Κυριακή 12 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ
Εξασφαλίζει τα αφεντικά

Η ουσία του νόμου, που μετατρέπει τα ΤΑΚ σε ανώνυμες εταιρίες

Εξι χρόνια μετά την οικονομική εξασφάλιση των αθλητών με το νόμο 1958 και την καθιέρωση των τμημάτων αμειβομένων καλαθοσφαιριστών, η κυβέρνηση έκρινε ότι ήρθε η ώρα να εξασφαλίσει και τα αφεντικά των ομάδων. Με προεδρικό διάταγμα, τα τμήματα μπάσκετ από 31 Ιουλίου μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρίες. Κάτι σαν το ποδόσφαιρο δηλαδή.

Στην πραγματικότητα, το μόνο που αλλάζει με το προεδρικό διάταγμα, είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Τα δικαιώματα του μητρικού σωματείου περιορίζονται στο 10%, όσο και το ποσοστό των μετοχών που δικαιούται για την παραχώρηση του ονόματος και των συμβόλων.

Με δεδομένο ότι τα πρόσωπα που έχουν υπογράψει σύμβαση χορηγίας με το ΤΑΚ διατηρούν τον πρώτο λόγο στην αγορά της πλειοψηφίας των μετοχών, δεν προβλέπονται αλλαγές στην ηγεσία των μεγάλων ομάδων. Απλώς ο Σ. Κόκκαλης ή ο Π. Γιαννακόπουλος, π. χ., θα απαλλαγούν των όποιων υποχρεώσεών τους έναντι του ερασιτέχνη και δε θα κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός διοίκησης με απόφαση της πλειοψηφίας των μελών του συλλόγου, όπως έγινε πριν λίγους μήνες με τον Απ. Οικονομίδη στον ΠΑΟΚ. Επιπλέον, αν θελήσουν κάποτε να εγκαταλείψουν την ομάδα, θα μπορούν να διαπραγματευτούν με τους υποψήφιους αγοραστές το πακέτο των μετοχών που έχουν στη διάθεσή τους.

Εξελίξεις αναμένονται στα οικονομικά ασθενέστερα σωματεία. Το αρχικό κεφάλαιο των 50 εκατ. δρχ. είναι προσιτό για πολλούς που θα θελήσουν να προσθέσουν το όνομά τους δίπλα στο όνομα του συλλόγου και πολύ φθηνότερο σε σύγκριση με αντίστοιχη διαφημιστική δαπάνη. Ας μη διαφεύγει της προσοχής ότι τα ονόματα των ομάδων μπάσκετ φιγουράρουν καθημερινά στα ΜΜΕ. Είναι πολύ πιθανόν δηλαδή να συμβεί ό,τι και στην Ιταλία, όπου ο κ. Σκαβολίνι, της γνωστής εταιρίας κατασκευής επίπλων κουζίνας, αγόρασε το πακέτο των μετοχών της ομάδας του Πέζαρο, δίνοντάς της το όνομά του.

Εκείνο που δεν ξεκαθαρίζει το σχέδιο προεδρικού διατάγματος είναι τι θα συμβεί με τα χρέη των ΤΑΚ και την κρατική επιχορήγηση. Ο Χ παράγοντας που θα πληρώσει 50 ή 100 εκατ. δρχ. για να αγοράσει το πακέτο των μετοχών του Αρη, θα αναλάβει και τα χρέη του τμήματος προς το δημόσιο που ανέρχονται σε 2 δισ. δρχ. ή αυτά θα μεταφερθούν στον ερασιτέχνη. Κι αν μεταφερθούν στο μητρικό σωματείο, μήπως κληθούν και πάλι οι φορολογούμενοι να πληρώσουν τη ζημιά;

Δεν είναι γνωστό το σκεπτικό της επιτροπής που όρισε το αρχικό κεφάλαιο για τη μετατροπή του ΤΑΚ σε ΚΑΕ στα 50 εκατ. δρχ. Με δεδομένο ότι η ετήσια κρατική επιχορήγηση ανέρχεται στα 45 εκατ. και τα τηλεοπτικά δικαιώματα της επόμενης περιόδου περίπου στα 150 εκατ. είναι πιθανόν να εμφανιστούν αρκετοί αετονύχηδες που θα θελήσουν να πληρώσουν 30 εκατ. για την πλειοψηφία των μετοχών, προκειμένου στη διάρκεια του χρόνου να βάλουν στο χέρι 200 εκατ. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει πρότυπο ανάπτυξης του μπάσκετ.

Γιάννης ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ