Τρίτη 4 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Για Κύπρο ενωμένη, ανεξάρτητη, αποστρατικοποιημένη

Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ διοργάνωσε χτες η ΚΝΕ από κοινού με τις οργανώσεις νεολαίας, που συμμετείχαν στη δεύτερη συνάντησή τους στις 1 - 2 Φλεβάρη στην Αθήνα, η οποία και κατέληξε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες. Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και ο Μπάμπης Αγγουράκης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος.

Για το περιεχόμενο αυτών των πρωτοβουλιών μίλησε ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και υπεύθυνος του Διεθνούς Τμήματος. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι "με βάση τις κοινές ανησυχίες μας για τα προβλήματα στην περιοχή του Αιγαίου και της Κύπρου, με τον εντεινόμενο εθνικισμό στις χώρες μας, με τα προβλήματα που απορρέουν από την πολιτική των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών και τα σχέδια του ΝΑΤΟ στην περιοχή, να καταγγέλλουμε από κοινού τα σχέδια αυτά της λεγόμενης"Νέας Τάξης Πραγμάτων", τις επεμβάσεις αυτών των δυνάμεων που υποκινούν αυτά τα προβλήματα και στη συνέχεια έρχονται ως επιτηρητές να τα λύσουν".

"Οι κοινές πρωτοβουλίες που παίρνουμε μέσα στο 1997 έχουν ως στόχο να δυναμώσουν οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας όχι μόνο μεταξύ των οργανώσεών μας, αλλά και μεταξύ των νέων των χωρών μας", τόνισε και πρόσθεσε: "τονίζουμε ότι οι πρωτοβουλίες αυτές γίνονται στα πλαίσια κάποιων αρχών, όπως του απαραβίαστου των συνόρων των χωρών μας, με κάθετη εναντίωσή μας με τους εθνικισμούς και τα μίση μεταξύ των λαών, υπέρ της ειρήνης και της φιλίας των λαών των τριών χωρών μας. Ιδιαίτερα υπογραμμίζουμε την ανάγκη οι δύο κοινότητες, η τουρκοκυπριακή και ελληνοκυπριακή να ζήσουν ελεύθερα και ειρηνικά μαζί, χωρίς ξένους προστάτες σε μια ελεύθερη, ανεξάρτητη και κυρίαρχη, ενωμένη Κύπρο χωρίς ξένα στρατεύματα".

Στην Κύπρο η πρώτη πρωτοβουλία

Ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης ανέφερε πως "η πρώτη πρωτοβουλία μας ξεκινάει στις 11 του Απρίλη στην Κύπρο, με μεγάλη συγκέντρωση πολιτική και πολιτιστική με συμμετοχή Ελλήνων, Κυπρίων και Τούρκων καλλιτεχνών. Η δεύτερη πρωτοβουλία θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι, στην Κω, όπου θα οργανώσουμε κατασκήνωση φιλίας και ειρήνης, με συμμετοχή των νέων των χωρών μας. Αμέσως μετά θα μεταβούμε στα τουρκικά παράλια, στην Αλικαρνασσό, όπου θα επαναληφθεί αυτή η εκδήλωση. Τέταρτη πρωτοβουλία θα είναι στο Λονδίνο, όπου εδρεύει το Φόρουμ Φιλίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων".

"Θεωρούμε σημαντικό να απευθυνθούν οι πρωτοβουλίες αυτές πλατιά στους νέους και τις νέες των χωρών μας και να επιδιώξουμε στο μέλλον τη διεύρυνση και με άλλες οργανώσεις κάτι που θα συζητήσουμε και σε άλλη συνάντηση. Σημειώνουμε, επίσης, ότι το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα που από το 1974 και μετά υπάρχει ως πρόβλημα εισβολής σε μια ανεξάρτητη κυρίαρχη χώρα από μια τρίτη, ωστόσο συμφωνούμε ότι το Κυπριακό σαν πρόβλημα δεν ξεκίνησε το 1974. Τέλος, εκ μέρους της ΚΝΕ θέλουμε να σας πούμε πως αν και αυτό το διάστημα διεξάγονται στη χώρα μας μεγάλες κινητοποιήσεις αγροτών, εργαζομένων και νέων, εμείς παράλληλα με τον προσανατολισμό που έχουμε για συμμετοχή και στήριξη και αλληλεγγύη σε αυτούς τους αγώνες είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις πρωτοβουλίες μας με τις οργανώσεις που έχουμε εδώ, να δώσουμε το στίγμα πως τα ζητήματα που απασχολούν τους νέους, σε σχέση με την ειρήνη στην περιοχή είναι επίκαιρα και δεν μπορούν να περιμένουν", κατέληξε ο εκπρόσωπος της ΚΝΕ.

Παίρνοντας το λόγο, ο εκπρόσωπος από την ΕΔΟΝ Κύπρου, Κώστας Κώστα, κεντρικός οργανωτικός γραμματέας, επιγράμμισε ότι στην "Κύπρο το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά τα τελευταία γεγονότα, έχει επιδεινωθεί πραγματικά η κατάσταση και ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου είναι υπαρκτός".

"Κανείς δε γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί και ανησυχούμε για τα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και με την άποψη πως μια κρίση θα βοηθήσει και στην περαιτέρω προβολή του Κυπριακού. Με τέτοιες αντιλήψεις παίζουν με τη φωτιά, μια και οι κινήσεις γίνονται μόνο στο στρατιωτικό τομέα, μετατρέποντας έτσι το Κυπριακό από πολιτικό σε στρατιωτικό πρόβλημα. Αυτές τις μέρες που είμαστε μαζί φάνηκε ότι υπάρχουν κοινές ανησυχίες, οι οποίες δεν προβάλλονται από τα ΜΜΕ".

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τα φαινόμενα εθνικισμού στην Τουρκία ο Χακάν Γκιουνές, μέλος της Νεολαίας του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας, τόνισε ότι "το αντίδοτο για να παλέψουμε τα φαινόμενα εθνικισμού και σοβινισμού είναι η συνεργασία κομμουνιστικών και αριστερών κομμάτων και νεολαιών της περιοχής, κάτι που θα προάγει τη φιλία, τη συνεργασία και την αδελφότητα των λαών".

Εκ μέρους του Φόρουμ Φιλίας και Συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στη Μ. Βρετανία, η Ιωάννα Βαρθολομαίου υπογράμμισε ότι "ο ρόλος του Φόρουμ, ωθεί και προάγει τη φιλία και συνεργασία των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και επιτυγχάνεται, μεταξύ άλλων, και με τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως αυτές που συμφωνήσαμε εδώ στην Αθήνα".

Από τη μεριά της, η Κεριμέ Ντογκάλ, που εκπροσωπούσε την Ενωση Τουρκοκυπρίων Φοιτητών και παραβρισκόταν ως παρατηρήτρια στη συνάντηση πρόσθεσε ότι "θέλουμε να αναπτύξουμε συνεργασία και σχέσεις με τους φοιτητές της νότιας πλευράς της Κύπρου, επειδή είναι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ