγραμμένο, μελιστάλαχτη ψεύτικη φωνή μας συστήνεται: "Είμαι η Κατίνα Τσουμπουρλόγλου. Βρισκόμαστε στο τέλος ενός χρόνου και στο κατώφλι ενός νέου. Θα σας προσφέρω ένα επιστημονικό και πλήρες ωροσκόπιο. Μη σκάτε καθόλου. Εγώ είμαι εδώ, εγώ έχω γεννηθεί ειδικά για να σας λύσω τα μεγάλα σας προβλήματα. Ενα τηλεφωνηματάκι είναι αυτό. Ενα τηλεφωνηματάκι, δεν είναι δα και τίποτε σπουδαίο".

- Τι λες βρε κοπέλα μου και δεν το ξέραμε. Πρέπει να αισθανόμαστε και άπειρα ευτυχισμένοι, που να, επιτέλους βρέθηκε ένας άνθρωπος να ενδιαφερθεί για τα προβλήματά μας.

Το κακό όμως είναι πως ο καλός αυτός άνθρωπος έχει κι ανταγωνιστές που επιμένουν και αυτοί να μας σώσουν...

Σε λίγο βγαίνει μια άλλη. Πετάει τη μαλλούρα μπροστά να σε θολώσει. Σοβαροφανές κι αλύγιστο ύφος παλιάς αρχόντισσας.

"Είμαι η Πιπίτσα. Ευχαριστώ που με εμπιστευτήκατε". "Καλέ εμείς σας ευχαριστούμε που μας λύσατε το πρόβλημα" απαντάει η άλλη, η κολλητή (η σκηνοθετημένη) από την άλλη άκρη της γραμμής.

Η τρίτη με το κόκκινο μπουκλέ μαλλί, το σπαθάτο πρόσωπο, τη σημαδεμένη τράπουλα και την Ολύμπια μεγαλοσύνη της παντοδύναμης σοφίας: "Παρακαλώ, δεν κάνει τίποτα. Υποχρέωσή μου". Βγαίνει κι ένας κύριος, γλαρωμένο μάτι πίσω απ' το γυαλί. Πλαδαρά προγούλια, πνιχτή βαθυστόχαστη φωνή. Αυτοπεποίθηση που δε χωρά αντίρρηση. Σίγουρα αυτός είναι ο άνθρωπός μας. Αυτός που χρειαζόμαστε να μας βγάλει απ' τις δύσκολες στιγμές. "Το μέλλον σας είναι στα χέρια σας. Σας περιμένω τώρα αμέσως". Ναι κυρ - Μήτρο μου, τώρα να βάλω τη σκούπα στη γωνιά, βγάζω την τσεμπέρα και σου 'ρχομαι.

Ε, ρε κατάντια. Πού φτάσαμε και πού θα φτάσουμε ακόμη... Σημάδι των καιρών. Πλημμυρίσαμε από σωτήρες. Πλακώσανε τα ζόμπι. Σηκώστε τα μπουγέλα. Τι λες κυρα - Κατίνα μου, τι λες κυρ - Μήτρο μου, λύστε πρώτα τα δικά σας προβλήματα και για μας δεν πειράζει, θα μας τα λύσουν ο Σημίτης, ο Τζουμάκας και ο Παπαντωνίου...

Δυστυχώς φαίνεται πως ακόμα υπάρχει πολύ αφελής κόσμος που τους εμπιστεύεται και κάνουν χρυσές δουλιές. Το παραδάκι πέφτει πολύ. Αν σκεφτεί κανείς πως κάθε φορά που σκάει μύτη μια τέτοια διαφήμιση, σημαίνει και διακοσάρι το λιγότερο. Και πόσες φορές τη μέρα γίνεται αυτό;

Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ