Παρασκευή 24 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Στρατιωτικές "επιτυχίες" για τους Ταλιμπάν

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Ακόμη δύο σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες είχαν, χτες, οι ισλαμιστές μαχητές Ταλιμπάν, οι οποίοι ελέγχουν περισσότερο από τα 3/5 του Αφγανιστάν και έχουν εγκαταστήσει την κυβέρνησή τους στην πρωτεύουσα, Καμπούλ.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος, αρχικά την πόλη Τζαμπάλ-ος-Σιρόι, 70 χιλιόμετρα βόρεια της Καμπούλ, η οποία θεωρούνταν ως "προπύργιο" του πολέμαρχου Αχμάντ Σαχ Μασούντ, και κατόπιν την Γκιούλμπαχαρ, η οποία βρίσκεται κοντά στην είσοδο της κοιλάδας Παντσίρ, της "αυλής" του Ουζμπέκου πολέμαρχου Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ.

Πέραν των νικών σε βάρος των δύο κυριοτέρων στρατιωτικών τους αντιπάλων, οι Ταλιμπάν κατάφεραν να πλησιάσουν περισσότερο στο ποθητό γι' αυτούς ήδη από την αρχή της κρίσης: να ελέγξουν όλους τους πιθανούς "δρόμους" μεταφοράς του πετρελαίου από τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες στην Ασία...

Καπνός χωρίς φωτιά;

Της γνωστής αμερικανικής πολιτικής έναντι των ισλαμιστών Ταλεμπάν υπεραμύνθηκε εκ νέου χτες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς. Επανέλαβε δηλαδή ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ως νόμιμη κυβέρνηση του Αφγανιστάν καμία από τις αντιμαχόμενες φατρίες στη χώρα. Επιπλέον, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ανησυχούν για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν, ειδικά των γυναικών.

Οι δηλώσεις αυτές, πάντως, επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρόμπιν Ράφαελ και τη συνάντησή του με τον "ηγέτη των πιστών" Μουλά Μοχάμεντ Ομάρ. Ο Ραφαέλ επέδωσε στον Ομάρ ένα μήνυμα της αμερικανικής ηγεσίας, το περιεχόμενο του οποίου δεν έγινε γνωστό.

Η διάσκεψη την οποία διοργάνωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στο Τουρκμενιστάν, με σκοπό την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες από τη χρονίζουσα εμφύλια σύρραξη στο Αφγανιστάν, έληξε χτες χωρίς αποτέλεσμα. Ο Γιασούσι Ακάσι, στέλεχος του Οργανισμού, παραδέχτηκε την αποτυχία της διάσκεψης, δήλωσε όμως ότι οι προσπάθειες εξεύρεσης μιας "φόρμουλας" για τη συνδυασμένη αποστολή τροφίμων, φαρμάκων και χρημάτων, συνεχίζονται.

Παρά την αποτυχία όσον αφορά τη συνδυασμένη παροχή βοήθειας στο Αφγανιστάν, μεμονωμένες αποστολές αναμένονται τους αμέσως προσεχείς μήνες. Κατά το πρακτορείο "Ιντερφάξ", η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει βοήθεια ύψους 9 εκατ. δολαρίων, η Ολλανδία περίπου 10 εκατ. δολάρια, η Ρωσία 300 χιλιάδες δολάρια και η Σαουδική Αραβία 250 χιλιάδες δολάρια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ετοιμάζεται νέα χρηματοδότηση σε βάρος του λαού (2012-06-22 00:00:00.0)
Απειλές Γκέιτς (2007-02-13 00:00:00.0)
«Δε βρίσκουν τον εχθρό» οι Αμερικανοί (2003-12-12 00:00:00.0)
Νέες αμερικανικές απώλειες (2003-09-02 00:00:00.0)
«Επιτίθεται» στον ΟΗΕ ο ηγέτης των Ταλιμπάν (2000-02-22 00:00:00.0)
"Προωθούνται" οι Ταλιμπάν (1999-08-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ