Κυριακή 26 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η γυναίκα στον ΔΣΕ, στην πάλη για τη λευτεριά

Τον Μάρτη του 1949 συνήλθε στην Ελεύθερη Ελλάδα η 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΠΔΕΓ με τη συμμετοχή 825 γυναικών - αντιπροσώπων από όλη την Ελλάδα.

Στο περιοδικό "Δημοκρατικός Στρατός" του επόμενου μήνα η Ρούλα Κουκούλου σε άρθρο της, με τον τίτλο "Η Γυναίκα στην πάλη για Λευτεριά και Ειρήνη", ανάμεσα στα άλλα αναφέρει:

"Τις μέρες που οι μοναρχοφασίστες και τα ξένα αφεντικά τους λυσσασμένοι απ' τις αποτυχίες τους, βουλιαγμένοι στην ολόπλευρη κρίση τους που τους φέρνει η αλύγιστη πάλη του ΔΣ και του λαού, ετοιμάζονται για καινούρια επίθεση κατά του Λαού (...) οι πατριώτισσες της Ελλάδας αψηφώντας τη φωτιά του καταχτητή και την τρομοκρατία του φασίστα, τις δυσκολίες του πολέμου και τα εμπόδια του χειμώνα, έστειλαν αντιπροσώπους τους στη Συνδιάσκεψη που συγκεντρώθηκαν και συζήτησαν τα ζητήματα του αγώνα (...). Ενάντια στα κανόνια και τα τανκς του ιμπεριαλισμού υψώθηκε ακατανίκητη η αλληλεγγύη των Λαών που με το στόμα των αντιπροσώπων τους δήλωσαν: Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας, τα παιδιά σας και δικά μας παιδιά, η νίκης σας θα είναι και νίκη ολάκερου του δημοκρατικού στρατοπέδου (... )".

(Στο κέντρο της φωτογραφίας η Ρούλα Κουκούλου ανάμεσα σε άλλες γυναίκες αντιπροσώπους).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ