Σάββατο 1 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Νέες σκανδαλώδεις ρυθμίσεις υπέρ των ιδιωτών

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να τροποποιήσει το νόμο με βάση τις σχετικές υποδείξεις των υποψήφιων "επενδυτών"

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει πλέον νόμο του κράτους τις σκανδαλώδεις απαιτήσεις των υποψήφιων επενδυτών για την εκμετάλλευση του Φυσικού Αερίου, που αποκάλυψε χτες ο "Ρ". Αν και όταν γίνει κάτι τέτοιο, θα πρόκειται νέα διάσταση των μέχρι σήμερα σκανδάλων, που έχουν διαπραχθεί από τις κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ με το έργο του Φυσικού Αερίου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου και το αρμόδιο νομικό επιτελείο της επεξεργάζεται ήδη τροπολογία στο νόμο 2364/95 με την οποία θεσμοθετούνται μία προς μία όλες οι βασικές απαιτήσεις των υποψήφιων επενδυτών προς εξασφάλιση μεγαλύτερων κερδών για τους ίδιους.Επιπλέον το Προεδρικό Διάταγμα 18/96 - που αναφέρεται στους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής για τη χορήγηση αδειών σύστασης των Εταιριών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), στις οποίες θα συμμετέχουν ιδιώτες σε ποσοστό 49% - αναμένεται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες να καταργηθεί, προς ικανοποίηση επίσης των απαιτήσεων των επενδυτών.

Συγκεκριμένα, οι τροποποιήσεις που επέβαλαν τα συμφέροντα των υποψήφιων μεγαλοεπενδυτών στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τη διανομή και εκμετάλλευση του Φυσικού Αερίου, που η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ικανοποιήσει, αναφέρονται στα εξής σημεία:

  • Στην κατάργηση της ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής για όλη την Ελλάδα, όπως ορίζεται από το σχετικό νόμο.
  • Στο πέρασμα στις ΕΠΑ της κυριότητας του δικτύου διανομής, που βάσει του νόμου ανήκει στις Εταιρίες Διανομής Αερίου (ΕΔΑ), τον έλεγχο των οποίων έχει η ΔΕΠΑ, με στόχο να περάσει ο έλεγχος στους ίδιους, αφού στις ΕΠΑ το μάνατζμεντ θα το έχουν οι ιδιώτες.
  • Αλλαγή του προσδιορισμού του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΠΑ, το οποίο βάσει του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου θα πρέπει να είναι "ίσο με το διπλάσιο της αποτιμώμενης αξίας των υφιστάμενων και των υπό κατασκευή έργων, τη χρήση των οποίων θα συνεισφέρει η αντίστοιχη ΕΔΑ".
  • Κατάργηση της διάταξης που αναφέρεται στη διαδικασία αναθεώρησης, τροποποίησης και ανάκλησης της άδειας διανομής ΦΑ και τη δυνατότητα του αρμόδιου υπουργείου για μονομερή τροπολογία αυτής.
  • Μείωση τη χρονικής διάρκειας των αδειών των ΕΠΑ, η οποία ορίζεται για τουλάχιστον 25 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράγοντες της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ) εκτιμούν ότι οι τροποποιήσεις αυτές είναι εις βάρος της ΔΕΠΑ και θα μπορούσαν να αποφευχθούν.Υπογράμμιζαν, επίσης, ότι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που λειτουργούν ανάλογες εταιρίες ο έλεγχος ανήκει στο δημόσιο και όχι στους ιδιώτες, όπως μεθοδεύεται στη χώρα μας. Οι αλλαγές αυτές, πέρα από τα σκανδαλώδη χαρακτηριστικά τους, θα δημιουργήσουν νέα καθυστέρηση στην έναρξη των διαγωνισμών και κατά συνέπεια στην εξέλιξη του έργου, το οποίο χαρακτηρίζεται από γενικότερες καθυστερήσεις. Μία από αυτές είναι και η καθυστέρηση της απορρόφησης της ΔΕΦΑ, από την ΕΔΑ Αττικής, για την οποία σύμφωνα με πληροφορίες παρενέβη η Β. Παπανδρέου με επιστολή της στον δήμαρχο Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλο. Η υπόθεση συναντά πολλά νομικά προβλήματα, καθώς παραμένουν σε εκκρεμότητα 18 δισ. δρχ. χρέη της ΔΕΦΑ, τα οποία δεν αναλαμβάνει κανείς να ξεχρεώσει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο σφυρί και οι εταιρίες Φυσικού Αερίου (1998-03-21 00:00:00.0)
Παραδίδεται άνευ όρων στους ιδιώτες (1997-03-05 00:00:00.0)
Εκκολάπτεται νέο σκάνδαλο (1997-01-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ