Κυριακή 2 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
Β. Οι άλλες πολιτικές νεολαίες

Χαρακτηρίζονται από τάση απομαζικοποίησης, όμως δεν παύουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε νεολαιίστικους χώρους, κύρια σε ΑΕΙ - ΤΕΙ. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ότι η άρχουσα τάξη περνά την πολιτική και ιδεολογία της, κυρίως μέσω άλλων καναλιών. Εκφράζει και τη βαθιά κρίση που βρίσκονται. Νιώθουν ξένες από τη νεολαία, αναζητούν ένα ρόλο, δυσκολεύονται γιατί τα κόμματά τους δεν εκφράζουν, με την πολιτική τους, τα συμφέροντα και τις προσδοκίες της νέας γενιάς.

Παρ' όλα αυτά δεν αποτελούν "καμένο χαρτί" για την άρχουσα τάξη. Η οργανωτική τους υποχώρηση ή η μικρή τους παρουσία δε σημαίνει όμως και υποχώρηση της επιρροής των ιδεών και της πολιτικής που πρεσβεύουν. Κάνουν προσπάθειες να "εκσυγχρονιστούν", να συγκροτηθούν, να επικοινωνήσουν με τη νέα γενιά. Ιδιαίτερα, αναβαθμίζονται και προβάλλονται δυσανάλογα με την υπόσταση και την παρουσία τους, εκείνες οι οργανώσεις που έχουν έντονο, κυρίαρχο στοιχείο, τον αντικομμουνισμό.

Ανεξάρτητα από τις αποχρώσεις που έχουν, κινούνται στα πλαίσια της κυρίαρχης ιδεολογίας, προπαγανδίζουν την αιωνιότητα του καπιταλισμού, το "μονόδρομο" της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συμπίπτουν σε κεντρικές, κομβικές πολιτικές επιλογές. Επικεντρώνουν σε δευτερεύουσες πλευρές των προβλημάτων, ώστε να σκιάζεται η αιτία τους, ενισχύουν το συμβιβασμό, τον ατομισμό, το συντεχνισμό. Προβάλλουν τη δική τους "ανεξαρτησία" από τα κόμματά τους, αναζητώντας άλλοθι για την πολιτική που αυτά ακολουθούν.

α) Η ΟΝΝΕΔ παρουσιάζει τάσεις απομαζικοποίησης, περιορισμού της εμφάνισής της στους χώρους της νεολαίας, λειτουργεί κυρίως ως εκλογικός μηχανισμός. Αποτελεί τον πιο μαχητικό προπαγανδιστή της πολιτικής του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Καλλιεργεί με πάθος τον ατομισμό, σαμποτάρει και σνομπάρει τις συλλογικές διαδικασίες. Συνεχίζει να είναι η πιο συγκροτημένη, οργανωμένη δύναμη του δικομματισμού στη νεολαία.

β) Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται κύρια σε ΑΕΙ - ΤΕΙ. Η προσπάθεια να εμφανιστεί "αυτόνομη" και "διαφοροποιημένη" σε ορισμένα θέματα από το ΠΑΣΟΚ, εκτός από πάγιο στοιχείο της τακτικής της, αντανακλά επίσης και την εσωκομματική διαπάλη στο ΠΑΣΟΚ. Στο όνομα του "εκσυγχρονισμού" επιδιώκει την αλλοίωση της φύσης, και του χαρακτήρα των φορέων του νεολαιίστικου κινήματος. Στην πραγματικότητα της "αποκέντρωσης" και των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσαρμόζεται ανάλογα και ο ρόλος της σαν ρουσφετολογικού μηχανισμού.

γ) Ο Συνασπισμός στη νεολαία. Η προσπάθεια να συγκροτηθεί νεολαία του Συνασπισμού, έχει μέχρι στιγμής οδηγήσει σε μια οργάνωση - σφραγίδα, χωρίς μαζική παρουσία στους χώρους της νεολαίας, με προσπάθειες όμως να αποκτήσουν κάποια υπόσταση. Οι παρεμβάσεις του Συνασπισμού στη νεολαία παίρνουν τη μορφή κεντρικών πρωτοβουλιών. Οι απόψεις για "αυτονομία" της νεολαίας, η προβολή του "ακομμάτιστου", η θεοποίηση των θεσμών και της "ευρωπαϊκής προοπτικής" τις χαρακτηρίζουν. Είναι οι πιο μαχητικοί προπαγανδιστές των πλέον αντιδραστικών απόψεων για τα ναρκωτικά. Στους χώρους των ΑΕΙ στηρίζουν συντεχνιακά σχήματα, διαπλέκονται σε πολλές περιπτώσεις με το χώρο των"αριστεριστών" και των διάφορων "αυτόνομων" ομάδων.

δ) Το ΔΗΚΚΙ στη νέα γενιά. Παρεμβαίνει μέσω της γενικής του πολιτικής παρουσίας, καθώς δεν έχει αποκτήσει μέχρι στιγμής διακριτή οργάνωση στη νεολαία. Αυτοπροβάλλεται ως ο κληρονόμος του - δήθεν - φιλολαϊκού ΠΑΣΟΚ του '80 και προσπαθεί να καρπωθεί από τη δυσαρέσκεια που αυξάνει. Η προσπάθειά του αυτή έρχεται σε αντίθεση με την αποδοχή από μέρους του βασικών επιλογών της άρχουσας τάξης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ε) Νεολαία της Ανοιξης. Εμφανίζεται πολύ περιορισμένα, κυρίως στα ΤΕΙ. Οι απόψεις τους είναι ένα συνονθύλευμα νεοφιλελεύθερων, αντιδραστικών και εθνικιστικών αντιλήψεων. Προβάλλουν αντιδραστικά πρότυπα και αξίες, συντεχνιακές λογικές. Η οργάνωση αυτή παρουσιάζει έντονα σημάδια συρρίκνωσης και μαρασμού.

Γ. Αλλες ομάδες που δρουν στη νεολαία

α) Οι αριστερίστικες ομάδες δραστηριοποιούνται κυρίως σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, ενώ σαφή ύφεση παρουσιάζουν σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν στους μαθητικούς χώρους. Ο χώρος αυτός χαρακτηρίζεται από κινητικότητα, ανακατατάξεις, αλλά και από προσπάθειες συντονισμού. Ομάδες που είχαν παρουσία, υποχωρούν, εμφανίζονται άλλες στη θέση τους. Οι διεργασίες σ' αυτό το χώρο εκφράζουν την προσπάθεια να σηκωθούν πιο αποτελεσματικά αναχώματα απέναντι στην ΚΝΕ και το ΚΚΕ. Δυνάμωσαν κι έγιναν πιο επιθετικά τα αντικομμουνιστικά χαρακτηριστικά τους. Πλησιάζουν πιο κοντά στο θολό χώρο των "αυτόνομων", διαπλέκονται σε ορισμένες περιπτώσεις ανοιχτά με προβοκατόρικες ομάδες. Τις χαρακτηρίζει διασπαστική ταχτική απέναντι στο κίνημα της νεολαίας, με βασική πλευρά την απομάκρυνση του νεολαιίστικου από το εργατικό κίνημα. Ενισχύουν το μοτίβο του "μακριά από τα κόμματα", της "αυτονομίας" που διοχετεύουν τα επιτελεία της άρχουσας τάξης.

β) Αναρχικές/ "αυτόνομες" ομάδες. Η δράση τους χαρακτηρίζεται από το ανοιχτό προβοκάρισμα των αγώνων και του κινήματος, το μαχητικό αντικομμουνισμό. Απευθύνονται κυρίως σε μαθητές και μικρές ηλικίες. Προβάλλονται ως ένα "νέο", "αυτόνομο", "κίνημα νεολαίας", ως εναλλακτική πρόταση στο "παλιό", "ξεπερασμένο" κίνημα της νεολαίας. Σε κρίσιμες στιγμές εκδηλώθηκε ανοιχτά η στενή διασύνδεση του πυρήνα τους με τους μηχανισμούς του συστήματος, η προβοκατόρικη δράση τους πήρε ανοιχτά φασιστικές μορφές.γ) Οι Φασιστικές - ακροδεξιές ομάδες χωρίς να έχουν βγει από το περιθώριο, τα τελευταία χρόνια μεγάλωσαν σε αριθμό, αυξήθηκε η δραστηριότητα και προκλητικότητά τους, κάνουν προσπάθειες να διεισδύσουν σε σχολεία και γειτονιές. Είναι κήρυκες των πιο αντιδραστικών, ρατσιστικών, εθνικιστικών, φασιστικών απόψεων, φορείς επιθέσεων σε μετανάστες. Η σχετική τους ανάπτυξη πυροδοτήθηκε από το κλίμα εθνικισμού που καλλιέργησαν όλα τα άλλα κόμματα. Συνδέονται πολύμορφα με μηχανισμούς και κυκλώματα. Η φιλολογία για το "τέλος της πολιτικής και των κομμάτων", η ένταση των προβλημάτων και αδιεξόδων της νέας γενιάς, η διαστρέβλωση και συκοφάντηση της ιστορίας και των αξιών του εργατικού κινήματος, ο αντικομμουνισμός, που διαχέεται στην κοινωνία, διαμορφώνουν συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξή τους.

Δ. Η πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση και διαπάλη με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ορθώνει τείχη στην επικοινωνία και την κοινή δράση, με νέους και νέες που στηρίζουν ή ανήκουν σε άλλα κόμματα. Στη συλλογική δράση για τα κοινά προβλήματα επιδιώκουμε να συναντώνται νέοι των πιο διαφορετικών πολιτικών και ιδεολογικών πεποιθήσεων. Η αλλαγή των συσχετισμών και των συνειδήσεων μπορεί να πραγματοποιείται με την ιδεολογική - πολιτική παρέμβαση για τον προσανατολισμό του κινήματος στο έδαφος της ενωμένης συλλογικής δράσης, και αυτό υπηρετεί η ενωτική μας ταχτική στο κίνημα της νέας γενιάς.

Για μια νέα ανοδική πορεία του κινήματος της νεολαίας, για τη νεανική αντεπίθεση

Α. Κίνημα με στόχους, σε αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση

Επιδιώκουμε να ενισχυθεί ο αντιιμπεριαλιστικός - αντιμονοπωλιακός προσανατολισμός των αγώνων και του κινήματος στο σύνολό του.Θέλουμε να διαμορφώνεται και να εδραιώνεται ένα διεκδικητικό πλαίσιο, που δε θα περιορίζεται στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων, αλλά θα διεκδικεί τη διεύρυνσή τους, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, θα έρχεται σε σύγκρουση με τη συντηρητική πολιτική και τους μηχανισμούς της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας, θα είναι ανοιχτό σε βαθύτερες αλλαγές.

Η δουλιά μας για την ανάπτυξη και τον προσανατολισμό των αγώνων και της συλλογικής δράσης, που οικοδομείται στη βάση των συγκεκριμένων αναγκών, προβλημάτων και ενδιαφερόντων σε κάθε χώρο, θέλουμε να ανοίγει τη δράση και τη συσπείρωση σε κρίσιμα μέτωπα συσπείρωσης και πάλης που αφορούν όλο το φάσμα της ζωής της νεολαίας. Στη δράση στα μέτωπα αυτά δίνουμε τη μάχη για τον προσανατολισμό του κινήματος καθώς δεν μπορούμε να βλέπουμε αποσπασμένα τη διαμάχη για την ύπαρξη του κινήματος, από την πάλη για τον προσανατολισμό του.

Τέτοια βασικά μέτωπα συσπείρωσης, συλλογικής δράσης και πάλης μπορούν να αποτελέσουν:

α) Η υπεράσπιση της ειρήνης, της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και επεμβάσεις και τον εθνικισμό.

β) Ο αγώνας για σταθερή δουλιά με δικαιώματαενάντια στην ανεργία και τη"μαύρη εργασία", η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των νέων εργαζομένων ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα του "Λευκού Βιβλίου".

γ) Η πάλη για την κατάκτηση της γνώσης. Ο αγώνας για την υπεράσπιση, διεύρυνση και αναβάθμιση του δημόσιου δωρεάν, ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης,κόντρα στην πολύμορφη ιδιωτικοποίηση, τον έλεγχό της από το μεγάλο κεφάλαιο, τους ταξικούς φραγμούς.

δ) Η διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, η αντίσταση στον πολύμορφο αυταρχισμό και την καταστολή. Η πάλη για τα δικαιώματα των στρατευμένων. Ο αγώνας για ολόπλευρη δημοκρατική πληροφόρηση

ε) Η πάλη για ζωή σ' ένα ανθρώπινο περιβάλλον

στ) Η διεκδίκηση των δικαιωμάτων στην άθληση, την τέχνη, τα επιτεύγματα του πολιτισμού. Η διεκδίκηση ελεύθερου χρόνου και δημιουργικής ζωής.

ζ) Η διεκδίκηση δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ

η) Ο αγώνας για ζωή ενάντια σ όλα τα ναρκωτικά, ενάντια στον εθισμό της νεολαίας στη "νομιμοποίηση" και τους "διαχωρισμούς".

Τα μέτωπα αυτά χτίζονται μέσα από την ανάπτυξη της συλλογικής δράσης, μέσα σε μικρούς ή μεγάλους αγώνες και αντιστάσεις, αποτελούν σημεία συνάντησης του νεολαιίστικου με το εργατικό λαϊκό κίνημα.

Σήμερα, τα προβλήματα διαπλέκονται πιο στενά μεταξύ τους. Οποια πέτρα κι αν σηκώσουμε από κάτω βρίσκουμε τους ίδιους ενόχους, κοινές τις αιτίες. Τα βασικά μέτωπα πάλης συνδέονται στενά μεταξύ τους, η δράση δε γίνεται αποτελεσματική χωρίς να διευρύνονται τα μέτωπα που παλεύουμε σε κάθε χώρο. Μέσα από τον αγώνα οι νέοι έρχονται αντιμέτωποι με τα μονοπώλια, τους μηχανισμούς της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων στην Ελλάδα της εξάρτησης από τον ιμπεριαλισμό, στην καπιταλιστική κοινωνία.

Η ΚΝΕ με το 6ο Συνέδριο είχε επεξεργαστεί ένα σύνολο διεκδικήσεων, που το κίνημα εμπλούτισε, πάλεψε, κατοχύρωσε στον ένα ή τον άλλο βαθμό τα προηγούμενα χρόνια, και μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία συσπείρωσης και δράσης στα διάφορα μέτωπα πάλης του κινήματος.

Η σύνδεση του νεολαιίστικου με το εργατικό κίνημα οικοδομείται στο έδαφος των κοινών διεκδικήσεων, δυναμώνει στη σύγκρουση με τους κοινούς αίτιους και ένοχους για τα προβλήματα, ωριμάζει με το βάθεμα του αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού προσανατολισμού.

Ο βαθμός σύνδεσης με το εργατικό κίνημα είναι στοιχείο ωριμότητας του κινήματος της νέας γενιάς και του προσανατολισμού του. Η προσέγγιση και το κέρδισμα της εργαζόμενης νεολαίας από τις ταξικές δυνάμεις στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, μπορεί να δώσει σημαντική πνοή στη σύνδεση των νεανικών με τους εργατικούς αγώνες και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δική μας δουλιά.

Σε κάθε περίπτωση ο συντονισμός, η κοινή δράση, η σύνδεση με το εργατικό και το ευρύτερο λαϊκό κίνημα βοηθούν σημαντικά στην πιο βαθιά κατανόηση των προβλημάτων και των αιτιών τους, στην πολιτικοποίηση των αγώνων. Δημιουργούν θετικές συνθήκες για την αλλαγή των συσχετισμών, επιδρούν αποφασιστικά στην αποτελεσματικότητα, τη συνέχεια και την προοπτική των αγώνων της νέας γενιάς.

Η ανάπτυξη της πάλης για τα προβλήματα, η δράση στα μέτωπα πάλης που ανοίγουμε στο κίνημα της νεολαίας, μπορεί να οδηγούν στη διαμόρφωση ενός ισχυρού νεανικού ρεύματος αντεπίθεσης, που μαζί με την εργατική τάξη και το λαό θα συναντιέται στο λαϊκό μέτωπο πάλης. Προϋπόθεση γι' αυτό, η ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού προσανατολισμού του νεολαιίστικου κινήματος, που ενιαιοποιεί τη δράση στα μέτωπα, το αποφασιστικό δυνάμωμα της ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ