Σάββατο 1 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Είμαστε "αυταρχικοί"!

Αν υπήρχαν ορισμένοι αφελείς που πίστευαν ότι η "παρεκκλίνουσα" συμπεριφορά υπουργών ήταν απόρροια του υπερβάλλοντος ζήλου τους ή προσωπικών ιδιορρυθμιών, ήρθε ο ίδιος ο Κ. Σημίτης να τους διαψεύσει οικτρά.

Με τη χτεσινή του τοποθέτηση στη Βουλή ο πρωθυπουργός κατέδειξε ότι όταν ο Ε. Γιαννόπουλος αποκαλεί "φασίστες, τραμπούκους και γαϊδούρια" τους αγρότες, όταν από κοντά ο Στ. Τζουμάκας τους θεωρεί "βαρυποινίτες και μαφιόζους", όταν ο Δ. Ρέππας επισείει το φραγγέλιο και τον "κοινωνικό αυτοματισμό", δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να "εκλαϊκεύουν" την πολιτική της της κυβέρνησης απέναντι στους αγρότες, τους ναυτεργάτες, τους καθηγητές, κ. ο. κ. Αυτός είναι ο πολιτικός λόγος του "εκσυγχρονισμού".

* * *

Ο Κ. Σημίτης, αφήνοντας στην άκρη τα προσχήματα έδωσε το ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσεται η επιχείρηση τρομοκρατίας και καταστολής όσων προβάλλουν αντιστάσεις στην αντιλαϊκή επέλαση της κυβέρνησής του. Αυταρχισμός, είπε, είναι "να κλείνεις τους δρόμους, να έχει μπλόκα στους δρόμους, να προκαλείς ζημιές στις περιουσίες των άλλων, να παραβλέπεις ότι υπάρχει μια συντεταγμένη πολιτεία, να θέλεις να επιβάλεις μία κοινωνία της αυθαιρεσίας". Ο πρωθυπουργικός ορισμός του αυταρχισμού δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για "πού το πάει" ο Κ. Σημίτης.

Τα χιλιομασημένα μέχρι σήμερα επιχειρήματα της πλέον αντιδραστικής ιδεολογίας τα έχει υιοθετήσει πλήρως, και επιχειρεί να τα "περάσει" ως τελευταία λέξη του "εκσυγχρονισμού". Γεγονός που χαροποιεί ιδιαίτερα τους ποικιλώνυμους οπαδούς του εκσυγχρονισμού, από τον ακραιφνή νεοφιλελεύθερο Α. Ανδριανόπουλο μέχρι τον εσμό των φασιστοειδών τύπου Κουρή, "Μαύρης Τρύπας", Κωστόπουλου, κ. ο. κ.

Αναγορεύει ως εχθρό της κυβέρνησης κάθε τι που βάζει "εμπόδια" στην αντιλαϊκή λαίλαπα, κάθε λαϊκή αντίδραση που αμφισβητεί και αναμετριέται με την πολιτική της. Στη βάση αυτή "νομιμοποιείται" η κυβέρνηση Σημίτη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα - και την ιδεολογική τρομοκρατία - για να συντρίψει όσους "καταπιέζουν" την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να επιβάλει τις πολιτικές επιλογές της. Διακρίνει στις λαϊκές κινητοποιήσεις προθέσεις επιβολής "μιας κοινωνίας της αυθαιρεσίας" ο κατ' εξοχήν υπεύθυνος για την πλήρη ασυδοσία και αυθαιρεσία μιας ομάδας ισχυρών οικονομικών συμφερόντων πάνω στην ελληνική κοινωνία.

* * *

Αν αυτός είναι ο ορισμός του αυταρχισμού για τον Κ. Σημίτη, για την κυβέρνησή του, η οποία έχει δώσει πρωτοφανή δείγματα τρομοκρατίας και καταστολής στην κοινωνία, τότε δεν έχουμε κανένα δισταγμό να ομολογήσουμε: "Ναι είμαστε "αυταρχικοί""!

Ομως, με αυτά "τα μυαλά" ο Κ. Σημίτης ας είναι σίγουρος ότι η κυβέρνησή του θα περάσει όχι απλά γκρίζες, αλλά πολλές μαύρες μέρες. Και ακόμη χειρότερα, ας είναι βέβαιος ότι θα φύγουν κακήν κακώς και μάλιστα νύχτα.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ