Παρασκευή 31 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ
Ψηφίστηκε χωρίς να αλλάξει η ουσία

Με ορισμένες αλλαγές που δεν αναιρούν την ουσία του νέου τρόπου χορήγησης συντάξεων στις πολύτεκνες μητέρες και στα επιδόματα, έδωσαν όμως την ευκαιρία σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που απειλούσαν ότι θα την καταψηφίσουν να θριαμβολογούν, ψηφίστηκε χτες η επίμαχη τροπολογία. Την καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και η βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ Ε. Ανουσάκη.

Σύμφωνα με την αρχική διατύπωση της τροπολογίας, επιβαλλόταν για τη χορήγηση ισόβιας σύνταξης σε πολύτεκνη μητέρα, ετήσιο όριο εισοδήματος μικρότερο από 2 εκατομμύρια δρχ. Επίσης για τη χορήγηση επιδόματος τρίτου παιδιού, οριζόταν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 7 εκατομμύρια δρχ.

Με τις αλλαγές που έκανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, το επίδομα του τρίτου παιδιού ορίζεται στις 40.000 δρχ. τον μήνα και καταβάλλεται έως τη συμπλήρωση του έκτου έτους της ηλικίας του, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 8 εκατομμύρια, το οποίο αυξάνεται κατά 500.000 δρχ. για κάθε παιδί πέραν του τέταρτου. Η ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας ορίστηκε στις 23.000 δρχ. τον μήνα και θα καταβάλλεται εφ' όσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 3 εκατομμύρια δρχ. Ακόμα σε μητέρα που θεωρείται πολύτεκνη θα καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα 10.000 δρχ. για κάθε άγαμο παιδί μέχρι 23 ετών, ανεξάρτητα αν σπουδάζει ή όχι. Στην αρχική διατύπωση της τροπολογίας υπήρχε ο περιορισμός το παιδί να σπουδάζει για να εισπράττει η μητέρα το επίδομα. Τέλος, τα καταβαλλόμενα επιδόματα θα αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο.

Οι αυστηρές προϋποθέσεις για την καταβολή της ισόβιας σύνταξης και η επιβολή ορίου εισοδήματος που πριν δεν υπήρχε, ήταν οι βασικές αντιρρήσεις του ΚΚΕ με την τροπολογία τόσο στην αρχική της διατύπωση, όσο και στην τροποποίησή της και γι' αυτό την καταψήφισε. Ο βουλευτής του Κόμματος Ν. Γκατζής,δήλωσε: "Παρά τις τροποποιήσεις δε νομίζουμε ότι θα έπρεπε να ψηφιστεί από τη Βουλή. Θα πρέπει η κυβέρνηση να την αποσύρει. Φυσικά γίνεται ένας καυγάς εδώ ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ περί κοινωνικής ευαισθησίας κλπ. Εμείς έχουμε να πούμε ότι η γενική πολιτική και των δύο κομμάτων είναι αντιλαϊκή, αντικοινωνική. Θα την καταψηφίσουμε αν έτσι μείνει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ