Πέμπτη 16 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Σχέδιο νόμου για τα συνταξιοδοτικά προβλήματα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Εργασίας προωθείται στη Βουλή σχέδιο νόμου για τη χορήγηση σύνταξης στους πολιτικούς πρόσφυγες από τη Ρουμανία.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η ρύθμιση αφορά όσους είχαν συνταξιοδοτηθεί σύμφωνα με τη ρουμανική νομοθεσία πριν τον επαναπατρισμό τους, ενώ για τους υπόλοιπους προβλέπεται η αναγνώριση του χρόνου ασφάλισης στη Ρουμανία. Με το νομοσχέδιο κυρώνεται η σχετική συμφωνία που υπογράφτηκε το Φλεβάρη του 1996 από τις δυο κυβερνήσεις.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, αναφέρεται ότι η Ρουμανία έχει αναλάβει την υποχρέωση να καταβάλει στην Ελλάδα,σαν αποζημίωση για την εξασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των επαναπατρισμένων πολιτικών προσφύγων, 15 εκατ. δολάρια σε έξι ετήσιες ισόποσες δόσεις σε χρήμα και προϊόντα.

Η συμφωνία καλύπτει τους Ελληνες που εγκαταστάθηκαν στη Ρουμανία από την 1.1.1945 με την ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους που επέστρεψαν ή πρόκειται να επιστρέψουν για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα σε διάστημα έξι ετών από την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι το συνταξιοδοτικό πρόβλημα των Ελλήνων προσφύγων είχε φέρει στη Βουλή το ΚΚΕ, με επίκαιρη ερώτηση της Αλ. Παπαρήγα στις 22 Νοέμβρη. Η Αλ. Παπαρήγα ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δοθεί λύση στο χρονίζον πρόβλημα της συνταξιοδότησης των πολιτικών προσφύγων από τη Ρουμανία και σε περίπτωση άρνησης της ρουμανικής κυβέρνησης να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση τη ρύθμιση του ζητήματος.

Το υπουργείο Εργασίας δεν ανακοίνωσε λεπτομέρειες για την ουσία των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου. Ετσι δεν είναι γνωστό εάν ικανοποιείται πλήρως το αίτημα των πολιτικών προσφύγων από τη Ρουμανία για τη λύση του συνταξιοδοτικού τους προβλήματος ή εάν περιέχονται διατάξεις που στον ένα ή τον άλλο βαθμό φαλκιδεύουν την ικανοποίηση του αιτήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ