Τρίτη 14 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αναπέμπεται το θέμα της "Ροτόντας"

"Επανεξέταση της λειτουργικής χρήσης της Ροτόντας". Είναι ένα από τα θέματα της αποψινής συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου,το οποίο αναπέμπεται ύστερα από επιθυμία του υπουργού Πολιτισμού. Το ΚΑΣ έχει ήδη στα πρακτικά του την ειλημμένη απόφαση ότι το μνημείο θα λειτουργείται μόνο τρεις φορές το χρόνο.Και βέβαια, η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης,όποτε προσέφυγε στο ΣτΕ για να ανατρέψει την απόφαση, δε δικαιώθηκε. Μέχρι που συνάντησε στο δρόμο της τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος όχι μόνο παρενέβη προσωπικά για να μην επαναληφθεί η συζήτηση της προσφυγής στο ΣτΕ σε προγραμματισμένη ημερομηνία τον Οκτώβρη, αλλά επαναφέρει το θέμα και στο ΚΑΣ, επιχειρώντας αλλαγή της απόφασής του.

Ο "Ριζοσπάστης",χτες, απηύθυνε ερώτημα στον υπουργό Πολιτισμού, ζητώντας το ακριβές σκεπτικό της αναπομπής. Αντί απάντησης, λάβαμε ειδοποίηση για συνέντευξη Τύπου σήμερα το πρωί. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός ήδη ενημέρωσε την αρμόδια Διεύθυνση Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, θέτοντας τις απόψεις του, με τη μορφή ερωτήσεων και αμφιβολιών, στις οποίες το ΚΑΣ θα κληθεί να απαντήσει. Οι αμφιβολίες αφορούν το σκεπτικό της προηγούμενης απόφασης του ΚΑΣ. Φαίνεται ότι ο υπουργός επιδιώκει αύξηση των λειτουργικών ημερών στη "Ροτόντα". Αύξηση που δήθεν θα "υπολογίζει" το βαθμό επιβάρυνσης του μνημείου.Ομως, μια τέτοια "συνάρτηση" επιχειρεί να αποπροσανατολίσει το ΚΑΣ από το βασικό ερώτημα: Η "Ροτόντα" θα παραμείνει μνημείο του οποίου την αποκλειστική ευθύνη θα φέρει το κράτος μέσω της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας; Χαρακτηριστική είναι η διατύπωση του θέματος στην ημερήσια διάταξη του ΚΑΣ: "Επανεξέταση λειτουργικής χρήσης Ροτόντας".

Πάντως την ερχόμενη Παρασκευή, στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τη "Ροτόντα".Ηδη, η οργανωτική επιτροπή έχει στείλει υπόμνημα στην ηγεσία του ΥΠΠΟ, ζητώντας να αναβληθεί η σημερινή συζήτηση.

Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ