Τετάρτη 5 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Και μετά τη 48ωρη τι;

Η ΑΔΕΔΥ επιμένει στην απόρριψη του "νέου μισθολογίου", αλλά αποφεύγει να ορίσει το επόμενο βήμα της αντιπαράθεσης. Πρόταση για συνέχιση η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα"

Μήνυμα αντίστασης στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο, που ανοίγει ταυτόχρονα επικίνδυνους δρόμους για τις εργασιακές τους σχέσεις, έστειλαν και χτες - δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ- οι δημόσιοι υπάλληλοι. Και ενώ ολοκληρώθηκε η απεργία της ΑΔΕΔΥ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις νευραλγικών κλάδων του δημοσίου, όπως καθηγητές, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί. Συνέχιση των κινητοποιήσεών τους έχουν αποφασίσει οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς, με 48ωρη απεργία στις 12 - 13 Φλεβάρη και τριήμερη από 19 του μήνα.

"Η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και ιδιαίτερα στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι το σύνολο των εργαζομένων στο δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ, διαφωνεί με την πρόταση της κυβέρνησης για το μισθολόγιο, τόσο στο οικονομικό, όσο και στο θεσμικό του μέρος", επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ.

Με το νέο μισθολόγιο - που ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή - διαιωνίζεται η λιτότητα (οι απώλειες εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων τα τελευταία 6 χρόνια έφτασε στο 51%), καθώς οι "αυξήσεις" στους μισθούς για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων είναι μηδαμινές και κάτω του προβλεπόμενου πληθωρισμού. Ταυτόχρονα, επιχειρείται η χειραγώγηση και η πολιτική ομηρία των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς η καταβολή του κινήτρου αποδοτικότητας θα εξαρτάται από τις εκθέσεις "αξιολόγησης", που θα συντάσσονται με βάση υποκειμενικά κριτήρια. Επιπλέον, φαλκιδεύεται ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων, καθώς, σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι διαπραγματεύσεις(όταν και αν θεσμοθετηθούν) θα περιορίζονται σε διεκδίκηση ορισμένων μόνο επιδομάτων.

Η ΑΔΕΔΥ καλεί την κυβέρνηση "να εκτιμήσει σοβαρά τις αντιδράσεις και να επανατοποθετηθεί για το μισθολόγιο, γιατί διαφορετικά θα εισπράξει το αντίτιμο των επιλογών της μέσα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις".

Ωστόσο, παρά τις πιο πάνω εκτιμήσεις και παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται στη Βουλή, η ΑΔΕΔΥ δε θέτει πρόγραμμα κλιμάκωσης αγωνιστικών αντιδράσεων, παραπέμποντας γι' αυτό σε συνεδριάσεις των οργάνων της που θα γίνουν γενικώς το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα χτες η πλειοψηφία της διοίκησής της, απέρριψε την πρόταση της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" για άμεση συνεδρίαση της Εκτελεστικής, προκειμένου να εξαγγελθούν νέες κινητοποιήσεις.

Οπως θα πει ο Δ. Αγκαβανάκης,αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας, "κρίνουμε ότι η μεγάλη συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων έδωσε την καλύτερη απάντηση στην κυβέρνηση και ταυτόχρονα έστειλε σαφέστατο μήνυμα στην ΑΔΕΔΥ να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις. Προτείναμε να συνεδριάσει άμεσα η Εκτελεστική και να εξαγγείλει τα επόμενα απεργιακά βήματα, ωστόσο η πρόταση απορρίφθηκε από την πλειοψηφία. Ετσι αποκαλύπτονται οι προθέσεις της πλειοψηφίας. Δηλαδή, μέσα από τη χρονοτριβή, να πετύχουν την εκτόνωση των αγωνιστικών διαθέσεων της βάσης. Επιβάλλεται, οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ