Παρασκευή 24 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. -

Κάθε μέρα γίνεται και πιο δύσκολη η ζωή των Ρουμάνων. Η κυβέρνηση του Βίκτορ Τσιόρμπεα έχει τριπλασιάσει την τιμή του ψωμιού, ενώ η τιμή του γάλατος έχει διπλασιαστεί από την Πρωτοχρονιά. Ενας Ρουμάνος, που λαμβάνει το μέσο μισθό, είναι αναγκασμένος να ξοδεύει τουλάχιστον τα δύο τρίτα για προϊόντα διατροφής.

Οι τιμές στα είδη διατροφής έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από τότε που η ρουμανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Την 1η Γενάρη διπλασιάστηκαν οι τιμές στο πετρέλαιο, ενώ η τιμή των αυγών έχει αυξηθεί από 3 σεντς το καθένα σε 7. Παράλληλα, μεγάλες αυξήσεις έχουν επιβληθεί και στα απορρυπαντικά, τα παπούτσια, τη βενζίνη. Το νόμισμα της χώρας, το λέει, έχει υποτιμηθεί κατά 27% τον τελευταίο μήνα.

Η κυβέρνηση της χώρας έχει δεχτεί πιέσεις, να απελευθερώσει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας από διάφορες οργανώσεις, όπως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που έχει θέσει συγκεκριμένους όρους, ώστε να προχωρήσει στο δανεισμό.

Ο πρωθυπουργός Τσιόρμπεα, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Νοέμβρη, έχει ταχθεί υπέρ της απελευθέρωσης των τιμών. Οπως έχει σχεδιαστεί, η κυβέρνηση θα συζητήσει και θα αποφασίσει την 1η Φλεβάρη αν θα προχωρήσει στην απελευθέρωση των τιμών στα βασικά προϊόντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ