Σάββατο 1 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ:
"Η νεοφιλελεύθερη πολιτική πρέπει να τσακιστεί"

"Θα υπάρξουν πολλοί γύροι και στους αγρότες και στους εκπαιδευτικούς και στους άνεργους σε όλους τους κλάδους. Ξεσηκώνονται. Εμείς στηρίζουμε τους αγώνες που δημοκρατικά τους αποφασίζουν οι εργαζόμενοι και βάζουν τη σφραγίδα σ' αυτό που λέμε "δεν μπορεί να πάει άλλο". Η νεοφιλελεύθερη πολιτική πρέπει να τσακιστεί".

Αυτό υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη Τύπου χτες στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τους αγώνες των αγροτών και των εκπαιδευτικών, που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη και πρόσθεσε: "Το ποτάμι δε θα γυρίσει πίσω. Οι αγώνες θα αναπτύσσονται. Ο ένας κλάδος θα φέρνει μετά τον άλλον. Μπορεί να έχει και ζικ - ζακ ο αγώνας και σκαμπανεβάσματα, αλλά τα επόμενα χρόνια θα γίνει πιο ορμητικό το ποτάμι, γιατί είναι τέτοια τα προβλήματα. Αυτό που λέει τώρα η κυβέρνηση, θα λέει κάθε κυβέρνηση που θέλει να πνίξει με τη βία τους αγώνες".

Σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης είπε: "Εχουμε να κάνουμε με μια αξιολύπητη κυβέρνηση, η οποία επικοινωνεί με το λαό μέσα από έναν τέτοιο τρόπο. Πραγματικά αξιολύπητη. Αλλά και επικίνδυνη".

Αναφερόμενη στο αγροτικό πρόβλημα, η ΓΓ του ΚΚΕ ανέφερε: "Στην ουσία σήμερα έχουμε στην Ελλάδα οξυμένο, θα έλεγα συνολικά, αγροτικό πρόβλημα. Στις αρχές του αιώνα έμπαινε το πρόβλημα της γης. Οι ακτήμονες ζητούσαν να πάρουν τη γη από τους τσιφλικάδες. Σήμερα, οι μικροϊδιοκτήτες βλέπουν να χάνουν τη γη τους, όχι γιατί η γη κοινωνικοποιείται και αναβαθμίζεται η θέση τους, αλλά γιατί θα την αρπάξουν τα μεγάλα αγροτοβιομηχανικά συμπλέγματα, οι επιχειρηματίες και οι αγρότες θα είναι άνεργοι στη γη τους. Αυτό είναι το πρόβλημα. Η συγκέντρωση της παραγωγής και της εμπορίας αγροτικών τροφίμων σε λίγα χέρια. Αυτό το πρόβλημα εκδηλώνεται με πάρα πολλές μορφές και παρενέργειες. Εδώ οφείλεται η αγανάκτηση και η απόγνωση της αγροτιάς.

Εμείς καλέσαμε την αγροτιά για κινητοποιήσεις και στη δεκαετία του '80, όταν βλέπαμε ότι άρχιζε η αντίστροφη πορεία της όποιας ανάπτυξης είχαμε στην αγροτική οικονομία. Οι αγρότες τότε δεν ακολουθούσαν, γιατί ακόμη οι εμπειρίες τους δεν έφταναν. Αν μας άκουγαν στη 10ετία του '80, πιθανόν να είχαν τέτοιες κατακτήσεις, που από καλύτερες θέσεις θα αντιμετώπιζαν σήμερα αυτή την καινούρια επίθεση. Επόμενα, το διαχρονικό κάλεσμα του ΚΚΕ υπάρχει. Ομως, η αγροτιά, η εργατιά, οι εκπαιδευτικοί ξεσηκώνονται, όταν οι ίδιοι πειστούν ότι δεν έχουν άλλα μέσα στα χέρια τους".

Για το θέμα των διώξεων κατά αγροτών, η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι 5.000 αγρότες δικάζονται και μάλιστα με αναστολή, για να τους έχουν ομήρους χρόνια. "Οι έμποροι ναρκωτικών αποφυλακίζονται ή παίρνουν χαμηλές ποινές - είπε - και δικάζονται οι αγρότες, οι οποίοι παλεύουν να έχει παραγωγή αυτός ο τόπος, άρα να έχει εισόδημα ο τόπος. Με άλλα λόγια πάνε να προστατεύσουν τη γη τους, τη δουλιά τους, τον κόπο τους και τους πηγαίνουν στα δικαστήρια. Φαίνεται η κυβέρνηση θα εξαγγείλει κτίσιμο φυλακών. Εδώ πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να σταθούν στο ύψος τους. Ενα σημαντικό μέρος στέκεται, αλλά πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να σταθούν στο ύψος τους. Να κλείσουν τους δρόμους στον αυταρχισμό και τη βία".

Τέλος, όσον αφορά το πρόβλημα της παιδείας, η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι το ΚΚΕ έχει ανοίξει ένα αληθινό μέτωπο την τελευταία τριετία, προδιαγράφοντας ποιο θα είναι το μέλλον της δημόσιας παιδείας στην Ελλάδα και τόνισε: "Οι εκπαιδευτικοί κάνουν ένα μεγάλο αγώνα σήμερα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ