Σάββατο 1 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου πόνου

Την εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου πόνου από μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, καταγγέλλει η Ελληνική Εταιρεία Εγκληματολογίας (ΕΕΕ) και ζητά από την πολιτεία να εφαρμοστούν το Σύνταγμα και οι νόμοι για να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο.

Η ΕΕΕ είχε καταγγείλει και παλιότερα τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουν η τηλεόραση και μερίδα του Τύπου τους κατηγορούμενους ή υπόπτους δράστες διαφόρων εγκληματικών πράξεων και τα μέλη των οικογενειών τους. Αντί να ευαισθητοποιηθούν, όμως, οι καταγγελλόμενοι και να σταματήσουν την απαράδεκτη πρακτική τους, προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα. Τελευταία, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΕΕ, εμφανίζεται ένα νέο εξαιρετικά ανησυχητικό φαινόμενο. Με την πρόφαση ότι θα διευκολυνθεί η λύση και η ρύθμιση ορισμένων προβληματικών ανθρώπινων καταστάσεων (π. χ. αιμομειξία, βιασμοί, απαγωγές παιδιών), η τηλεόραση εκθέτει στον αέρα τους διάφορους "πρωταγωνιστές" του δράματος, αφήνοντάς τους να εκτοξεύουν ύβρεις και απειλές ο ένας εναντίον του άλλου και προκαλώντας τους να αποκαλύπτουν γεγονότα που αφορούν την ιδιωτική ζωή του άλλου και τρίτων ατόμων. Με τον τρόπο αυτό καταρρακώνεται κάθε έννοια ηθικής και δικαίου.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση δεν επιτρέπεται να συνεχιστεί, καλυπτόμενη πίσω από την κακώς εννοούμενη ελευθερία της έκφρασης, ενώ το άρθρο 15 του Συντάγματος επιβάλλει τον έλεγχο των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας από την πολιτεία, η οποία ευθύνεται για την ποιότητά τους.

Η ΕΕΕ καταγγέλλει έντονα όλη αυτή την κατάσταση και εφόσον διαπιστώνει ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί, καθώς και οι εφημερίδες αδυνατούν να αυτοπειθαρχηθούν, σεβόμενοι τους υπάρχοντες κώδικες δεοντολογίας, πιστεύει ότι το μόνο που απομένει είναι η επείγουσα εφαρμογή του Συντάγματος, των νόμων και των πειθαρχικών διατάξεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ