Τρίτη 21 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΑΣΤΕΣ
Ζητούν νέο μισθολόγιο

Λ. Αυδής: "Η μεγάλη πρόκληση για τους δικαστές είναι να προσεγγίζουν την κοινωνική πραγματικότητα με νηφαλιότητα και να διατηρούν τις αναγκαίες αποστάσεις"

Εκρηκτικές αντιδράσεις προανήγγειλε ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) Κ. Λυμπερόπουλος στην ετήσια γενική συνέλευση της Ενωσης σε περίπτωση που δε θεσπιστεί άμεσα το νέο ειδικό μισθολόγιο του κλάδου. Ο πρόεδρος της ΕΔΕ προειδοποίησε ότι "οι αντιδράσεις θα έχουν εκρηκτικό χαρακτήρα και συνέπειες καταλυτικές".

O υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος εξήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για να αλλάξει ο τρόπος της επιλογής των επικεφαλής στα ανώτατα δικαστήρια, επανέλαβε ότι περιμένει προτάσεις από τις δικαστικές ενώσεις και τους δικηγορικούς συλλόγους για την προστασία κάθε αδύναμου πολίτη, όταν προσβάλλεται η προσωπικότητά του, κυρίως από την τηλεόραση, ενώ τάχθηκε κατά της επαναφοράς της διάταξης για περιύβριση αρχής. Αναφερόμενος στο οξύτατο πρόβλημα των δικαστικών κτιρίων και ιδιαίτερα του Εφετείου Αθήνας που κατασκευάζεται εδώ και αρκετές δεκαετίας πίσω από τον Αρειο Πάγο, δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος του 1997 θα αρχίσει η σταδιακή λειτουργία του.

Βολές κατά των μέσων ενημέρωσης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στ. Ματθίας.Επικρίνοντας το φαινόμενο με τις "τηλεδίκες" είπε πως "τέτοια κρούσματα ακόμη και αν δεν είναι πολλά, δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη, στρεβλώνουν την κρίση της, καλλιεργούν την εχθροπάθεια και διασύρουν υπολήψεις".

Η μεγάλη πρόκληση

Ο Λ. Αυδής,βουλευτής του ΚΚΕ, επεσήμανε στους δικαστές κάποια χαρακτηριστικά της Δικαιοσύνης και του ταξικού της χαρακτήρα, χωρίς αυτό, όπως είπε να ενέχει "κάποια προσωπική μομφή για εκείνους που απονέμουν τη δικαιοσύνη, αλλά αποτελεί εκτίμηση της πραγματικότητας".

"Αλλο πράγμα είναι όμως ο αναπόσπαστος ταξικός χαρακτήρας της Δικαιοσύνης, είπε ο Λ. Αυδής, και άλλο πράγμα η μετατροπή της σε απλό γρανάζι του μηχανισμού της κρατικής καταστολής ή απώλειας της προσωπικής ή λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστών". Στο σημείο αυτό ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι η "μεγάλη πρόκληση για τους δικαστές είναι να προσεγγίζουν την κοινωνική πραγματικότητα με νηφαλιότητα και να διατηρούν τις αναγκαίες αποστάσεις", ενώ μια δεύτερη πρόκληση "είναι η προστασία της ανθρώπινης αξίας, όπως άλλωστε διακηρύσσει το Σύνταγμα".

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργούνται στους δικαστές από την ύπαρξη δύο δικαίων, του ελληνικού και του ευρωπαϊκού. "Μια ειδική δυσκολία που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δικαστές, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι η ύπαρξη του ευρωπαϊκού δικαίου και άρα δύο παράλληλων έννομων τάξεων. Η γνώση του ευρωπαϊκού δικαίου και η παρακολούθηση της ελληνικής νομοθεσίας εναρμόνισης είναι επαγγελματική υποχρέωση των δικαστών, οι οποίοι ασφαλώς θα μπορέσουν να προσδιορίσουν τα όρια ώστε η εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου να μη μεταβληθεί σε στράτευση των δικαστών υπέρ μιας συγκεκριμένης πολιτικής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ