Τρίτη 18 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
Αποτελεί όνειδος για την ανθρωπότητα
  • Επιστολή του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα, στη Nicole Fontaine, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • Κατατέθηκε Ερώτηση στο Συμβούλιο της ΕΕ

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας, με αφορμή την επίθεση αστυνομικών δυνάμεων στους πολιτικούς κρατούμενους των τουρκικών φυλακών Burdur, όπου 16 κρατούμενοι τραυματίστηκαν σοβαρά και αντί για το νοσοκομείο μεταφέρθηκαν σε άλλες φυλακές, οι δε υπόλοιποι κατέληξαν σε κελιά απομόνωσης όπου βασανίστηκαν, ενώ έγιναν και απόπειρες βιασμού γυναικών κρατουμένων, απηύθυνε επιστολή στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρία Nicole Fontaine, με την οποία, αφ' ενός, καταγγέλλει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις τουρκικές φυλακές και, αφ' ετέρου, ζητάει την παρέμβαση της προέδρου στις τουρκικές αρχές για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

Ειδικότερα, στην επιστολή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τονίζει ότι η κατάσταση στις τουρκικές φυλακές αντί να βελτιώνεται γίνεται ακόμα πιο απάνθρωπη. Η επικρατούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη, ειδικά μετά την πολιτική που προωθεί η τουρκική κυβέρνηση των «λευκών κελιών», που είναι ταυτόχρονα χώροι σωματικών βασανιστηρίων και όπου ασκείται ψυχολογική και ιδεολογική πίεση για να αναγκαστούν οι κρατούμενοι να αρνηθούν τις ιδέες τους. Φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν πολιτικούς κρατούμενους σε τραγική κατάσταση, ακρωτηριασμένους, καμένους, με φριχτές πληγές σε όλο το σώμα.

Επισημαίνει επίσης στην επιστολή του ότι η τουρκική κυβέρνηση προωθεί ένα νέο κανονισμό, που θα εφαρμοστεί στις υπό ανέγερση φυλακές, που στην πράξη στερεί από τους κρατούμενους ακόμα και το δικαίωμα υπεράσπισης και τους αφήνει χωρίς ιατρική φροντίδα.

Καταλήγει τονίζοντας ότι πρέπει να τεθεί τέλος σε αυτήν την κατάσταση που καταρρακώνει κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας, παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και αποτελεί όνειδος για την ανθρωπότητα.

Να παρέμβει το Συμβούλιο της ΕΕ

Την απαράδεκτη και συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση που επικρατεί στις τουρκικές φυλακές καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και με Ερώτηση που κατέθεσε στο Συμβούλιο της ΕΕ, ζητώντας την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, αλλά και να γίνουν γενικότερα σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και βασικά ατομικά δικαιώματα.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει στην Ερώτησή του ότι «η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις τουρκικές φυλακές, επιδεινώνεται και γίνεται ακόμα πιο απάνθρωπη με την πολιτική των «λευκών κελιών» που προωθεί η τουρκική κυβέρνηση, καθώς και με το νέο κανονισμό που θα ισχύσει στις φυλακές που βρίσκονται υπό κατασκευή.

Ο νέος αυτός κανονισμός, σημειώνει ο Στρ. Κόρακας, εκτός από ουσιαστική απομόνωση των κρατουμένων, ιδιαίτερα των Κούρδων και των άλλων πολιτικών κρατουμένων, ποδοπατεί βάναυσα την όποια ανεξαρτησία υπεράσπισης υπήρχε, αφού προβλέπει μεταξύ άλλων τη σωματική έρευνα των δικηγόρων και την κατάσχεση των εγγράφων που οι αρχές κρίνουν ότι δεν έχουν σχέση με την υπεράσπιση. Ακόμα και για να αντιμετωπίσουν έκτακτα και επείγοντα περιστατικά απαιτείται μια τεράστια και χρονοβόρος διαδικασία.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καλεί το Συμβούλιο να τοποθετηθεί σχετικά με το «αν θεωρεί ότι η καταπάτηση των δικαιωμάτων των φυλακισμένων αποτελεί σημαντικό ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «να θέσει το ζήτημα αυτό στα πλαίσια του προενταξιακού διαλόγου με την Τουρκία, ζητώντας το σεβασμό τους και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των φυλακισμένων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Συμπαράσταση στον αγώνα των απεργών πείνας» (2001-06-15 00:00:00.0)
Ο Ντ. Μπεντίτ παριστάνει πως δεν καταλαβαίνει... (2001-06-09 00:00:00.0)
Στο πλευρό των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία (2001-01-18 00:00:00.0)
«Να σταματήσουν οι απάνθρωπες επιχειρήσεις κατά των κρατουμένων» (2000-12-20 00:00:00.0)
Απαράδεκτη η κατάσταση στις τουρκικές φυλακές (2000-12-01 00:00:00.0)
Καταγγελία της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης (1996-07-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ