Σάββατο 1 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εφτασαν στα διόδια

Μέρες του 1980 θύμιζε χτες ο αστυνομοκρατούμενος Νομός Καρδίτσας. Η κυβέρνηση έδειξε το ωμό αυταρχικό της πρόσωπο. Ομως οι αγρότες κατάφεραν να φτάσουν στα διόδια Μοσχοχωρίου και να μοιράσουν ενημερωτικό υλικό στους διερχόμενους

Με τον πλέον ωμό και προκλητικό τρόπο η κυβέρνηση έδειξε χτες το αυταρχικό και αντιδημοκρατικό της πρόσωπο. Μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν σχεδόν ολόκληρο το οδικό δίκτυο, φέρνοντας στο νου εικόνες σαν και αυτές που είχε ζήσει η πόλη της Καρδίτσας το Μάρτη του 1980, όταν χιλιάδες χωροφύλακες και ΜΑΤ, αντιμετωπίζοντας τους "εχθρούς" αγρότες, είχαν αποκλείσει την πόλη για μία εβδομάδα. Τότε πρωθυπουργός ήταν ο Κ. Καραμανλής και υπουργός Δημόσιας Τάξης ο Α. Μπάλκος.Η χτεσινή "κατάσταση πολιορκίας" σχεδιάστηκε από τους "εκσυγχρονιστές" Κ. Σημίτη,Γ. Ρωμαίο και τον εμφανιζόμενο ως σιδηρούν βραχίονα του εκσυγχρονισμένου αυταρχισμού Ε. Γιαννόπουλο.

Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν εντολή να αποτρέψουν πάση θυσία τους αγρότες να πάνε στα διόδια του Μοσχοχωρίου, όπου βάσει του προγράμματος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής θα μοίραζαν ενημερωτικό υλικό στα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν το πρωί στην Ιτέα και με εκατοντάδες ΙΧ και αγροτικά αυτοκίνητα ξεκίνησαν στις 11.15 π.μ. από το δρόμο Καρδίτσας - Λάρισας. Στη γέφυρα του Συκεώνα ένα λεωφορείο και πολυάριθμη δύναμη αστυνομικών είχε διακόψει την κυκλοφορία προς Λάρισα. Από πάνω επιτηρούσε το ελικόπτερο, δίνοντας εικόνα στο στρατηγείο που αντιμετώπιζε τους "εχθρούς".

"Δεν κάνω διάλογο"

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών εξήγησαν στον επικεφαλής αστυνομικό διευθυντή Καρδίτσας Γ. Μπαλαμπάνη και στον αντεισαγγελέα, κ. Κοσμίδη ότι πάνε στα διόδια να μοιράσουν ενημερωτικό υλικό, ώστε να αναδείξουν τα προβλήματά τους και πως δεν έχουν σκοπό να παρεμποδίσουν την κυκλοφορία. Ο αστυνομικός διευθυντής Καρδίτσας τους είπε ότι έχει εντολή να τους εμποδίσει. "Οι αγρότες έχουν το δημοκρατικό δικαίωμα να ενημερώσουν την κοινή γνώμη και αυτό δεν αποτελεί αδίκημα", απάντησε ο Β. Μπούτας. "Αυτή τη στιγμή καταλύεται η δημοκρατία", συμπλήρωσε και ζήτησε να δείξουν την έγγραφη διαταγή απαγόρευσης και να του εξηγήσουν ποιος νόμος ή ποια διάταξη λέει κάτι τέτοιο.

Και, βέβαια, η απάντηση του αστυνομικού διευθυντή ήταν πάρα πολύ απλή: "Ο εισαγγελέας καλύπτει την ενέργειά μας"! Οσο για τον παριστάμενο αντεισαγγελέα; Αρκέστηκε να πει μόνο ότι δε χρειάζεται έγγραφη διαταγή και όταν ρωτήθηκε "γιατί", η απάντηση ήταν κοφτή: "Δεν κάνω διάλογο μαζί σας"! Το ίδιο βέβαια απάντησε και στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Ηταν φανερό πλέον τι επιδίωκαν.

"Αν ο κ. Πασχαλίδης - που χτες μίλησε για αίμα - είναι αιμοσταγής, εμείς δε θα του δωρίσουμε αίμα. Ούτε το δικό μας, ούτε των παιδιών και αδελφών μας αστυνομικών", τους απάντησε ο Β. Μπούτας. Τότε ο αστυνομικός διευθυντής τούς είπε ότι μόλις πήρε εντολή να μην τους αφήσει να περάσουν ούτε πεζοί (!), προσθέτοντας: "Μόνο μια αντιπροσωπεία με 10 αυτοκίνητα μπορεί να περάσει"!

"Επικίνδυνη η κυβέρνηση"

"Αποδεικνύεται πραγματικά ότι η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη", δήλωσε τότε ο Β. Μπούτας και συνέχισε: "Δεν είναι μόνο επικίνδυνη για τους αγρότες, αλλά είναι επικίνδυνη για όλους τους εργαζόμενους. Εμάς μας απαγορεύει και με τα αυτοκίνητα και πεζούς να πάμε να κάνουμε γνωστά τα αιτήματά μας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις άλλες κοινωνικές τάξεις. Αυτή η βαθιά αντιδημοκρατική συμπεριφορά της κυβέρνησης πρέπει να καταδικαστεί από το σύνολο του ελληνικού λαού. Γιατί δεν αφορά μόνο τους αγρότες. Αύριο θα απαγορευτεί να κάνουν πορείες οι καθηγητές, οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες και οι βιοτέχνες".

Σε όλη τη διάρκεια οι συγκεντρωμένοι αγρότες βροντοφώναζαν συνθήματα όπως: "Η τρομοκρατία δε θα περάσει", "Η αγροτιά παλεύει και θα νικήσει, τα σχέδια του Σημίτη θα καταργήσει", "Αντύπα ζεις, εσύ μας οδηγείς". Ακόμα αγρότισσες, κρατώντας αγκαλιές τριαντάφυλλα, πήγαν στους παρατεταγμένους αστυνομικούς και τους τα μοίρασαν.

Ραντεβού στις 4 Φλεβάρη

Αφού κύλησαν περίπου δύο ώρες, στη 1.30 μ.μ. οι συγκεντρωμένοι αγρότες αποφάσισαν να κατευθυνθούν στα διόδια του Μοσχοχωρίου από άλλους δρόμους, εκτός από καμιά δεκαριά αυτοκίνητα, που με επικεφαλής τον Β. Μπούτα πέρασαν από το μπλόκο της Αστυνομίας στο Συκεώνα. Ομως άλλο μπλόκο της Αστυνομίας περίμενε τους αγρότες της Καρδίτσας λίγο έξω από τις φυλακές της Λάρισας, όπου η Αστυνομία έκοψε την κυκλοφορία για 2 ώρες, προκειμένου να τους εμποδίσει.

Αρκετοί αγρότες της Καρδίτσας κατάφεραν πάντως να φτάσουν στα διόδια του Μοσχοχωρίου, όπου ήδη βρίσκονταν εκεί συνάδελφοί τους από το Βελεστίνο και μοίραζαν προκηρύξεις στα διερχόμενα αυτοκίνητα, κάτω από τη συνεχή επιτήρηση μεγάλης αστυνομικής δύναμης. Λίγη ώρα αργότερα έφτασαν εκεί και αγρότες των Τρικάλων, που προηγουμένως είχαν πάει στα Τέμπη. Αφού μοίρασαν ενημερωτικό υλικό, οι αγρότες συγκεντρώθηκαν λίγα μέτρα μακριά από τα διόδια και όλοι μαζί έδωσαν την υπόσχεση να συνεχίσουν τον αγώνα στις 4 του Φλεβάρη, όπως ακριβώς αποφάσισε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάτω τα χέρια από τους αγρότες που παλεύουν! (2013-10-25 00:00:00.0)
Διώκουν αγροτοσυνδικαλιστές στη Λάρισα (2013-10-05 00:00:00.0)
Φουντώνει το κύμα αλληλεγγύης (2013-02-12 00:00:00.0)
Σέρνουν στα δικαστήρια τους αγρότες (2010-12-09 00:00:00.0)
Συμπαρατάσσονται με τους αγρότες (1998-02-04 00:00:00.0)
Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο αστυνομικών χτες (1997-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ