Σάββατο 1 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Σε κομβικό σημείο η κρίση

Ενώ οι κινητοποιήσεις κορυφώνονται, οι σοσιαλιστές συζητούν πλέον ακόμη και το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού

ΣΟΦΙΑ. -

Ισως η πιο σημαντική πολιτική είδηση των τελευταίων ημερών στη Βουλγαρία να είναι η απεργία και οι διαδηλώσεις, χτες, έξω από το υπουργείο Ενεργείας, των ανθρακωρύχων του Πέρνικ και άλλων πόλεων, όχι επειδή προσθέτει αρκετές χιλιάδες ανθρώπων ακόμη στους διαμαρτυρομένους Βούλγαρους πολίτες, αλλά επειδή σηματοδοτεί τη στροφή των εργαζομένων των "μπλε κολάρων" εναντίον του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Μέχρι σήμερα, πλειοψηφία των απεργών αποτελούσαν οι εργαζόμενοι με "λευκά κολάρα", τραπεζικοί και ιδιωτικοί υπάλληλοι, εκείνες δηλαδή οι πληθυσμιακές ομάδες που θα ανέμενε κανείς να στηρίζουν τη δεξιά αντιπολίτευση. Ομως φαίνεται ότι η Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων βρήκε νέους συμμάχους ακόμη και στην εργατική τάξη, καθώς οι υποσχέσεις του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος περί αυξήσεων έως και κατά 100% των μισθών των εργαζομένων δεν πείθουν.

Ο αποκλεισμός των οδικών αρτηριών που οδηγούν στην Ελλάδα συνεχίστηκε και χτες, για τρίτη συνεχή ημέρα, τόσο στον αυτοκινητόδρομο Σόφιας - Αθηνών, όσο και στο σιδηροδρομικό δίκτυο (στην πόλη Ντούπνιτσα). Η αντιπολίτευση επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί των αποκλεισμών του οδικού δικτύου, με δηλώσεις τοπικών της στελεχών που ζητούσαν από τους πολίτες "να μην προβαίνουν σε τέτοιες μορφές διαμαρτυρίας".

Οι σοσιαλιστές

Στην πρόταση άμεσης διεξαγωγής εκλογών, την οποία επανέλαβε χτες ο Πρόεδρος της χώρας Πέταρ Στογιάνοφ (επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες), ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, Νικολάι Ντόμπρεφ, αντέτεινε την πρόταση να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού, υπό την αιγίδα του Στογιάνοφ, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο. Ωστόσο ο νέος Πρόεδρος του ΒΣΚ, Γκεόργκι Παρβάνοφ, δήλωσε ότι οι διεργασίες για το σχηματισμό νέας σοσιαλιστικής κυβέρνησης συνεχίζονται κανονικά, γεγονός που δημιούργησε την αίσθηση ύπαρξης αντιθέσεων στο εσωτερικό του ΒΣΚ.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ιβάν Κοστόφ σχολίασε με αρκετή δόση χαιρεκακίας ότι η πρόταση του Ντόμπρεφ να παραιτηθεί αποτυπώνει την αδυναμία του να βρει κάποιον να συνεργαστεί, ενώ παρατήρησε ότι "από τότε που κλιμακώσαμε τις κινητοποιήσεις, η δυνατότητα του ΒΣΚ να σχηματίσει κυβέρνηση διαρκώς εξασθενεί".

Βάσει του Συντάγματος, ο Ντόμπρεφ θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση έως την ερχόμενη Τρίτη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ