Παρασκευή 31 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Η ευθύνη στην Τουρκία και σ' αυτούς που την υποστηρίζουν

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ, στη Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά τη συζήτηση της εισήγησης για την κατάσταση στην Κύπρο

"Είναι δυνατόν να επιρρίψουμε τις ευθύνες για την απαράδεκτη σημερινή κατάσταση πάνω στις δύο κοινότητες - θύματα, ή έστω και πάνω στους ηγέτες τους και να αθωώσουμε πλήρως τους κύριους υπεύθυνους, που είναι η Τουρκία και αυτοί που την υποστηρίζουν;", αναρωτήθηκε ο Στρατής Κόρακας, βουλευτής του ΚΚΕ, παίρνοντας το λόγο στη συζήτηση της εισήγησης για την κατάσταση στην Κύπρο, που διεξήχθη στη Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρη την τοποθέτηση του βουλευτή:

"Μιλώντας για τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο, πρέπει κατ' αρχήν ν' αναφερθούμε σύντομα στο ιστορικό του κυπριακού προβλήματος, υπενθυμίζοντας ότι στα 23 χρόνια που διαρκεί η κατοχή ενός μεγάλου τμήματος του νησιού από τα τουρκικά στρατεύματα, το δράμα του κυπριακού λαού υπενθυμίζει σ' ολόκληρη την ανθρωπότητα την υποκρισία ορισμένων κρατών και Οργανισμών, και της πολιτικής τους "των δύο μέτρων και δύο σταθμών".

1. Δεν υπάρχει, πιστεύω, καμιά αμφιβολία ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι πριν απ' όλα ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής, που πραγματοποιήθηκε και διατηρείται από την Τουρκία, κράτος - μέλος του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του ΟΑΣΕ, αλλά επίσης και του ΝΑΤΟ, εναντίον μιας κυρίαρχης χώρας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέλους του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΑΣΕ. Ετσι το 38% του εδάφους της είναι υπό κατοχή και δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τις δυο κοινότητες ζουν μακριά απ' τις εστίες τους.

2. Το κυπριακό πρόβλημα δεν είναι ένα πρόβλημα διαφοράς ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι, αλλά ένα πρόβλημα διεθνές, που αφορά ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Είχαμε μέχρι σήμερα ένα μεγάλο αριθμό αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα μπορούσε να δώσει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα, προς όφελος των δυο κοινοτήτων και της ειρήνης στην περιοχή. Και αν αυτή η λύση δε δόθηκε ακόμη, δεν είναι επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα λύσης αλλά λόγω, προ πάντων, της αδιαλλαξίας της Τουρκίας και της πλειοψηφίας των ηγετών της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, που ενθαρρύνονται από τις τουρκικές κυβερνήσεις. Βεβαίως, αδιαμφισβήτητη είναι η μείζων ευθύνη των ΗΠΑ τόσο για την εισβολή όσο και για τη διατήρηση της σημερινής κατάστασης.

Αυτό δε σημαίνει, φυσικά, ότι δεν υπάρχουν ευθύνες και από την πλευρά την ελληνοκυπριακή και την ελληνική. Αλλά αυτές οι ευθύνες είναι λιγότερο σημαντικές και αναφέρονται κυρίως στην περίοδο πριν την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων.

3. Ποια είναι η σημερινή κατάσταση;

Εχουμε μια τραυματισμένη Κυπριακή Δημοκρατία μ' ένα μεγάλο μέρος του εδάφους της υπό κατοχή, με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, αλλά και επίσης δεκάδες χιλιάδες έποικους που μεταφέρθηκαν από τα βάθη της Ανατολής. Ταυτόχρονα, έχουμε μια συνεχή μείωση του τουρκοκυπριακού πληθυσμού που φεύγει για να γλιτώσει από την εξαθλίωση και την τρομοκρατία που του εξασφαλίζει ο κατακτητής.

4. Την ίδια στιγμή, έχουμε τις ενέργειες των ΗΠΑ που όπλισαν και συνεχίζουν να οπλίζουν τον εισβολέα και κατακτητή και που εμποδίζουν στην πραγματικότητα μαζί του κάθε δίκαιη λύση. Βεβαίως, οι ΗΠΑ δεν παύουν να διακηρύσσουν την πρόθεσή τους να δώσουν μια λύση στο πρόβλημα. Αλλά είναι προφανές ότι έχουν μια και μόνον πρόθεση. Να βάλουν ολοκληρωτικά στο χέρι την Κύπρο και να εγκαταστήσουν εκεί τις στρατιωτικές τους βάσεις, για να ελέγχουν στενότερα τη Μέση Ανατολή. Ας μην παραλείψουμε, επίσης, να αναφέρουμε τις προσπάθειες που αναπτύσσουν το τελευταίο διάστημα ορισμένες δυνάμεις για τη διχοτόμηση της Κύπρου, καθώς και την υποκρισία όλων εκείνων, που, ενώ διαμαρτύρονται κατά του νόμιμου δικαιώματος της κυπριακής κυβέρνησης να προμηθευτεί αμυντικούς πυραύλους τύπου S-300, δε βρίσκουν από την άλλη τίποτα να πουν για τον υπερεξοπλισμό του κατεχόμενου μέρους της Κύπρου.

Ιδού, λοιπόν, πώς έχει το πρόβλημα στο οποίο καλούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Θα 'θελα λοιπόν ξεκάθαρα να σας θέσω τις παρακάτω ερωτήσεις:

Είναι δυνατόν να επιρρίψουμε τις ευθύνες για την απαράδεκτη σημερινή κατάσταση πάνω στις δύο κοινότητες - θύματα, ή έστω και πάνω στους ηγέτες τους και να αθωώσουμε πλήρως τον κύριο υπεύθυνο που είναι η Τουρκία και αυτούς που την υποστηρίζουν;

Πράγματι, ούτε μία λέξη δεν αναφέρεται για την αδιάλλακτη στάση αυτού του κράτους. Επίσης, είναι δυνατόν να μη γίνεται καν νύξη, σε μια απόφαση που αφορά στην κατάσταση στην Κύπρο, ότι ένα μεγάλο μέρος του εδάφους της τελεί υπό κατοχή; Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλα σημεία της απόφασης που δημιουργούν προβλήματα αλλά θα αρκεστώ σ' αυτά.

Δυστυχώς, γι' αυτούς τους λόγους, δε θα μπορέσω να ψηφίσω αυτή την απόφαση παρά τις βελτιώσεις που έγιναν με τις τροπολογίες. Εννοείται ότι υποστηρίζω απολύτως την εκπροσώπηση της ελληνοκυπριακής πλευράς με δύο τακτικά και δύο αναπληρωματικά μέλη, σ' ένα σύνολο τριών τακτικών και τριών αναπληρωματικών που αντιστοιχούν στην Κυπριακή Δημοκρατία και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις οι πολιτικοί εκπρόσωποι των δύο κοινοτήτων για τη δυνατότητα να εξασφαλιστεί η εκπροσώπηση ολόκληρου του λαού της Κύπρου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με τα άρθρα 25 και 26 του Καταστατικού του ΣτΕ και των προνοιών 6 και 40 των Κανονισμών λειτουργίας της Συνέλευσης".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι εξελίξεις επιβάλλουν ένταση της λαϊκής παρέμβασης (2016-01-31 00:00:00.0)
Κοινή Διακήρυξη Αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό (2014-07-23 00:00:00.0)
Κύπρος (2003-04-30 00:00:00.0)
Νέα τουρκική άσκηση στα Κατεχόμενα (2000-11-18 00:00:00.0)
Εγκλημα εκ προμελέτης (1998-07-21 00:00:00.0)
Απέφυγε να καταδικάσει τους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας (1996-08-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ