Τρίτη 4 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

"Αλλο η ψυχή και άλλο το σώμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας",είπε ο Ε. Βενιζέλος μετά την κοινή διαπίστωση ότι τα πράγματα όλο και στραβώνουν τελευταία. Αν εννοεί "ψυχή" τα τρία εποπτεύοντα υπουργεία, μάλλον ατύχησε η Θεσσαλονίκη ως "Πρωτεύουσα", αφού ο ένας πετάει την ευθύνη στον άλλον. Κι αν εννοεί "σώμα" τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, αυτός ασθενεί βαρέως. Πάντως, ο υπουργός Πολιτισμού επιμελώς παίρνει τις αποστάσεις του τόσο από το κατασκευαστικό σκάνδαλο, όσο και από το οργανωτικό μπάχαλο. Ως εκ τούτου θεώρησε προτιμότερο να κλειστεί σε μία αίθουσα του "Μακεδονία Παλλάς" και να συζητάει περί πολιτικής του πολιτισμού.

* * *

Τον τίτλο του "διανοούμενου" διεκδικεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, Πάνος Θεοδωρίδης. Ομολογουμένως είναι "διανοούμενος" άλλων εποχών, μαύρων για τη χώρα, αφού συνόψισε και περιόρισε την ιστορία της Θεσσαλονίκης στην ορθοδοξία, στα αστικά σαλόνια των βαλς και στους ρομαντικούς απόηχους της Δύσης του μεσοπολέμου. Απέκρυψε κάθε ίχνος αγώνων και λαϊκής δημιουργίας. Πάντως, κάτι τέτοιοι διανοούμενοι... κάποτε διέπρεψαν επικινδύνως. Ελπίζουμε όχι και τώρα. (Προς απάντηση του σχολίου που έκανε το Σάββατο λέγοντας "η κυρία Παπαρήγα δεν είναι σε θέση να ξέρει για το Βυζάντιο, εμείς ξέρουμε, που είμαστε διανοούμενοι")!

***

Την ώρα που το "Πολυθέαμα" στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών μας άφηνε άφωνους και μας γύριζε σε μαύρα χρόνια, συνέβαινε και κάτι ακόμα: το πάτωμα της σκηνής μεταλλασσόταν. Από μπλε γινόταν άσπρο. Οι ηθοποιοί και οι χορευτές έφερναν μαζί τους τη σκόνη από τα μπάζα στο πίσω μέρος της σκηνής. Αν και επί μία εβδομάδα αλλοδαποί και Ελληνες εργάτες δούλευαν διπλές και τριπλές βάρδιες σε συνθήκες... Βαβέλ, οι μουσικοί, οι ηθοποιοί και οι χορωδοί ετοιμάστηκαν και μακιγιαρίστηκαν από τα σπίτια τους γιατί το "έτοιμο", δήθεν, θέατρο δεν είχε καμαρίνια. Λίγο αργότερα, ο Κ. Σημίτης έλεγε "προχωρούμε σε έργα πολιτιστικής υποδομής"...

***

Στο τρίμηνο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, που έχει ήδη ανακοινωθεί, μέχρι τώρα έχουν γίνει πέντε αναβολές. Ο λόγος; "Δίνουμε σημασία στην ουσία", είπε το Σάββατο ο Π. Θεοδωρίδης. Και συνέχισε, λέγοντας ότι, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, το κοινώς αποδεκτό ποσοστό αναβολών είναι 4-5%. Δηλαδή "μπορούμε να έχουμε μέχρι και 30 αναβολές"! Μπράβο παιδιά και σ' ανώτερα! Με αισιοδοξία πορεύεστε στο κατόρθωμά σας!

***

Δημοσιογράφος ρώτησε τον Π. Θεοδωρίδη και τον Κ. Κοσμόπουλο, αν οι ανταποκριτές των ξένων πρακτορείων είναι καλεσμένοι σε κάποια επίσημα γεύματα. Και η απάντηση: "Και μεις προσπαθούμε να το μάθουμε".

Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ