Τρίτη 4 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ"
Μέσα φιέστες, έξω αγώνες

Την ώρα των εγκαινίων η πραγματική Θεσσαλονίκη διαδήλωνε έξω από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Τα φουσκωμένα λόγια έβρισκαν τις απαντήσεις τους στο στόμα των διαδηλωτών

Την ώρα που γινόταν στην ΕΜΣ η επίσημη έναρξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, λίγα μέτρα πιο πέρα υψώνονταν τα κλομπ πάνω από τα κεφάλια των διαδηλωτών που φώναζαν:

"Φιέστες, εργολαβίες, μίζες και λοιπά, αυτά είναι τα δρώμενα τα πολιτιστικά".Και αυτομάτως η διοργάνωση γίνεται αφορμή να δούμε καθαρά το πώς αντιλαμβάνονται οι διοργανωτές τον Πολιτισμό.

Μέσα στο Μέγαρο οι εμπνευστές της Πρωτεύουσας με τους εργολάβους, τους χορηγούς, τα κυκλώματα, σε ένα διάλειμμα από τα λουκούλλεια γεύματα. Οι κενολογίες, τα "λόγια τα παχιά", η ελίτ της πόλης που δείχνει να γοητεύεται από την επιτυχία και το χρήμα. Η συνύπαρξη των απολογητών της οικουμενοποίησης της αγοράς και αυτών που επιζητούν την εθνικιστική αναδίπλωση. Μέσα στην ΕΜΣ ένα ανιαρό πολυθέαμα, φράσεις πομπώδεις και εξωραϊστικά μυθεύματα που εντέχνως προσπαθούν να κρύψουν το σκοταδισμό τους.

Εξω, στη Λεωφόρο Νίκης, στην Παύλου Μελά και στα πάρκα γύρω από τον Λευκό Πύργο, η Αστυνομία κυνηγάει τους εκπαιδευτικούς που διαδηλώνουν και ζητούν το αυτονόητο: "Ο Πολιτισμός αρχίζει από τα σχολεία, δώστε λύση τώρα στην Παιδεία".Τα συνθήματα την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κηρύσσει την έναρξη της Πολιτιστικής, είναι γεμάτα ευρηματικότητα: "Κάνατε την πόλη φυλακή, αυτή είναι η Πρωτεύουσα η Πολιτιστική".

Ηθοποιοί μοιράζουν προκηρύξεις για τον πενιχρό μισθό τους και τον εμπαιγμό τους από τον ΟΠΠΕ και αυτοσχεδιάζουν θεατρικά δρώμενα κάτω από ένα πανό που γράφει: "Αρτος και θεάματα ή σχολεία κύτταρα δημιουργίας και Πολιτισμού;".Εκείνη την ώρα πλησιάζει τους διαδηλωτές ο Αντώνης Σαμαράκης, ο μόνος που ξέφυγε από τον κλοιό των γυαλιστερών προσκεκλημένων για να μιλήσει με την πραγματική... Θεσσαλονίκη.

Η φιέστα τελειώνει. Ο πρωθυπουργός ανεβαίνει στη λιμουζίνα του και αναχωρεί σαν κυνηγημένος. Πέφτουν πυροτεχνήματα, αλλά δεν μπορούν να σκεπάσουν με το θόρυβο που κάνουν τα συνθήματα των διαδηλωτών. Τι μπορεί να σημαίνει γι' αυτούς μία Πολιτιστική φιέστα όταν κανένα από τα προβλήματα που τους βασανίζουν δεν επιλύεται, όταν η ανεργία, η εξοντωτική λιτότητα, ο κοινωνικός αποκλεισμός στις δυτικές συνοικίες αυξάνει; Τι μπορεί αλήθεια να σημαίνει αυτή η διοργάνωση για τα εκατοντάδες τσιγγανόπουλα του Εύοσμου που κοιμούνται στα νάιλον καλύβια τους αν και η στέγασή τους θα στοίχιζε όσο και η τριήμερη φιέστα των εγκαινίων;

Απ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ