Τρίτη 4 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
Για την ιστορική αλήθεια

Από τον σ. ΒΑΣΟ ΓΕΩΡΓΙΟΥ,πήραμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω γράμμα."Διάβασα στο "Ριζοσπάστη" (25-1-97) να γράφεται: " Η χώρα μας είχε την τιμή να εκπροσωπηθεί στη σύσκεψη αυτή - δηλαδή του Βρότσλαβ - από τον καθηγητή Πέτρο Κόκκαλη, την συγγραφέα Ελλη Αλεξίου και την Ρούλα Κουκούλου". Αυτό δεν είναι σωστό. Οι δυο συντρόφισσες που αναφέρετε δεν πήραν μέρος στη σύσκεψη του Βρότσλαβ (παλιού γερμανικού Μπρεσλάου) το 1948, αλλά σε άλλη Διάσκεψη που έγινε αργότερα, σε κάνα χρόνο, στο 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ειρήνης.

Στη Διάσκεψη του Βρότσλαβ, αντιπροσώπευσαν τη δημοκρατική Ελλάδα οι Πέτρος Κόκκαλης και Βάσος Γεωργίου.

Γράφω σχετικά γι' αυτό, στο δεύτερο τόμο του βιβλίου μου "Η ΖΩΗ ΜΟΥ" σελ. 576".. Η πρώτη επίσκεψη στην Πολωνία του Π. Κόκκαλη έγινε για τη διεθνή Διάσκεψη των διανοουμένων, με σκοπό την υπογραφή της έκκλησης της Στοκχόλμης. Πήγαμε οι δυο μας αντιπρόσωποι της Δημοκρατικής Ελλάδος σ' αυτή τη διάσκεψη, που συνήλθε στην πόλη Βρότσλαβ.

Ο Ζολιό Κιουρί (βραβείο Νόμπελ 1935) έκανε μια θαυμάσια εισήγηση με επιστημονική θεμελίωση κι αποκαλυπτικά στοιχεία για τον κίνδυνο ατομικού πολέμου και την ανάγκη να στρατευτούν και να δράσουν σ' ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακαδιανοούμενοι, επιστήμονες, συγγραφείς, καλλιτέχνες".

Αυτά για την ιστορική αλήθεια. Και εννοείται δε γράφεται και δε στέλνεται τούτο το γράμμα μόνο για κάποια επανόρθωση, αλλά και για την υπόμνηση των αληθινών περιστατικών, που πρέπει να καταγράφονται σωστά, κι από το κίνημα ειρήνης, κι από τις προοδευτικές εφημερίδες, κι από τους αναγνώστες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ