Σάββατο 2 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Ελιγμών συνέχεια για το μοίρασμα της πίτας

Μετά το "πάγωμα" της σύμβασης για τον ατμοηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ στη Φλώρινα με την κοινοπραξία του Δ. Κοπελούζου,η κυβέρνηση με δεύτερο τακτικό ελιγμό, "παγώνει" και την προμήθεια με απευθείας ανάθεση στις εταιρίες "Ιντρακόμ" και "Ζήμενς", ψηφιακών παροχών και άλλου τηλεπικοινωνιακού υλικού του ΟΤΕ, αξίας 183 δισ. δραχμών. Οι έκτακτες συνεδριάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής, που διαδέχονται η μία την άλλη, προκειμένου να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα, και οι δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιβεβαιώνουν τη διαπλοκή οικονομικοπολιτικών συμφερόντων. Στα πλαίσια αυτά, συνεχίστηκαν και χτες οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Δ. Πιπεργιά και της ΝΔ Στ. Μάνου,καθώς και συνδικαλιστικών οργανώσεων. Τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων θέτει και πάλι το ΚΚΕ που με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου επισημαίνει πως οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη μονάδα της ΔΕΗ στη Φλώρινα "επιβεβαιώνουν το σκανδαλώδες της σύμβασης".

Οι εξελίξεις που σημειώθηκαν χτες, γύρω από το θέμα της μονάδας ΑΗΣ της ΔΕΗ στη Φλώρινα και τις ψηφιακές παροχές του ΟΤΕ, ήταν οι ακόλουθες:

  • Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας,δήλωσε πως μετά το τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, συνεδρίασε και πάλι η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία αποφάσισε "την ανάθεση από το Δημόσιο στην ΕΤΕΒΑ του ρόλου να διατυπώσει τα χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει να διακρίνουν τον Οίκο, ο οποίος θα αναλάβει αυτό το έργο. Θα ακολουθήσει διαδικασία ανοιχτής πρόσκλησης ενδιαφέροντος, προκειμένου να διασφαλίσουμε αντικειμενικές και διαφανείς διαδικασίες στην επιλογή. Τη διαδικασία αυτή θα παρακολουθεί τριμερής επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης και, ως τρίτο μέλος η Γενική Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου". Απέφυγε φυσικά να δεσμευτεί αν τελικά η σύμβαση θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση.
  • Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Πιπεργιάς επανήλθε χτες και με γραπτή δήλωσή του καλεί την κυβέρνηση ν' απαλλάξει τη διοίκηση της ΔΕΗ από τα καθήκοντά της, κατηγορώντας την ίδια τη διοίκηση της επιχείρησης για έλλειψη ευθιξίας, σημειώνοντας: "Δεν μπορεί η διοίκηση της ΔΕΗ να αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη επιείκεια ακόμα και από έναν απλό υπάλληλό της, για τον οποίο, όταν διατάσσεται διοικητική εξέταση, τίθεται σε διαθεσιμότητα", τονίζει. Στην ίδια δήλωση, ο Δ. Πιπεργιάς στρέφεται και εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης Ευ. Γιαννόπουλου, που έσπευσε να καλύψει την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΔΕΗ για τη σύμβαση, λίγο πριν την κυβερνητική σύσκεψη, στην οποία αποφασίστηκε η ανάθεση της εκτίμησης του τιμήματος σε "ανεξάρτητο οίκο" και τον καλεί "να συμπεριφέρεται ως υπουργός Δικαιοσύνης και όχι ως Γιαννόπουλος".
  • Ο βουλευτής της ΝΔ Στ. Μάνος επιχειρεί να θολώσει τα νερά, σχετικά με την αδυναμία που έδειξε προχτές ο ίδιος απέναντι στην πολυεθνική εταιρία ΑΒΒ. Ετσι προσπαθεί να αντιπαρέλθει όσα είπε προχτές - και τον "κάρφωσε" ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - και με νεότερη, χτεσινή γραπτή δήλωσή του ο Στ. Μάνος υποστηρίζει πως "ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν κατανόησε" τις υποδείξεις του. Και πάλι, όμως, με τη δήλωση αυτή, ο Στ. Μάνος, στο όνομα του δημόσιου συμφέροντος, καλεί την κυβέρνηση να επιλέξει σαν τον καταλληλότερο "ανεξάρτητο" εκτιμητή για τη μονάδα της ΔΕΗ Φλώρινας, την ΑΒΒ.
Τα ψηφιακά του ΟΤΕ

Να θυμίσουμε ότι μετά την ξαφνική απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής να"παγώσει" προσωρινά την ανάθεση των έργων της ΔΕΗ Φλώρινας στον Δ. Κοπελούζο,ήρθε το ΔΣ του ΟΤΕ, που σε προχτεσινή του συνεδρίαση, απέφυγε να πάρει απόφαση για τις προμήθειες, με πρόσχημα ότι δεν υπήρχε ομοφωνία και το θέμα θα επανεξεταστεί σε επόμενη συνεδρίαση τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Σημειώνεται ότι στην ημερήσια διάταξη του προχτεσινού ΔΣ του ΟΤΕ, ενώ προβλεπόταν η λήψη απόφασης μόνο για την απευθείας ανάθεση ψηφιακού υλικού, αξίας 83 δισ. δρχ., που πρόκειται για τη μεγαλύτερη προμήθεια χωρίς διαγωνισμό, η διοίκηση - εκτός ημερήσιας διάταξης - παρουσίασε εισήγηση και για άλλες προμήθειες, αξίας 100 δισ. δρχ. με "προγραμματικές συμφωνίες". Με τις εισηγήσεις διαφώνησε ο εκλεγμένος εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ στο ΔΣ του ΟΤΕ και με πρόσχημα την έλλειψη ομοφωνίας, η διοίκηση του ΟΤΕ ανέβαλε για το Σεπτέμβρη τη λήψη απόφασης.

Σύμφωνα με χτεσινή επίσημη ανακοίνωση του ΟΤΕ, για την προμήθεια των ψηφιακών παροχών από "Ιντρακόμ" και "Ζήμενς", αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής, η οποία θα διαπραγματευτεί με τις δύο εταιρίες και θα "διερευνήσει τις προϋποθέσεις για την πιθανή σύναψη προγραμματικών συμφωνιών". Οσον αφορά τις διαδικασίες προμηθειών για το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΤΕ 1997 - 2000, ύψους, περίπου 700 δισ. δρχ., αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν "ανεξάρτητοι συμβουλευτικοί και ελεγκτικοί οίκοι διεθνούς κύρους", οι οποίοι θα εξετάσουν και το ενδεχόμενο σύναψης "προγραμματικών συμφωνιών". Επίσης, αποφασίστηκε: Η σύσταση Συμβουλίου σύναψης"προγραμματικών συμφωνιών" και "ανεξάρτητης υπηρεσιακής μονάδας κοστολόγησης", καθώς και η συγκρότηση επιτροπών, ανά είδος υλικού, στις οποίες θα χρησιμοποιούνται η συμβουλευτική εταιρία "PRICE WATERHOUSE", μια ελεγκτική εταιρία και μια εταιρία ελέγχου ποιότητας. Οι επιτροπές αυτές θα εισηγούνται στο ΔΣ του ΟΤΕ τη σύναψη "προγραμματικών συμφωνιών".

Η ΟΜΕ - ΟΤΕ

Με χτεσινή της ανακοίνωση η ΟΜΕ - ΟΤΕ καταγγέλλει τη διοίκηση του Οργανισμού για "νέα ολιγωρία, διστακτικότητα και αναποφασιστικότητα", που καταδικάζει τον ΟΤΕ σε "ουσιαστική επενδυτική απραξία το 1997". Η ΟΜΕ - ΟΤΕ ζητά από κυβέρνηση και διοίκηση να προχωρήσουν άμεσα στη σύναψη "προγραμματικών συμφωνιών", που, όπως υποστηρίζει, θα απεγκλωβίσουν τον ΟΤΕ από την ιδιότυπη ομηρία φημών, ψευδολογιών, συμφερόντων και μικροπαραταξιακών σκοπιμοτήτων. Κατά τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας, "η κατάρρευση του ΟΤΕ είναι βέβαιη με το άνοιγμα του ανταγωνισμού" και γι' αυτό απαιτούν άμεσες ενέργειες, "γιατί αλλιώς η σύγκρουση είναι βέβαιη".

Αντίθετα με την ΟΜΕ - ΟΤΕ, ο βουλευτής της ΝΔ Στ. Μάνος,με χτεσινή του ανακοίνωση, ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει "γρήγορα, χωρίς δισταγμούς στη σωστή απόφασή της", και δηλώνει πρόθυμος να βοηθήσει την κυβέρνηση!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ