Σάββατο 1 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η Ιερουσαλήμ πάλι στο προσκήνιο

Τον εξιουδαϊσμό της ανατολικής αραβικής Ιερουσαλήμ προσπαθεί να επιτύχει με διάφορες μεθόδους η ισραηλινή κυβέρνηση. Αυτό κατήγγειλε, χτες, η παλαιστινιακή αρχή, η οποία τόνισε ότι τέτοιου είδους ενέργειες αποτελούν ανοιχτή παραβίαση των υπαρχουσών ειρηνευτικών συμφωνιών.

Το έναυσμα της νέας τριβής Παλαιστινίων και Ισραηλινών σχετικά με την Ιερή Πόλη έδωσαν οι δηλώσεις του Αραβοϊσραηλινού βουλευτή Αζμί Μπεσάρα, ο οποίος αποκάλυψε ότι μόλις πριν από ένα 24ωρο ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικών, Ελί Σουισά, παρουσίασε στο Κοινοβούλιο τα τελευταία στοιχεία της"επιχείρησης απομάκρυνσης" των Παλαιστινίων από τον αραβικό τομέα της πόλης. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μπεσάρα, οι ισραηλινές αρχές έχουν, με διάφορους τρόπους, καταφέρει να αναγκάσουν 600 Παλαιστινίους να εγκαταλείψουν την Ιερουσαλήμ. Ως συνηθέστερος τρόπος απομάκρυνσης, χρησιμοποιείται η αφαίρεση της ταυτότητας των Παλαιστινίων, οπότε η παραμονή τους στην πόλη κρίνεται παράνομη.

Ανάλογου περιεχομένου ήταν και η χτεσινή ομιλία του θρησκευτικού ηγέτη των Παλαιστινίων, μετά το τέλος της καθιερωμένης προσευχής της Παρασκευής, στο τζαμί Αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ. Σχολιάζοντας προς το πλήθος των 200.000 πιστών την παρουσία των 3.000 Ισραηλινών αστυνομικών, καθώς και την εφαρμογή αυστηρότατων μέτρων ασφαλείας, ο Γιουσέφ Αμπού Σνέινεχ κατηγόρησε την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι δυσχεραίνει τη ζωή των 150.000 Παλαιστινίων κατοίκων της Ιερουσαλήμ, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει την πληθυσμιακή αναλογία, έτσι ώστε να εμφανιστεί με ευνοϊκότερες θέσεις κατά τη διάρκεια των διμερών διαπραγματεύσεων της τρίτης φάσης της ειρηνευτικής διαδικασίας, οπότε και θα κριθεί το μέλλον της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ