Τρίτη 4 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Μπλόκα" στους απεργούς και τη ζωή
  • Επιδιώκοντας να εξέλθει σαν "νικητής" από την αναμέτρηση με τους αγρότες, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τα ΜΑΤ
  • Ξεκινά ταυτόχρονα η επιχείρηση - απάτη περί "κοινωνικού διαλόγου", ζητώντας από τους απεργούς να παραιτηθούν από τις διεκδικήσεις τους!

Στη γραμμή της αδιάλλακτης και ανάλγητης στάσης απέναντι στους διαρκώς διογκούμενους αγώνες των εργαζομένων, των αγροτών, των εκπαιδευτικών κλπ., επιμένει η κυβέρνηση Σημίτη, εντείνοντας, παράλληλα, τις προσπάθειες υπονόμευσης και διάσπασης των λαϊκών κινητοποιήσεων.

Η κυβέρνηση εμφανώς θορυβημένη από την έκταση και την ένταση των λαϊκών αγώνων, διαδίδει, άλλη μια φορά, ότι στο τέλος της βδομάδας θα υπάρξει εκτόνωση σε όλα τα μέτωπα και, άρα, οι κινητοποιήσεις δε θα επηρεάσουν την οικονομική πολιτική, η υλοποίηση της οποίας θα επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα.

Ο Δ. Ρέππας,επιχείρησε χτες να εξωραϊσει την αδιαλλαξία της κυβέρνησης, λέγοντας ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων έχουν "δικαιολογητική βάση" και ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει τα προβλήματά τους (! ) αλλά ταυτόχρονα κάλεσε τους εργαζόμενους να παραιτηθούν από τα αιτήματά τους και "να δείξουν καλή θέληση" (! ).

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιχειρεί να αναβιώσει το γνωστό παραμύθι της "κοινωνικής συναίνεσης", η οποία έχει κονιορτοποιηθεί από τις κινητοποιήσεις των δύο τελευταίων μηνών, προκειμένου αφ' ενός να επιβάλει τις αντιλαϊκές επιλογές της σε μια σειρά θεμάτων και από την άλλη να βελτιώσει την εικόνα της, η οποία έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα από την επιχείρηση επιβολής της αντιλαϊκής λαίλαπας. Στο πλαίσιο αυτό, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μεθαύριο Πέμπτη, πρόκειται να ασχοληθεί με τον λεγόμενο"κοινωνικό διάλογο". Οπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόκειται για μια προσπάθεια της κυβέρνησης να έχει μια συνεννόηση με τους φορείς για να αντιμετωπιστεί από κοινού ένα πακέτο μεγάλων θεμάτων, με βασικό το ασφαλιστικό.

Αιματοχυσία;

Στο μέτωπο όμως που η κυβέρνηση επιδιώκει μια "νίκη γοήτρου" και χρησιμοποιεί όλα τα μέσα να εξέλθει "νικητής", είναι αυτό των αγροτών. Ο πρωθυπουργός έδωσε, άλλη μια φορά, το σύνθημα της σύγκρουσης, δηλώνοντας στη Θεσσαλονίκη ότι "οι ακραίες μορφές κινητοποιήσεων, οι εκβιασμοί και η βία (! ) δεν οδηγούν πουθενά, παρά μόνο σε πρόσκαιρες ρυθμίσεις". Βαδίζοντας στον"δρόμο Σημίτη" ο Ε. Γιαννόπουλος,που πήρε τη σκυτάλη, δήλωσε ότι οι επικεφαλής των αγροτών "προκαλούν το κράτος και θέλουν αιματοχυσία" (! ), αποκαλύπτοντας, έτσι, άθελά του, ποιοι σκέφτονται την αιματοχυσία.

Η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει στάση, και "όπως δε στέλνει τελεσίγραφα δε δέχεται και τελεσίγραφα" ήταν η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ολες οι προσπάθειες της κυβέρνησης επικεντρώνονται στο να μη στηθούν τα μπλόκα σήμερα γιατί μετά "είναι σχεδόν αδύνατο να διαλυθούν". Αυτή ήταν και η πρωθυπουργική εντολή χτες το βράδυ στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, όπου ο Κ. Σημίτης τόνισε ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να μην κλείσουν οι δρόμοι. Ωστόσο, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη ακόμα και στην περίπτωση που κλείσουν οι δρόμοι να αναλάβουν δράση τα ΜΑΤ, εκτός και αν δεν το επιτρέψει η "μαζικήσυμμετοχή των αγροτών".

Πάντως, ο Κ. Σημίτης ανέβαλε την προγραμματισμένη για αυτή τη βδομάδα περιοδεία του στη Λάρισα, η οποία θα γίνει μάλλον στο τέλος του μήνα.

Το αγροτικό θα απασχολήσει τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ την ερχόμενη Παρασκευή, με βάση την εισήγηση που διαμορφώθηκε χτες το βράδυ στο ΕΓ. Αν και δεν αναμένεται να υπάρξουν διαφωνίες επί της ουσίας από τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, ωστόσο, στα πλαίσια των προσπαθειών που γίνονται για καταγραφή ενός αντιπολιτευτικού πόλου στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, δεν αποκλείεται ορισμένα στελέχη να θέσουν θέμα "χειρισμών" της κυβέρνησης. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι μέχρι τότε θα υπάρχουν αγροτικά μπλόκα στους δρόμους.

Διαφοροποιημένο από τις κυβερνητικές μεθόδους αντιμετώπισης των αγροτών εμφανίζεται το κεντρικό συμβούλιο της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, το οποίο σε σχετική ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι "ακόμα και αν μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από κοινωνικές ομάδες είναι ακραίες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με χρήση των δυνάμεων καταστολής, με αυταρχικές πρακτικές και με απειλητικές δηλώσεις από κυβερνητικά στελέχη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ