Σάββατο 1 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντιρρήσεις νομαρχών στα δευτερεύοντα

Γενική Συνέλευση, όπου θα διατυπώσουν τις αντιρρήσεις τους για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την περιφερειακή οργάνωση της χώρας, προετοιμάζουν οι νομάρχες. Οι νομάρχες, πάντως, συμφωνούν, ουσιαστικά, με την αποδυνάμωση και το στραγγαλισμό της Αυτοδιοίκησης, που προωθεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο και "αντιτίθενται" μόνο σε επιμέρους διατάξεις.

Τη Δευτέρα, θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, το οποίο θα ασχοληθεί και με τα οργανωτικά ζητήματα αυτής της Γενικής Συνέλευσης. Οι νομάρχες σχεδιάζουν να συμπέσει η Συνέλευση με τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Μέχρι στιγμής, η πλειοψηφία των αιρετών προβάλλει ως κύρια αιτήματα να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο, προτού αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες μεταξύ της Περιφερειακής Διοίκησης και της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να μην καταργηθούν, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου, οι Νομαρχιακές Επιτροπές, που λειτουργούν ανά Νομαρχία. Επίσης, να προωθηθεί σχέδιο νόμου που να διασφαλίζει την οικονομική αυτοτέλεια του θεσμού. Να σημειωθεί ότι η ΕΝΑΕ έχει προτείνει, συνολικά, 34 τροποποιήσεις και συμπληρώσεις στο νομοσχέδιο και 19 νέες ρυθμίσεις. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών, όμως, έκαναν δεκτές μόνο 5 από τις τροποποιήσεις, και αυτές φραστικά, ενώ δε δέχτηκαν καμία νέα ρύθμιση απ' αυτές που προτείνει η Ενωση.

Πάντως, οι "αντιθέσεις" της πλειοψηφίας των αιρετών δεν έχουν άλλο σκοπό παρά να "ωραιοποιήσουν" το νομοσχέδιο και δεν αγγίζουν την ουσία του, που είναι η παραπέρα ενδυνάμωση του περιφερειάρχη και ο στραγγαλισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ετσι, δεν αναφέρονται στην υποταγή της κυβέρνησης στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θέλει την υπερσυγκέντρωση εξουσιών στην Περιφέρεια.

  • Το ΔΣ της ΕΝΑΕ αναμένεται να εξετάσει τη Δευτέρα και τη στάση που θα κρατήσουν οι νομάρχες απέναντι στην απόφαση του Ε' Τμήματος του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους, με τους οποίους μεταβιβάστηκαν αρμοδιότητες από την κεντρική διοίκηση στη ΝΑ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ