Σάββατο 1 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Ο ηγέτης των ανταρτών καλεί την κυβέρνηση σε διάλογο

ΚΙΝΣΑΣΑ. -

Την κυβέρνηση του Μομπούτου Σεσεσέκο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάλεσε χτες ο Λόρεντ Καμπίλα, ηγέτης των ανταρτών του ανατολικού Ζαϊρ, αποκαλώντας "φιάσκο" τις τελευταίες προσπάθειες ανακατάληψης εδαφών από τα κυβερνητικά στρατεύματα.

"Τα αντίποινα του στρατού ήταν αποτυχημένα. Ο ζαϊρινός στρατός και οι σύμμαχοί του πρέπει τώρα να σκεφτούν τι θα κάνουν μετά από αυτές τις αποτυχίες", υποστήριξε ο Καμπίλα σε συνέντευξη που έδωσε στη γαλλική εφημερίδα "Λε Φιγκαρό", ανακοινώνοντας ότι από το τελευταίο δίμηνο του '96 μέχρι σήμερα οι απώλειες των κυβερνητικών στρατευμάτων ανέρχονται σε 2.363 νεκρούς - εκ των οποίων οι επτά ήταν ξένοι μισθοφόροι... Στην ίδια συνέντευξη ο Λόρεντ Καμπίλα υποστήριξε ότι η οργάνωσή του "Δημοκρατική Συμμαχία για την ΑπελευθέρωσηΚονγκό - Ζαϊρ" έχασε μόνον έξι άνδρες και 23 τραυματίες. Το ίδιο 24ωρο, ο Καμπίλα μιλώντας στο γαλλόφωνο ραδιοσταθμό "Ράδιο Φρανς Ιντερνασιονάλ" πρότεινε στη ζαϊρινή κυβέρνηση τη διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών προκειμένου να αποφευχθεί, όπως τόνισε, η ανάμειξη του ΟΗΕ, της Ρουάντας και της Ουγκάντας στην κρίση.

Την ίδια στιγμή, ο απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, Ανλντο Ατζελο, ανακοίνωσε ότι εντείνει τις πιέσεις τους προς τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές ώστε να βρεθεί λύση μέσω της διαπραγματευτικής οδού, προειδοποιώντας ότι η "συνέχιση των συγκρούσεων θα οδηγήσει μόνον στον διαμελισμό του Ζαϊρ". Ο Ατζελο, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, υποστήριξε ότι τα ζαϊρινά κυβερνητικά στρατεύματα δεν είναι πλέον ικανά να προχωρήσουν στην ανακατάληψη εδαφών που έχουν κατακτήσει οι δυνάμεις της "Δημοκρατικής Συμμαχίας".

Παγώνουν την ανθρωπιστική βοήθεια

Οι τοπικοί αξιωματούχοι του ανατολικού Ζαϊρ αρνούνται να δώσουν άδεια για την προσγείωση αεροσκαφών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια σε πάνω από 160.000 Ρουαντέζους πρόσφυγες που έχουν καταλύσει στα στρατόπεδα Τίντγκι -Τίνγκι και Πούντζια, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση των σκληρών συνθηκών διαβίωσης και τον κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες άτομα από υποσιτισμό και ασθένειες.

Η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες,Παμ Ο' Τουλ σημείωσε ότι οι αρχές των επαρχιών Κισανγκάνι και Μανιέμα απαίτησαν την άμεση παύση όλων των διεθνών αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας, θεωρώντας ότι είναι "παράνομες" δραστηριότητες όπως το στήσιμο των προσφυγικών στρατοπέδων, η προσγείωση των μεταγωγικών αεροσκαφών και η είσοδος των ξένων δημοσιογράφων που καλύπτουν την κρίση στο ανατολικό Ζαϊρ. "Η κατάσταση είναι ήδη σοβαρή σε πολλά προσφυγικά στρατόπεδα. Χιλιάδες πρόσφυγες αδυνατούν να σταθούν στα πόδια τους εξαιτίας του υποσιτισμού, ενώ έχει ήδη αρχίσει να παρατηρείται σοβαρή έλλειψη σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη υγιεινής" κατέληξε η εκπρόσωπος της "Υπατης Αρμοστείας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τελεσίγραφο Καμπίλα και νέο δράμα με πρόσφυγες (1997-05-06 00:00:00.0)
Τελεσίγραφο Καμπίλα και νέο δράμα με πρόσφυγες (1997-05-06 00:00:00.0)
Η Κινσάσα ο τελευταίος στόχος των ανταρτών (1997-05-02 00:00:00.0)
Η Κινσάσα ο τελευταίος στόχος των ανταρτών (1997-05-02 00:00:00.0)
Μια ακόμη πόλη κατέλαβαν οι αντάρτες (1997-02-14 00:00:00.0)
Ο δικτάτορας αρνείται το διάλογο και εξοπλίζεται (1997-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ