Τρίτη 14 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Ευτυχώς είχαμε λίγα ανθρώπινα θύματα"!

Σε μια απεγνωσμένη όσο και εξοργιστική προσπάθεια να αποσείσει από πάνω τις ευθύνες της, η κυβέρνηση ξεδιάντροπα και εξοργιστικά τις ρίχνει στον "κακό μας τον καιρό" και στη "μοίρα μας" (!)

Με άθλιο και εξοργιστικό τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να αποσείσει από πάνω της τις ευθύνες για τις τεράστιες καταστροφές από τις θεομηνίες, φτάνοντας στο σημείο να δηλώσει, διά στόματος Δ. Ρέππα, "ευτυχώς είχαμε λίγα ανθρώπινα θύματα" (!).

Η κυβέρνηση, προχωρώντας σε μια επίδειξη αναλγησίας απέναντι στα θύματα των πλημμυρών, αλλά και γενικότερα στα φτωχά λαϊκά στρώματα, επιχείρησε να βγάλει λάδι την πολιτική της - αλλά και των προκατόχων της - και να πείσει ότι φταίει ο "κακός μας καιρός", ο οποίος ήταν πέρα από κάθε "λογική πρόβλεψη" (!).

Ταυτόχρονα, ισχυρίστηκε ότι ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε "περισσότερο από ικανοποιητικά" (!), ενώ δε δίστασε να ρίξει εμμέσως πλην σαφώς την ευθύνη στους κατοίκους, γιατί - όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - "ο μισός πληθυσμός της χώρας κατοικεί στο Λεκανοπέδιο". Εφτασε μάλιστα στο σημείο ο Δ. Ρέππας, δείγμα του πανικού που διακατέχει την κυβέρνηση, να επιτεθεί στα ΜΜΕ για το "δυσμενές ψυχολογικό κλίμα" που δημιούργησαν με την προβολή των καταστροφών από τις πλημμύρες (!).

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση δείχνει να μην πτοείται καθόλου από τις συνέπειες της καταστροφικής πολιτικής της και επιχειρεί να περάσει προς τα έξω το μήνυμα: "Ο,τι και να παθαίνετε, εμείς δεν έχουμε καμία ευθύνη - "φταίει ο κακός καιρός και το ριζικό σας" - και, άρα, μην περιμένετε τίποτα και καμία βοήθεια από εμάς".

Αθλια "επιχειρήματα"

Χαρακτηριστικά της άθλιας κυβερνητικής αντίληψης είναι ορισμένα αποσπάσματα από τη χτεσινή ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Αρχικά, προϊδεάζοντας για το στίγμα της κυβερνητικής θέσης, τόνισε ότι "τα φαινόμενα αυτά δεν έχουν προηγούμενο για πολλά χρόνια στην πατρίδα μας και ξεπέρασαν κάθε φόβο για την έκταση και την έντασή τους" (!). Στη συνέχεια επιχείρησε να εξιλεώσει τόσο την κυβέρνηση όσο και τους μεγαλοεργολάβους για τα αντιπλημμυρικά έργα: "Αντιλαμβάνεσθε ότι στο σχεδιασμό των έργων αυτών υπάρχει η λογική πρόβλεψη για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε φαινομένων, μεταξύ άλλων και των θεομηνιών. Ομως κάθε λογική πρόβλεψη έχει ένα όριο (σ.σ. όριο που θέτουν οι εκάστοτε κυβερνώντες και τα κέρδη των εργολάβων), εντός του οποίου κινείται. Δυστυχώς, τα καιρικά φαινόμενα ξεπέρασαν κάθε εκτίμηση που θα μπορούσε να γίνει" (!). Είναι φανερό ότι οι κυβερνητικές εκτιμήσεις δε γίνονται με βάση "το χειρότερο", αλλά "το ελάχιστο".

Αναφερόμενος ειδικότερα στην περίπτωση της Κορίνθου, αφού επικαλέστηκε στοιχεία της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία οι βροχές που έπεσαν σε 24 ώρες ήταν πέντε φορές περισσότερες από άποψη όγκου των υδάτων απ' όσες αναμένονται μέσα στο Γενάρη, ανερυθρίαστα κατέληξε: "Αντιλαμβάνεσθε, λοιπόν, ότι αυτό είναι έξω από κάθε λογική πρόβλεψη, ακόμη και με τις πιο ακραίες εκτιμήσεις. Δυστυχώς, οι συνέπειες είναι αυτές ώστε να έχουμε - λίγα ευτυχώς - ανθρώπινα θύματα (!!!), αλλά και ζημιές στις καλλιέργειες και στις αστικές περιουσίες πολιτών".

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ισχυρίστηκε ότι "η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ήταν σε υψηλό επίπεδο" γιατί, μεταξύ άλλων, "οι υπουργοί από τα γραφεία τους (!) κατηύθυναν τις δυνάμεις που είχαν υπό την εποπτεία τους" και επανήλθε λέγοντας πως "μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε μια ικανοποιητική και περισσότερο από ικανοποιητική κινητοποίηση των δυνάμεων του κράτους" (!).

Ερωτηθείς για τις ευθύνες των κατασκευαστικών εταιριών, ο εκπρόσωπος τους παρέσχε πλήρη κάλυψη, λέγοντας ότι "τα έργα γίνονται με κάποιο σχέδιο και δεν είναι λογικό να συμπεριλάβει κανείς φαινόμενα τέτοιας έντασης" (!). Δεν περιορίστηκε όμως σε αυτό, αλλά καλλιέργησε τη μοιρολατρία, λέγοντας ότι "δεν μπορούμε πλέον να αποφύγουμε τις συνέπειες τέτοιας έκτασης καιρικών φαινομένων", αφού "ο μισός πληθυσμός της χώρας κατοικεί στην ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου" (!).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κεράκι (2018-10-04 00:00:00.0)
Η γνωστή δικαιολογία... (2018-07-27 00:00:00.0)
Η λογική του «ακραίου»! (2002-09-08 00:00:00.0)
Προσχεδιασμένο έγκλημα! (2002-09-04 00:00:00.0)
Προγραμματική ...αντιπολίτευση (2002-01-10 00:00:00.0)
"Πνιγηρά" ήθη... (1997-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ