Σάββατο 1 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΕΠΕ
Αξιώνουν πλήρη ασυδοσία στην αγορά

Η πλήρης απελευθέρωση του ισχύοντος νομικού καθεστώτος στην παραγωγή και εμπορία ορισμένων αγαθών και υπηρεσιών (υγρά καύσιμα, φάρμακα, ασφάλειες κλπ.), όπου εξακολουθεί να υπάρχει στοιχειώδης κρατικός παρεμβατισμός, προτείνεται σε μελέτη που πραγματοποίησε το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), με θέμα "Στρεβλώσεις στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών και επιπτώσεις στο δείκτη τιμών καταναλωτή". Σημειωτέον, ότι είχε δοθεί παλαιότερα εντολή από τον υπουργό Εθνικής και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου στο ΚΕΠΕ να πραγματοποιήσει μελέτη με αντικείμενο "Καταγραφή και περιγραφή των περιορισμών - κανονισμών - ρυθμίσεων (νομοθετικών και μη) που έχουν μέχρι τώρα απομείνει, σχετικά με την παραγωγή και την εμπορία των αγαθών και των υπηρεσιών". Στόχος ήταν να διαπιστωθεί η επίπτωση αυτής της κατάστασης στο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα διατυπώνονται στα συμπεράσματα της παραπάνω μελέτης:

  • Σε ό,τι αφορά το χώρο των υγρών καυσίμων, προτείνονται τα εξής: α) Να καθιερωθεί υποχρέωση του ελληνικού δημοσίου να διατηρεί εκείνο τα αναγκαία αποθέματα ασφαλείας μέσα στην ελληνική επικράτεια, μέσω της δημιουργίας ενός Οργανισμού Διατήρησης Αποθεμάτων Ασφαλείας. β) Να δοθεί το δικαίωμα στα διυλιστήρια να ασκούν ακόμη και λιανικό εμπόριο στα προϊόντα τους. γ) Για το θέμα των κρατικών εσόδων από το συγκεκριμένο χώρο, σημειώνεται ότι η εισαγωγή του φυσικού αερίου, που είναι προ των πυλών, θα υποκαταστήσει ένα πολύ σημαντικό τμήμα των υγρών καυσίμων και το κράτος θα πρέπει από τώρα να "σκεφτεί" πώς θα ...φορολογήσει το νέο αυτό καύσιμο, ώστε τελικά να μην υπάρξει απώλεια εσόδων από την υποκατάσταση μιας ίσως σημαντικής ποσότητας υγρών καυσίμων από φυσικό αέριο! δ) Να κρατήσει το κράτος κάτω από τον πλήρη έλεγχό του το φυσικό αέριο και να ιδιωτικοποιήσει τα διυλιστήρια του αργού πετρελαίου τουλάχιστον κατά 49% κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών!
  • Σε ό,τι αφορά την κεντρική αγορά του Ρέντη, προτείνεται - στα πλαίσια και των διαδικασιών που έχουν ήδη κινηθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης - η διεύρυνση της χονδρεμπορίας κρεάτων και λαχανικών και εκτός της αγοράς Ρέντη, καθώς και ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας της αγοράς. Σήμερα στην αγορά αυτή, οι τιμές διαμορφώνονται σε ένα - χαρακτηριζόμενο ως - κλειστό κύκλωμα, καθώς μέσα από την αγορά του Ρέντη διακινείται το 50% των νωπών κρεάτων και το 25% περίπου των οπωρολαχανικών που καταναλώνονται στην πρωτεύουσα.
  • Για το φρέσκο γάλα, προτείνεται να αυξηθεί η επιτρεπόμενη διάρκεια κυκλοφορίας του φρέσκου γάλακτος, με το πρόσχημα ότι τότε θα μπορούσαν να πωλούν "νωπό" γάλα και ξένες εταιρίες (κυρίως ευρωπαϊκές) και η τιμή του γάλακτος πιθανώς να εμφανίσει πτωτική τάση. Σήμερα, η επιτρεπόμενη χρονική διάρκεια συντήρησης του φρέσκου γάλακτος έχει καθοριστεί σε 4 μέρες.
  • Προτείνεται άρση του περιορισμού που ισχύει στην πώληση στις λαϊκές αγορές, κρέατος πλην πουλερικών και ψαριών, εφόσον πληρούνται οι ανάλογες υγειονομικές προϋποθέσεις.
  • Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα, προτείνεται η αναθεώρηση του καθεστώτος που ισχύει με τις θεσμοθετημένες προσαυξήσεις που διαμορφώνουν την τελική τιμή διάθεσης των φαρμάκων στην εγχώρια αγορά και η διερεύνηση τη δυνατότητας μείωσης αυτών των προσαυξήσεων.
  • Η επανεξέταση του ισχύοντος περιορισμού, που αφορά στον τόπο εγκατάστασης, τόσο ημεδαπής, όσο και αλλοδαπής ασφαλιστικής επιχείρησης. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση ασφαλιστικών επιχειρήσεων και νόμιμων αντιπροσώπων τους σε πόλεις της Ελλάδας, άλλες από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, την Πάτρα, τη Λάρισα και την Καβάλα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ