Παρασκευή 24 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επανέρχεται στις "σκληρές" θέσεις ο Νετανιάχου

Συνεχίζεται η λεκτική αντιπαράθεση Ισραηλινών - Παλαιστινίων για το ενδεχόμενο ανακήρυξης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επανέλαβε, χτες, ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί μονομερή ανακήρυξη της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας, ενώ τόνισε πως η "ζωτική και φυσιολογική" επέκταση των εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη είναι αναπόφευκτη.

"Στην τελική φάση των ισραηλινο-παλαιστινιακών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, η Παλαιστινιακή Αρχή μπορεί να θέσει το θέμα της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας προς συζήτηση, αλλά εκτός των συνομιλιών δεν πρόκειται να αποδεχτούμε κανένα τέτοιο ενδεχόμενο". Αυτό υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην ισραηλινή τηλεόραση ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στις προχτεσινές δηλώσεις του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ ότι το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος θα ανακηρυχτεί την κατάλληλη στιγμή και δε χρειάζεται η έγκριση του Ισραήλ. Ερωτώμενος για τις αντιδράσεις της κυβέρνησής του, στην περίπτωση που η Παλαιστινιακή Αρχή προχωρήσει στην ανακήρυξη ανεξαρτησίας, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι έχει, ήδη, έτοιμο ένα σχέδιο δράσης, "το οποίο ελπίζει να μη χρειαστεί να θέσει σε εφαρμογή". Παρ' όλα αυτά, ο ραδιοσταθμός του ισραηλινού στρατού μετέδωσε ότι στην περίπτωση που η Παλαιστινιακή Αρχή ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία των αυτόνομων εδαφών, ο ισραηλινός στρατός θα ανακαταλάβει μεγάλο μέρος των εδαφών της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ακανθώδες θέμα των εβραϊκών οικισμών, που έχει αναδειχτεί σε μείζον θέμα αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς. Ο Νετανιάχου επανέλαβε την πάγια θέση του ότι οι οικισμοί θα επεκταθούν με βάση τη "φυσιολογική τους ανάπτυξη". Υπεραμύνθηκε, μάλιστα, της θέσης αυτής, τονίζοντας ότι και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος συνεχίστηκε ο εποικισμός της Δυτικής Οχθης, με αποτέλεσμα στην περίοδο 1992-1996 ο αριθμός των εποίκων να αυξηθεί κατά 140.000 άτομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ