Σάββατο 1 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κυβερνητικές διαβεβαιώσεις χωρίς αντίκρισμα

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για τα προβλήματα των πατατοπαραγωγών Ν. Δράμας και Σερρών και ρυζοπαραγωγών Ν. Θεσσαλονίκης και Σερρών

Διαβεβαιώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση, έδωσε η κυβέρνηση χτες στη Βουλή, όσον αφορά τη διάθεση της πατατοπαραγωγής των Νομών Δράμας και Σερρών, καθώς και της παραγωγής ρυζιού, που αφορά κυρίως τους Νομούς Σερρών και Θεσσαλονίκης.

Απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου,ο υφυπουργός Γεωργίας Δ. Σωτηρλής διαβεβαίωσε ότι τόσο η παραγωγή πατάτας στους προαναφερόμενους νομούς, όσο και η προστασία του αγρότη στο ρύζι είναι εξασφαλισμένες. Αναφερόμενος ειδικά στην πατάτα, είπε ότι παραμένουν αδιάθετοι 20 τόνοι στους συγκεκριμένους νομούς, αλλά παίρνοντας υπόψη τις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς "δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα απορροφητικότητας και εξασφάλισης των παραγωγών Σερρών και Δράμας". Από την άλλη όμως παραδέχτηκε ότι υπάρχει αθρόα εισαγωγή, την οποία η κυβέρνηση δε θα παρεμποδίσει, επειδή "λειτουργεί η αγορά". Πρόσθεσε δε πως η παρέμβαση του κράτους γίνεται μόνο σε ό,τι αφορά θέματα ποιότητας και φυτοϋγειονομικού ελέγχου.

Σχετικά με το ρύζι έκανε λόγο για υπερπαραγωγή στη χώρα μας. Οσο για τις αθρόες εισαγωγές ισχυρίστηκε ότι το θέμα αντιμετωπίστηκε, γιατί σε συνεργασία με Ισπανία και Ιταλία υπήρξε παρέμβαση από τη χώρα μας στο επίπεδο της Κοινότητας κι έτσι περιορίστηκαν οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές. Τέλος αφού μίλησε γενικά και για άλλα μέτρα που λήφθηκαν και στη βάση όλων αυτών δήλωσε: "Η προστασία του αγρότη στο ρύζι είναι εξασφαλισμένη".

Διαφορετική, η πραγματικότητα

Η πραγματικότητα είναι διαφορετική απ' αυτή που παρουσιάζει η κυβέρνηση, τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου. Παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη διάθεση της πατατοπαραγωγής των Νομών Σερρών και Δράμας. Τόνισε ότι αυτές οι περιοχές είναι παραμεθόριες και η πατάτα αποτελεί μονοκαλλιέργεια. "Οι περιοχές αυτές πρέπει να στηριχτούν, τόνισε. Κι όμως τις εγκαταλείπουμε, ενώ η οικονομική τους ανάπτυξη είναι η πιο καλή θωράκισή τους. Πριν ένα μήνα στο Νομό Σερρών, το νομαρχιακό συμβούλιο αποφάσισε να κλείσει το δημοτικό σχολείο της Ανω Βροντούς. Είναι τριάντα χιλιόμετρα μακριά από τις Σέρρες". Σχετικά με το ρύζι ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε τον κίνδυνο που διατρέχει η εγχώρια παραγωγή από τις αθρόες εισαγωγές, αναφέρθηκε στις μεγάλες αδιάθετες ποσότητες που υπάρχουν και επισήμανε ότι το πρόβλημα επεκτείνεται και στην τιμή διάθεσης της παραγωγής, αφού πρόπερσι ήταν 110 δρχ., πέρσι 105 και φέτος 85-90. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι ρυζοπαραγωγοί επλήγησαν από θεομηνίες, γεγονός που οξύνει ακόμη περισσότερο τα προβλήματά τους. Τέλος αφού έκανε εκτενή αναφορά στους περιορισμούς που βάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, κατέληξε: "Πλήττεται ένα προϊόν σε περιοχές που δεν προσφέρονται γι' άλλες καλλιέργειες κι αυτό έχει μεγάλη σημασία για τους αγρότες στους Νομούς Σερρών και Θεσσαλονίκης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ