Τρίτη 28 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Στις προσταγές του ΣΕΛΠΕ η Αστυνομία!

Σε αστυνομικό προστατευτικό κλοιό τα καταστήματα "Κωτσόβολος". Δυναμική και μαζική η κινητοποίηση του Σαββάτου ενάντια στην παράταση του ωραρίου

Περικυκλωμένο από ισχυρή αστυνομική δύναμη βρήκαν το περασμένο Σάββατο το κατάστημα του "Κωτσόβολου" στην Ομόνοια, εμποροϋπάλληλοι και ΕΒΕ που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο διευρυμένο ωράριο που εφαρμόζει η επιχείρηση κάθε Σάββατο!

Η Αστυνομία παίζοντας το παιχνίδι της επιχείρησης και ερμηνεύοντας "κατά το δοκούν" τον Νόμο 1264 για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, απαγόρευσε σε αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του εμπορίου, της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ να μπουν στο κατάστημα και να συνομιλήσουν με τους εργαζόμενους, επικαλούμενη εντολή του Εισαγγελέα Παπαδά, ο οποίος ήταν παρών! Ο ίδιος ο εισαγγελέας, αφού διέψευσε ότι έχει δώσει τέτοια εντολή, αρνήθηκε να επιτρέψει την είσοδο στο κατάστημα και παρότρυνε τους συνδικαλιστές να καταθέσουν μήνυση εναντίον της επιχείρησης!

Τελικά, μετά από πίεση των συνδικαλιστών, τους επετράπη η είσοδος στο κατάστημα, όπου όμως συνάντησαν την άρνηση του υπευθύνου ακόμα και να μιλήσει μαζί τους! Η γνωστοποίηση της άρνησής του εξόργισε τους συγκεντρωμένους, οι οποίο φωνάζοντας συνθήματα όπως "να φύγει τώρα η Αστυνομία, οι αγώνες δεν είναι παρανομία" και "ανθρώπινο ωράριο, ανθρώπινη δουλιά, το Σάββατο στις 4 κλειστά τα μαγαζιά", κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να αποκλείσουν το κατάστημα, απαιτώντας να κλείσει, κάτι που τελικά έγινε.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στο υπουργείο Εργασίας, καταγγέλλοντας με συνθήματα, όπως "φτάνει πια η κοροϊδία, να πάρουν θέση κυβέρνηση - υπουργεία", τις ευθύνες της κυβέρνησης που κωφεύει στα δίκαια αιτήματά τους. Μετά το υπουργείο επέστρεψαν στο κατάστημα, το οποίο παρέμενε ανοιχτό παρότι το προσωπικό είχε φύγει και παρέμειναν εκεί ως τις 9 το βράδυ.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Απ. Τασούλας,ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εμποροϋπαλλήλων, ενώ κατάγγειλε την κυβέρνηση που, αντί να λύσει τα προβλήματα, στρέφει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς εναντίον των εργαζομένων. Παραβρέθηκαν ακόμα ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Σοφιανός,ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος και ο Χ. Κατσώτης, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ο Π. Σοφός γ. γραμματέας του ΕΚΑ, το μέλος της διοίκησης Τ. Γόντικας.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι συγκεντρώσεις των εμποροϋπαλλήλων στα καταστήματα της Νέας Ιωνίας,των Αγίων Αναργύρων,του Παγκρατίου,του Χαλανδρίου και της Καλλιθέας.Σε κάποια απ' αυτά εκδηλώθηκαν προσπάθειες της επιχείρησης να φέρει αντιμέτωπους διαδηλωτές και καταναλωτές, τους οποίους καλούσαν τηλεφωνικά να τακτοποιήσουν εκκρεμότητές τους.

Στη Θεσσαλονίκη

Αποκλεισμένα όλο το απόγευμα του Σαββάτου παρέμειναν τα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών "Κωτσόβολος" στη Θεσσαλονίκη.Οι εμποροϋπάλληλοι απέκλεισαν τα δύο από τα τρία καταστήματα του Κωτσόβολου στην Τσιμισκή και στη Σταυρούπολη από τις 3.30 το απόγευμα μέχρι και τις 9 το βράδυ. Το επόμενο Σάββατο, αν δεν αλλάξει στάση η επιχείρηση, ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν στον αποκλεισμό και του τρίτου καταστήματος στην Τούμπα.

Οπως δήλωσε η πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σοφία Καλαντίδου,στόχος της κινητοποίησης είναι να μη επιτραπεί η καταστρατήγηση του ωραρίου, αλλά και να τεθεί το ζήτημα στην κυβέρνηση ώστε να υπάρξει νομοθετική κατοχύρωση ενός ανθρώπινου ωραρίου για τους εμποροϋπάλληλους. "Ζητάμε - τόνισε - τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας και τρία απογεύματα να παραμένουν κλειστά τα καταστήματα, καθώς και την κατάργηση της μερικής απασχόλησης και της ωρομίσθιας εργασίας. Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο και θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να σταματήσει η καταπάτηση των δικαιωμάτων μας".

Οι ίδιοι οι καταναλωτές έδειξαν πλήρη κατανόηση στον αγώνα των εμποροϋπαλλήλων και κανείς δεν μπήκε στα καταστήματα για αγορές. Το ΕΚΘ και οι Ομοσπονδίες Βιοτεχνικών Σωματείων και Επαγγελματιών του νομού,ήταν παρόντες στην κινητοποίηση με εκπροσώπους τους, εκδηλώνοντας έμπρακτα την αντίθεσή τους στην επέκταση του ωραρίου και όπως τόνισε ο γγ του ΕΚΘ, Βσσίλης Ρέβας,το πρόβλημα του τζίρου της αγοράς δεν αντιμετωπίζεται με 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων, αλλά με εισοδηματική ενίσχυση των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ