Τρίτη 18 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» από κοντά μας ο Πότης Αβραμόπουλος

Πέθανε την Κυριακή ο παλαίμαχος κομμουνιστής Παναγιώτης (Πότης) Αβραμόπουλος, σε ηλικία 75 χρόνων. Η κηδεία του συντρόφου Π. Αβραμόπουλου θα γίνει σήμερα Τρίτη στις 5.30 μ.μ. από το Νεκροταφείο Ζωγράφου (εκκλησία Κωνσταντίνου και Ελένης).

Ο Π. Αβραμόπουλος γεννήθηκε το 1925 στο χωρίο Γαστούνη του Νομού Ηλείας. Ηταν παιδί πολύτεκνης οικογένειας. Ο πόλεμος του 1940 τον βρήκε μαθητή γυμνασίου στην Αμαλιάδα. Από τις αρχές του '42 δουλεύει σαν σύνδεσμος σε διάφορες παράνομες αποστολές, συνοδεύοντας στελέχη του ΚΚΕ. Το χειμώνα του 1943, μαζί με άλλους νέους της περιοχής, πρωτοστατεί στη δημιουργία ΕΠΟΝίτικης οργάνωσης. Το Μάη του 1944, συλλαμβάνονται η αδερφή του και ο πατέρας του, ενώ ο ίδιος καταφέρνει να διαφύγει της σύλληψης και συνεχίζει να δουλεύει στο Επαρχιακό Συμβούλιο της ΕΠΟΝ, ενώ την ίδια περίοδο γίνεται και μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Στις 8 Σεπτέμβρη του 1945 συλλαμβάνεται και προφυλακίζεται στις φυλακές της Αμαλιάδας, μέχρι και το Μάη του 1946, ενώ το ίδιο μήνα δικάζεται στο Κακουργιοδικείο στο Μεσολόγγι σε ισόβια, γιατί υπερασπίστηκε την Εθνική Αντίσταση και την ΕΠΟΝ. Εμεινε φυλακισμένος για 17 ολόκληρα χρόνια σε διάφορες φυλακές της χώρας. Αποφυλακίστηκε τελικά από τις φυλακές της Αίγινας τον Αύγουστο του 1962.

Μετά την αποφυλάκισή του εγκαταστάθηκε στην Καλλιθέα, όπου και δούλεψε στην τοπική οργάνωση της ΕΔΑ, μέχρι τη χούντα. Στη δικτατορία πιάστηκε, ενώ βρισκόταν στην παρανομία, το Νοέμβρη του 1967. Μετά τη σύλληψή του κρατήθηκε για 5 μήνες στην Ασφάλεια και το Φλεβάρη του 1968 εκτοπίστηκε στο Λακκί της Λέρου, όπου παρέμεινε για 11 μήνες και το Γενάρη του 1969 μεταφέρεται μαζί με άλλους αγωνιστές στις φυλακές Αβέρωφ. Μετά την κατάργηση των συγκεκριμένων φυλακών, όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι μεταφέρονται στον Κορυδαλλό. Τον Ιούλη του 1970, καταδικάζεται μαζί με άλλους συναγωνιστές του, από Στρατοδικείο, σε πέντε χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία «της σύστασης παράνομης οργάνωσης». Αποφυλακίστηκε, τελικά, τον Αύγουστο του 1973 με την αμνηστία που έδωσε η χούντα για τους πολιτικούς κρατουμένους. Στο διάστημα μέχρι την πτώση των χουντικών, διατηρούσε επαφή με το ΚΚΕ και το 1974 εμφανίζεται στα γραφεία του ΚΚΕ, στην Αγίου Κωνσταντίνου που μόλις είχαν ανοίξει.

Ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος ήταν ένας από τους χιλιάδες αγωνιστές και μέλος του ΚΚΕ που γνώρισαν τις διώξεις και την κτηνωδία του παρακράτους και της αμερικάνοδουλης κυβέρνησης. Βρέθηκε πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα, υπερασπιζόμενος τις αξίες του σοσιαλισμού, παλεύοντας για λαϊκή κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ