Τρίτη 4 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοινή δράση για τη φιλία των δύο λαών

Η ανάγκη ανάπτυξης πρωτοβουλιών για την ειρήνη, τη φιλία και την προσέγγιση των δύο λαών, Ελλήνων και Τούρκων, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης αντιπροσωπειών του ΚΣ της ΚΝΕ, της ΕΔΟΝ, της Νεολαίας του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης Τουρκίας και του Φόρουμ Φιλίας και Συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στη Μ. Βρετανία

Με φόντο τα νέα σχέδια του ΝΑΤΟ και της Νέας Τάξης Πραγμάτων στο Αιγαίο και την Κύπρο, αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Ν. Σοφιανό και εκπρόσωποι της ΕΔΟΝ, της Νεολαίας του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης Τουρκίας και του Φόρουμ Φιλίας και Συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στη Μ. Βρετανία και της Ενωσης Τουρκοκυπρίων Φοιτητών συναντήθηκαν την περασμένη Κυριακή και συμφώνησαν ότι με κοινές πρωτοβουλίες πρέπει να χτυπήσουν τον εθνικισμό και να ανατρέψουν το κλίμα καχυποψίας που καλλιεργούν οι κυβερνήσεις των δύο λαών, Ελλήνων και Τούρκων.

Ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Ν. Σοφιανός τόνισε πως είναι πολύ θετικό ότι οι αντιπροσωπείες ξανασυναντιούνται για δεύτερη φορά μετά την Κύπρο και ότι η συνάντηση αυτή συμβάλλει με ουσιαστικό τρόπο στη φιλία και συνεργασία των λαών και υπογράμμισε την ανάγκη οι πρωτοβουλίες αυτές να αγκαλιαστούν πλατιά από τη νεολαία και να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα η συνεργασία των οργανώσεων. "Η πρωτοβουλία μας στηρίζεται στις αρχές του απαραβίαστου των συνόρων χωρίς "γκρίζες ζώνες", κόντρα στους εθνικισμούς", τόνισε, καταγγέλλοντας παράλληλα το ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή και της ελληνικής κυβέρνησης που προχωρά σε νέους εξοπλισμούς 4 τρισ., ενταγμένους στα σχέδια του ΝΑΤΟ. Ο Ν. Σοφιανός, αναφερόμενος ειδικότερα στο Κυπριακό, επισήμανε την προσπάθεια να μετατραπεί το πρόβλημα από πολιτικό σε στρατιωτικό και στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο του Φόρουμ Φιλίας και Συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για τη φιλία και την προσέγγιση των δύο κοινοτήτων.

Ο εκπρόσωπος της Νεολαίας του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας Hakan Giunes επιβεβαίωσε την υποστήριξη της οργάνωσής του στην κοινή αυτή πρωτοβουλία, ενώ ιδιαίτερα αποκαλυπτική ήταν η παρέμβασή του για τις εξελίξεις στην Τουρκία, για το ρόλο των παρακρατικών οργανώσεων, τη χρηματοδότησή τους από μυστικά κονδύλια του κράτους και την κυβέρνηση, καθώς βγαίνουν στοιχεία στην επιφάνεια που αποδεικνύουν τη σχέση αυτών των οργανώσεων με τους "γκρίζους λύκους" και δολοφονικές ενέργειες, ενώ τόνισε ότι το Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης δυναμώνει καθημερινά.

Την ιδιαίτερη σημασία της πρωτοβουλίας επισήμανε και ο Κώστας Κώστα,κεντρικός οργανωτικός γραμματέας της ΕΔΟΝ, ο οποίος τόνισε ότι η Οργάνωση έχει σταθερά στον προσανατολισμό της την προσέγγιση των δύο κοινοτήτων και παίρνει σχετικές πρωτοβουλίες, ενώ εξέφρασε την αντίθεση στη στάση της δεξιάς κυπριακής κυβέρνησης να μετατρέψει το Κυπριακό σε στρατιωτικό πρόβλημα, καθώς υπάρχει κίνδυνος η ντε φάκτο διχοτόμηση να γίνει ντε γιούρε με τα σχέδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Ο Hasan Ahmet από το Φόρουμ Φιλίας και Συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στη Μ. Βρετανία επισήμανε το ρόλο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που δεν επιτρέπουν την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, παρόλο που -όπως τόνισε - Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να ζήσουν ειρηνικά.

Η Kerime Dogal,Τουρκοκύπρια φοιτήτρια, παρατηρήτρια στη συνάντηση, τόνισε ότι "η κυπριακή δημοκρατία είναι κοινή μας κληρονομιά", αλλά και την ανάγκη για αγώνα, αλληλοκατανόηση και προσέγγιση, για ειρήνη "άνευ όρων" και πλήρη αποστρατικοποίηση της Κύπρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ