Πέμπτη 16 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Δημόσιες οι αψιμαχίες, υπόγεια τα μαχαιρώματα

Με το μέτωπο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης ανοιχτό, παρά τις προσπάθειες όλων των αντιμαχομένων να ρίξουν τους τόνους, πορεύεται πλέον το ΠΑΣΟΚ εγκαινιάζοντας έναν - επί εποχής Σημίτη πλέον - δρόμο όπου οι δημόσιες αψιμαχίες θα εναλλάσσονται με περιόδους υπόγειων αντιδικιών και εκείνοι με τη σειρά τους με ακόμα μεγαλύτερης έντασης αντεγκλήσεις. Βέβαια, το είδος των αντιπαραθέσεων δεν μπορεί να πλήξει την ομοθυμία όλων των ενδιαφερομένων σε ό,τι αφορά την προώθηση μιας σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής, αφού, άλλωστε, δε βρίσκεται εκεί το επίδικο αντικείμενο.Ωστόσο, αυτό που κάθε φορά θα έρχεται στην επιφάνεια, θα είναι το εγγενές πρόβλημα των διαχειριστών της εξουσίας του μεγάλου κεφαλαίου, που δεν είναι άλλο από την επιδίωξη για πρωταγωνιστική θέση στο σύστημα νομής της εξουσίας.

"Περιβόλι" ...συντροφικότητας

Σε κάθε περίπτωση τα όσα ακούγονται και διαρρέονται από τους συνεργάτες του Κ. Σημίτη υπό μορφή σχολίων για τη συνέντευξη Σκανδαλίδη, που επιτέθηκε κατά του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, είναι αποκαλυπτικά του τι συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ αυτή την περίοδο. Οπως χαρακτηριστικά έλεγαν χτες στο "Ρ" οι έχοντες πόστα στο πλευρό του πρωθυπουργού, "ο Κ. Σκανδαλίδης και όσοι φωνάζουν σήμερα στο ΠΑΣΟΚ το κάνουν γιατί δεν έχουν άλλον τρόπο να αποδείξουν ότι είναι εδώ".Συνεχίζοντας, και μετά τα ...προκαταρκτικά περί "άκαιρης και ζημιογόνας για τον ίδιο παρέμβασης",έκαναν λόγο για αδυναμία όσων κρύβονταν τόσα χρόνια πίσω από τον Παπανδρέου, είτε συνάπτοντας κουμπαριές μαζί του είτε γράφοντάς του τις ομιλίες, να ανεχτούν τη νέα κατάσταση!...

Ομως, προχωρώντας σε μια εμφανή προσπάθεια επίδειξης απόλυτης κυριαρχίας του Κ. Σημίτη στα του οίκου του, υψηλόβαθμα στελέχη της Χαρ. Τρικούπη έλεγαν ότι κανείς από το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί μαζί του, γιατί ακόμα και που κάποιοι διανοηθούν να τον ρίξουν, θα τους κερδίσει στην κοινωνία... Οταν τα παραπάνω λόγια, μέχρι και για ...ανατροπή της κυβέρνησης, ακούγονται στο πρώτο κιόλας επίσημο διαξιφισμό και συμπληρώνονται με απόψεις ότι ούτε η χρησιμοποίηση από κάποιους του κόμματος ενάντια στον Σημίτη θα τους ωφελήσει, επειδή "τα κόμματα δεν παίζουν κανένα σοβαρό ρόλο στην κοινωνία" ("θα μιλάει το κόμμα με την κοινωνία;" ρωτούσαν, για να απαντήσουν "όχι βέβαια, ο Σημίτης μιλάει και θα μιλάει" και ως εκ τούτου "ο Σκανδαλίδης ας κρατήσει τη θέση του, κανείς δεν την εποφθαλμιά"),τότε τα υπόλοιπα έρχονται ...φυσιολογικά. Και τα ...φυσιολογικά είναι αναφορές όπως "κανείς από όσους λένε ότι διαφωνούν δεν έχει άλλη πρόταση μέσα στο ΠΑΣΟΚ... (αφού) όπως τους πήγαμε και ψήφισαν την οικονομική πολιτική, έτσι θα τους πάμε και θα ψηφίσουν τα αγροτικά, έτσι θα τους πάμε και θα ψηφίσουν και τα εθνικά" και, εν πάση περιπτώση, πάντα υπάρχει η μέθοδος της υπουργοποίησης για να κλείσουν στόματα!..

Οσο για την πλευρά Σκανδαλίδη και όσους σε αυτή τη φάση συντάσσονται με τα λεγόμενά του, εκείνο που υποστηρίζεται είναι ότι στη δεδομένη φάση εκείνο που ήθελε να κάνει, δηλαδή να ταρακουνήσει επιτιθέμενος, το έκανε.

"Ωραίος καιρός"...

Την ώρα που αυτά λέγονται στο παρασκήνιο, στο προσκήνιο εναλλάσσονται οι "μπηχτές" με την υποκρισία. Στη χτεσινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δε στοχεύει σε "ειδικά προνόμια και εξουσιαστικές καρέκλες" μιας "κομματικής νομενκλατούρας". Επικαλέστηκε τις "συλλογικές διαδικασίες" που έχουν προσφερθεί ως "δυνατότητες στα χέρια των βουλευτών" και μίλησε για "μεμψιμοιρία", φωτογραφίζοντας όσους δεν ονομάτισε... Ωστόσο, ο ίδιος ήταν που, όταν ο βουλευτής Ν. Ηλιαδης επιτέθηκε κατά του Κ. Σκανδαλίδη στην ΚΟ, επενέβη δηλώνοντας ότι μετά το ΕΓ το θέμα θεωρείται λήξαν, για να πάρει το λόγο και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και να αναφερθεί στις "άψογες σχέσεις" του με τον πρωθυπουργό (λες και τέθηκε ποτέ ζήτημα προσωπικών τους σχέσεων) και στο δικαίωμα των στελεχών να διατυπώνουν τις απόψεις τους. Λίγο αργότερα, ερωτώμενος για τα ...καθέκαστα, απάντησε ότι "σήμερα είναι μια ωραία μέρα με καλό καιρό"... Τέλος σε δηλώσεις του ο Στ. Παπαθεμελής μίλησε για υπαρκτά προβλήματα που έθεσε ο Κ. Σκανδαλίδης, καλώντας τον πρωθυπουργό να δώσει λύσεις.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ