Τρίτη 21 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
Η Κούβα θα συνεχίσει τον αγώνα της

Εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου και της πρεσβείας της Κούβας, για τα 38 χρόνια από την επανάσταση και τα 100 χρόνια από το θάνατο του Α. Μασέο

Με επιφωνήματα, χειροκροτήματα και αισιοδοξία παρακολούθησαν τα μέλη και οι φίλοι του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων στην Κάνιγγος, με θέμα τα 38 χρόνια από την επανάσταση της Κούβας και τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Αντόνιο Μασέο.

Η αίθουσα είχε γεμίσει από ανθρώπους κάθε ηλικίας, που παρακολούθησαν την εκδήλωση που περιείχε χαιρετισμό από την πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, ομιλία από μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και προβολή βιντεοταινίας από τη δράση και το θάνατο του μεγάλου επαναστάτη διεθνιστή Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

Χαιρετίζοντας στην εκδήλωση, η πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Αννα Μαρία Γκονζάλες Σουάρες, αναφέρθηκε στη νίκη της επανάστασης την 1 Γενάρη του 1959 και τις δυσκολίες, που αντιμετώπισε αμέσως μετά ο κουβανικός λαός από τους εσωτερικούς εχθρούς και τον ιμπεριαλισμό.

"Πολλοί με ρωτάνε, "καλά, μετά από 38 χρόνια που έγινε η επανάσταση, εσείς γιατί λέτε πως συνεχίζετε την επανάσταση;". Και εγώ τους απαντώ ότι η επαναστατική διαδικασία δεν τελειώνει ποτέ. Κάθε μέρα είναι και μια επανάσταση. Υπερασπιζόμαστε την εθνική ανεξαρτησία, τις κατακτήσεις της επανάστασης και το σοσιαλισμό".

Η πρέσβειρα της Κούβας τόνισε, μεταξύ άλλων, πως "το 1996 ήταν χρονιά μεγάλων αγώνων, όπου ο κουβανικός λαός αγωνίστηκε όχι μόνο για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις, αλλά και τον αποκλεισμό, τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τις καταστροφές από τον τυφώνα "Λίλι", όταν υπέστησαν μεγάλες καταστροφές οι καλλιέργειές μας, που με τόσο κόπο είχαμε αποκτήσει. Είχαμε, επίσης, να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες στην άνοδο των τιμών στο πετρέλαιο και στα είδη διατροφής".

Παρά τις δυσκολίες, η κουβανική οικονομία μπόρεσε να προχωρήσει. Χαρακτηριστικό είναι πως η οικονομία μας είχε μια αύξηση της τάξης του 7,8% και αυτό ήταν αποτέλεσμα της πολιτική της κυβέρνησης, αλλά κυρίως του ηρωισμού και των προσπαθειών του κουβανικού λαού.

Η Αννα Μαρία Γκονζάλες Σουάρες διαβεβαίωσε το κοινό πως ο κουβανικός λαός κατέχεται από το πνεύμα της αντίστασης, από το πνεύμα του ηρωισμού και πρόσθεσε πως αυτός είναι και ο καλύτερος φόρος τιμής για τα 100 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου ήρωα της ανεξαρτησίας, τον Αντόνιο Μασέο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο καλύτερος φόρος τιμής στον Τσε για τα 30 χρόνια από τη δολοφονία του είναι να συνεχίσουν οι Κουβανοί να παλεύουν για την εθνική ανεξαρτησία.

Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε ότι "χωρίς την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού, ο αγώνας μας θα ήταν πιο δύσκολος. Ευχαριστούμε όλο τον ελληνικό λαό για την εμπιστοσύνη που δείξατε στην επαναστατημένη Κούβα. Την εμπιστοσύνη σας προς την κουβανική κυβέρνηση, στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας, στο λαό. Να είστε σίγουροι ότι θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται και Venceremos" (θα νικήσουμε)!

Από την πλευρά του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας, μίλησε ο Νίκος Καρανδρέας,επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου στο Ιατρικό Τμήμα. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στα 100 χρόνια από το θάνατο "ενός από τους σπουδαιότερους άνδρες της ιστορίας της Κούβας, του Αντόνιο Μασέο, του σημαντικότερου στρατιωτικού ηγέτη του δεκάχρονου πολέμου για την ανεξαρτησία και του κουβανο-ισπανικού πολέμου του 1895-98".

"Ο Μασέο κατάφερε, χρησιμοποιώντας τακτική ανταρτοπολέμου, να καθοδηγήσει τους άσχημα εξοπλισμένους και εκπαιδευμένους στρατιώτες σε έναν πόλεμο φθοράς που κόστισε τη ζωή 200.000 Ισπανών και 50.000 Κουβανών και κλόνισε την ισπανική κυριαρχία". Ο Μασέο αρνήθηκε να συνθηκολογήσει και να παραδοθεί υπό όρους στους Ισπανούς, όπως έκαναν οι περισσότεροι ηγέτες του Απελευθερωτικού Στρατού. "Ετσι, με 1.500 στρατιώτες, στην πόλη Μπαραγουά του Οριέντε, διακήρυξε την απόφασή του να συνεχίσει τον πόλεμο και κατάγγειλε τους μεγάλους γαιοκτήμονες και τους πλούσιους Κουβανούς εξόριστους που δε βοήθησαν οικονομικά την επανάσταση". Ωστόσο, ο Μασέο πέθανε στη μάχη το 1897 κατά τη διάρκεια του κουβανο-ισπανικού πολέμου.

"Η πραγματική ανεξαρτησία της Κούβας, το όνειρο του Χοσέ Μαρτί, του Μασέο και τόσων άλλων δεν καταχτήθηκε παρά μετά από 60 χρόνια, με το θρίαμβο της Κουβανικής Επανάσταση, η οποία συνδύασε τους στόχους της εθνικής ανεξαρτησίας, της οικονομικής χειραφέτησης από τον ιμπεριαλισμό και της κοινωνικής επανάστασης", κατέληξε ο ομιλητής.

Εκτός από την προβολή της ταινίας, ο γραμματέας του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας, Κώστας Τουμασάτος ανακοίνωσε ότι από τις 28/7/1997 μέχρι τις 5/8/97 θα πραγματοποιηθεί στην Κούβα το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών. Ο ίδιος ανέφερε ότι με πρωτοβουλία της ΚΝΕ πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τις πολιτικές νεολαίες της Ελλάδας, με μαζικούς φορείς και δημιουργήθηκε Συντονιστική Επιτροπή για να οργανώσουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Η Κούβα δεν είναι μόνη της» (2019-12-12 00:00:00.0)
Eκδήλωση για τα 60χρoνα της Κουβανικής Επανάστασης (2019-11-29 00:00:00.0)
Θα ζει για πάντα στον αγώνα ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση (2016-11-29 00:00:00.0)
Ο σοσιαλισμός μπορεί να ξεπερνά τις δυσκολίες (2008-01-29 00:00:00.0)
Στηρίζουμε το Νησί της Επανάστασης (2005-11-29 00:00:00.0)
Εκδήλωση για την Κουβανική Επανάσταση (1997-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ