Τρίτη 21 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πρώτη επίσκεψη Αραφάτ στη Χεβρώνα

Την πρώτη του επίσκεψη στη Χεβρώνα, μετά από τρεις δεκαετίες ισραηλινής κατοχής, πραγματοποίησε, μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα την Κυριακή, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ.

Πλήθος κόσμου, μεγαλύτερο των 60.000 ατόμων, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Αμπού Αμάρ (το "πολεμικό" όνομα του Παλαιστινίου ηγέτη) υποδέχτηκε τον Γιάσερ Αραφάτ, την Κυριακή το μεσημέρι, στη Χεβρώνα. Ο Αραφάτ, αφού ανακήρυξε την πόλη ελεύθερη, απηύθυνε ομιλία προς τους συγκεντρωμένους από την ταράτσα της έδρας της παλαιστινιακής Αστυνομίας, που μέχρι την Παρασκευή τα ξημερώματα στέγαζε τις κεντρικές εγκαταστάσεις του ισραηλινού στρατού.

"Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να τηρήσουμε στο έπακρον τις συμφωνίες μας με την ισραηλινή κυβέρνηση και διαβεβαιώνουμε τους Εβραίους εποίκους ότι θα διαφυλάξουμε την ασφάλειά τους όσο καλύτερα γίνεται", υπογράμμισε ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Γιάσερ Αραφάτ δεσμεύτηκε ότι η παλαιστινιακή Αστυνομία θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να επιτευχθεί η ομαλή συμβίωση Παλαιστινίων και εποίκων. Ταυτόχρονα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Ιερουσαλήμ, για την οποία διατύπωσε την άποψη ότι θα έχει μέλλον παρόμοιο με αυτό της Χεβρώνας.

Παρά την προσπάθεια του Παλαιστινίου ηγέτη να κατευνάσει τα πνεύματα και να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας, η ένταση στη Χεβρώνα είναι έκδηλη. Παλαιστίνιοι αστυνομικοί, σε μια προσπάθεια να προλάβουν την οποιαδήποτε επίθεση από Εβραίους εποίκους, συνεπλάκησαν με πολλούς δημοσιογράφους, ακόμα και Παλαιστινίους, τους οποίους απομάκρυναν βιαίως από τη συγκέντρωση, ενώ έσπασαν ή κατέσχεσαν τις κάμερες και τις φωτογραφικές μηχανές αρκετών από αυτούς.

Τα ευνοϊκά σχόλια του Ισραηλινού πρωθυπουργού κέρδισε με τη "συμφιλιωτική" ομιλία του ο Παλαιστίνιος ηγέτης, καθώς ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική τη στάση του Αραφάτ για το μέλλον των ισραηλινο-παλαιστινιακών σχέσεων. Η ομιλία του Αραφάτ ήρθε να διασκεδάσει την ένταση που προκάλεσαν δηλώσεις του Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, υπευθύνου των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας στη Χεβρώνα, ο οποίος, το Σάββατο, κάλεσε τους Εβραίους εποίκους να αποχωρήσουν από την πόλη, χαρακτηρίζοντάς τους "πέτρες στην καρδιά των Παλαιστινίων".

Η αντίδραση των εποίκων υπήρξε έντονη και ο εκπρόσωπός τους, Νοάμ Αρονόν, μίλησε για "άμεση προτροπή σε φόνο" κατά των συμπατριωτών του. Ο Αρονόν καταδίκασε την επίσκεψη Αραφάτ στη Χεβρώνα, που θεωρείται η δεύτερη ιερότερη εβραϊκή πόλη, χαρακτηρίζοντας την Κυριακή ως την πιο "δυστυχή μέρα για τον εβραϊσμό και το Ισραήλ" και συμπληρώνοντας ότι η επίσκεψη Αραφάτ αποδεικνύει τη "νίκη της τρομοκρατίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ